Αναβαθμίζει τους στόχους κερδοφορίας η Εθνική Τράπεζα - Δείκτης ROTE άνω του 15% για φέτος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβαθμίζει τους στόχους κερδοφορίας η Εθνική Τράπεζα - Δείκτης ROTE άνω του 15% για φέτος
Άκρως θετικές αποδόσεις κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας των εκτιμήσεων του consensus των αναλυτών. Αναβαθμίζει τους στόχους κερδοφορίας η ΕΤΕ.

Άκρως θετικές επιδόσεις κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας των εκτιμήσεων του consensus των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά έσοδα από τόκους ύψους ύψους 554 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, με το consensus στα 516 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες επίσης διέψευσαν θετικά τους αναλυτές καθώς διαμορφώθηκαν στα 92 εκατ. ευρώ, έναντι 88 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα οργανικά έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 11% σε τριμηνιαία βάση φτάνοντας 646 εκατ. ευρώ, με το consensus ελαφρώς χαμηλότερα στα 604 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα αναβάθμισε το guidance τόσο για φέτος όσο και για το 2025, ως προς τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων βάσει οργανικής κερδοφορίας σε επίπεδα άνω του 15% για φέτος και διατήρηση ενός βιώσιμου επιπέδου της τάξεως άνω του 13% μέχρι το 2015, έναντι 11% περίπου και άνω του 12% αντίστοιχα, σύμφωνα με το προηγούμενο guidance.

Παράλληλα, η διοίκηση προέβη στην αναβάθμιση του guidance για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αναμένοντας να ξεπεράσουν τα 1,10 ευρώ για φέτος και το 2025 από 0,75 και 0,9 ευρώ, αντίστοιχα (στη βάση των προηγούμενων κατευθυντήριων γραμμών), με εκτίμηση για DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) στο συντηρητικό 3,75% για φέτος και 2,5% μέχρι τα τέλη του 2025, με το beta καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 9% περίπου στο δεύτερο τρίμηνο και το καθαρό επιτοκιακό περιθώρο (ΝΙΜ) στο δεύτερο τρίμηνο στο 2,78%, με εκτίμηση για άνω του 3% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Η Εθνική αναμένει επίσης οργανική παραγωγή κεφαλαίου πάνω από 450 μονάδες βάσης την τριετία 2023 - 2025, με τον στόχο να έχει αναθεωρηθεί επί τα βελτίω κατά 100 μονάδες.

Επιπλέον, για το δείκτη κόστους προς οργανικά έσοδα (C:CI) που διαμορφώθηκε στο 32%, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση των οργανικών εσόδων της τράπεζας, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, καθώς και τη σταδιακή ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, η τράπεζα αναμένει τη διατήρηση σε επίπεδα χαμηλότερα του 35% και του 40% για τη φετινή χρήση και το 2025, έναντι του 42% και του 40% περίπου, που όριζε η προηγούμενη καθοδήγηση.

Οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις εταιρικής τραπεζικής (+30% σε τριμηνιαία βάση). Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ ετησίως φτάνοντας στα 27,4 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους, αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς χαρακτήρισε κάπως «φλατ» τις χορηγήσεις δανείων στις αρχές της χρονιάς, καθώς παρότι καταγράφεται μια δυναμική στο σκέλος των επιχειρηματικών - εταιρικών δανείων (κυρίως για μεγάλες εταιρείες), από την άλλη παρατηρείται μια στασιμότητα ως προς τα καταναλωτικά δάνεια, με «βαρίδι» κυρίως τα αυξημένα επιτόκια. Οι εκταμιεύσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις εταιρικής τραπεζικής (αυξημένες κατά 30% σε τριμηνιαία βάση).

Η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική στο δεύτερο εξάμηνο και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους, όπως εκτίμησε η διοίκηση της τράπεζας. Η Εθνική αναμένεται να προβεί στην εκταμίευση - εγκεκριμένων - δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πέραν αυτού, ακόμη 1 δισ. ευρώ βρίσκεται προς έγκριση από το credit committee της τράπεζας.

Να επισημανθεί πως η μετακύλιση των υψηλών επιτοκίων (pass - through) στα δανειακά χαρτοφυλάκια φτάνει στο 70% περίπου πλέον, ενώ το συνολικό spread (εξαιρουμένων των δανείων των ναυτιλιακών εταιρειών) υποχώρησε μερικώς στις 260 μονάδες βάσης από 269 στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και 309 ένα χρόνο πριν. Μεγαλύτερη αποκλιμάκωση καταγράφεται στην ενότητα των καταναλωτικών δανείων, με μέσο περιθώριο στο 6,49% από 6,8% στο πρώτο τρίμηνο και στα δάνεια μικρότερων επιχειρήσεων στο 4,84% από 4,98%, με σχετική σταθερότητα στα δάνεια μεγάλων εταιρειών και στα στεγαστικά στο 2,37% και 1,83% αντίστοιχα.

Στο κρίσιμο ζήτημα της επιστροφής στις διανομές μερισμάτων, ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε την κίνηση των εποπτικών - ρυθμιστικών αρχών να μην εγκρίνουν ήδη τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022, με την Εθνική να στοχεύει προς ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών για το 2024 πέριξ του 20% - 30%, με ένα υψηλότερο ποσοστό να μην εντάσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από την άλλη, ο δείκτης NPE αυξήθηκε ελαφρώς από τo 5,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, στο 5,3%, εξαιτίας της επίπτωσης από την έκθεση στο δανεισμό της Avramar, οδηγώντας σε σχηματισμό - εισροές 0,2 δισ. ευρώ (ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις στο 82,1%). Tα συνολικά NPEs διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ, ή μόλις 0,3 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με οργανικές εκροές - θεραπείες ύψους 0,1 δισ. ευρώ στη βάση των υψηλότερων αποτελέσματων της τακτικής εξυπηρέτησης (curings) και τις ανόργανες ροές και τα write - offs (καθαρή ροή NPEs μόλις 0,03 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο). Στις διεθνείς δραστηριότητες, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 6,9% στο δεύτερο τρίμηνο, με τον αντίστοιχο δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται σε 81,4%.

Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων «Σταδίου 2» (4,1 δισ. ευρώ) φτάνει στο 12,3% του συνόλου, με δείκτη κάλυψης 6,9%, ενώ του «Σταδίου 3» (1,8 δισ. ευρώ) στο 5,5% με δείκτη κάλυψης 54,5%. Από το «στοκ» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα 0,8 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων τα 0,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών, ενώ από τα στεγαστικά, ύψους 0,5 δισ. ευρώ, τα 0,2 δισ. ευρώ επίσης βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο καθυστέρησης.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (L/D) διαμορφώθηκε στο 57% σε επίπεδο ομίλου (56% στην Ελλάδα), με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται στο 254%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα και στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα (TLTRO ΙΙΙ) μειώθηκε περαιτέρω στα 1,9 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2023 από 5 δισ. στο πρώτο τρίμηνο 2023, με την πλεονάζουσα ρευστότητα να ενισχύεται κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, στα 7 δισ. ευρώ περίπου.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 55,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, με τις προθεσμιακές να ανέρχονται μόλις στα 9,6 δισ. ευρώ, του ταμιευτηρίου στα 29,7 δισ. ευρώ και όψεως στα 14,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ευχάριστη έκπληξη της Τράπεζας Πειραιώς από το μέτωπο των NPEs και την πιστωτική επέκταση

Eurobank: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα «ανοίγει τον δρόμο» για συγχωνεύσεις, εξαγορές και διανομές μερισμάτων

Β. Ψάλτης: Εταίρος ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider