CAVA: Η μεσογειακή αλυσίδα εστιατορίων με ελληνικές «ρίζες» που ξετρελαίνει τη Wall Street

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CAVA: Η μεσογειακή αλυσίδα εστιατορίων με ελληνικές «ρίζες» που ξετρελαίνει τη Wall Street
Ιδρυτές της CAVA οι Τεντ Ξενοχρήστος, Ίκε Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Μοσχοβίτης - Το Next Big Thing της εστίασης των ΗΠΑ έχει ελληνικό DNA.

Με κέρδη +11% στα 44 δολάρια η μετοχή συνέχισε στη Wall Street τη Δευτέρα η... ελληνικής καταγωγής CAVA, μια ταχέως αναπτυσσόμενη μεσογειακή αλυσίδα εστιατορίων που έχει μαγνητίσει πάνω της τα αμερικανικά βλέμματα καθώς σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θεωρείται το Next Big Thing στον κλάδο της γρήγορης εξυπηρέτησης και του fast casual.

Η εισηγμένη -με ελληνικό DNA- στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τις 15 Ιουνίου κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, είδε τη μετοχή να φτάνει τα 43,30 δολάρια ενώ η κεφαλαιοποίησή της πλέον αγγίζει τα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με το ράλι της στα ταμπλό να είναι ξέφρενο.

Ελληνικό «άρωμα» και μεσογειακή νοστιμιά

Συνδυάζοντας το fast food με το healthy στοιχείο που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή, η CAVA ιδρύθηκε το 2006 από τρεις Ελληνοαμερικανούς, τον Θεόδωρο (Τεντ) Ξενοχρήστο, τον Δημήτρη Μοσχοβίτη και τον Ίκε Γρηγορόπουλο, που ήταν παιδικοί φίλοι από τα «γεννοφάσκια» τους, με τον Μπρετ Σούλμαν λίγο αργότερα να εντάσσεται στο δυναμικό και να γίνεται ο 4ος ισχυρός άνδρας, τελώντας χρέη CEO ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, διευκρινίζεται πως: «Ξεκινήσαμε στο DC με τρεις Έλληνες φίλους που ήθελαν να μοιραστούν τα προσεγμένα συστατικά τους και τις τολμηρές μεσογειακές γεύσεις που αγαπούσαν — και αυτό ακριβώς έκαναν».

Σήμερα απασχολεί 7.750 εργαζομένους έχοντας διάχυτο το ελληνικό στοιχείο στα πιάτα κα τις γεύσεις της, ενώ μπορεί να αποτελέσει τον νέο ηγέτη στα fast casual εστιατόρια στις ΗΠΑ και τον κόσμο, όπως είναι το μεξικανικό Chipotle, με τις Jefferies και Stifel να διατηρούν τη σύσταση buy για τη μετοχή της, δίνοντας μάλιστα ως τιμή - στόχο τα 47 δολάρια.

Αναλυτικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Stifel, που εκτιμά πως η χρηματιστηριακή αξία της Cava δύναται να φλερτάρει με τα 5 δισ. δολάρια, τονίζει πως η άνοδος αντλεί ώθηση από τον ετήσιο όγκο της παραγωγής της και από το potential για την ανάπτυξής της που εκτός απροόπτου, θα οδηγήσει σε εύκολα κέρδη. «Βλέπουμε τη διαδικασία ανάπτυξής της ως μια από τις καλύτερες στην κατηγορία της, μετά και την εξαγορά της Zoës Kitchen για 300 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2018, ενώ αξιοποίησε τα 145 καταστήματα που διέθετε η τελευταία και έχει σχέδια να ανοίξει εγκαταστάσεις και σε νέες τοποθεσίες» υπογραμμίζει από την πλευρά της η Jefferies.

«Τιμή στις ρίζες μας»

Σε μήνυμά τους την ημέρα της IPO, η ομάδα με το έντονο ελληνικό «άρωμα» θέλησε να αφιερώσει λίγο χρόνο «για να αναγνωρίσουμε τις ρίζες μας, οι οποίες «φτάνουν στην παιδική μας ηλικία» και το μεγάλο κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα, που συνήθως «είχε αρνί ψητό, λεμονάτες πατάτες, πολλές ελιές και τζατζίκι».

«Με αμοιβαία αγάπη για το φαγητό, την οικογένεια και την κληρονομιά μας, ονειρευόμασταν μια μέρα να μοιραστούμε τη Μεσογειακή Κουζίνα και με άλλους. Το 2011, αμέσως μετά την ένταξη του Μπρετ, άνοιξε τις πόρτες της η πρώτη μας τοποθεσία CAVA. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε -ανοίξαμε πάνω από 260 εστιατόρια, δημιουργήσαμε μια σειρά προϊόντων παντοπωλείου και πήραμε πολλή Crazy Feta. Ωστόσο, είμαστε πιο αφοσιωμένοι από ποτέ να παρέχουμε μια μεσογειακή εμπειρία που συνδυάζει αρμονικά την υγεία, τη γεύση και τη φιλοξενία. Είμαστε τόσο περήφανοι για ό,τι έχουμε δημιουργήσει μαζί -τίποτε από αυτά δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς κάθε μέλος της ομάδας CAVA και την εκπληκτική μας κοινότητα CAVA. Ανυπομονούμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον!» επεσήμαναν την 15η Ιουνίου που για την 4μελή ομάδα αποτέλεσε ημερομηνία - ορόσημο.

Με ελληνικό DNA το νέο «αφεντικό» του fast-casual

Η Σάρον Ζακφία του William Blair επεσήμανε ότι η Cava είναι ο «ξεκάθαρος επικεφαλής στο fast-casual με νότες Μεσογείου», κατέχοντας τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης. Ήδη, από τις 16 Απριλίου, λειτουργούν 263 εστιατόρια Cava και από το 2024, τα μισά νέα εστιατόριά της θα διαθέτουν και drive-thru, ενώ προβλέπεται ραγδαίος ρυθμός αύξησης εσόδων με «εκτίναξη» 20% και αλματώδη αύξηση των EBITDA, όπως σημειώνει η αναλύτρια.

«Αναμένουμε ισχυρή κερδοφορία και θετικές ταμειακές ροές έως το 2026, με τα έσοδα να παρέχουν άφθονες επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για την CAVA να βγουν περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια προσαρμοσμένου EBITDA έως το 2032 σε περίπου 1.000 καταστήματα» διαμηνύει χαρακτηριστικά.

Η JPMorgan έθεσε ως τιμή - στόχο τα 45 δολάρια για τη μετοχή της CAVA προβλέποντας πως θα έχει 2.000 καταστήματα μέχρι το 2037 και μεγάλες ευκαιρίες επέκτασης αλλά και περιθώρια κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως είναι η πρώτη αλυσίδα εστιατορίων που εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τη Sweetgreen στα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

S&P: Η Ελλάδα σε θέση οδηγού στο ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών

Societe Generale: Στο «τέλος της αρχής» η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό

Deal 27 δισ. δολαρίων υπέγραψαν Ιράκ και TotalEnergies για τέσσερα ενεργειακά projects

gazzetta
gazzetta reader insider insider