Ίδρυμα Νιάρχος: Νέα mega σύμβαση για τα 3 νοσοκομεία – Ποιος κατασκευαστικός όμιλος έχει «προβάδισμα»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ίδρυμα Νιάρχος: Νέα mega σύμβαση για τα 3 νοσοκομεία – Ποιος κατασκευαστικός όμιλος έχει «προβάδισμα»
Στο προσκήνιο οι συμβάσεις για την κατασκευής τριών νέων νοσοκομείων, σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη. Προχωρημένες επαφές με ΑΒΑΞ, ποιοι άλλοι διεκδικούν τα projects εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο παλιός άγονος διαγωνισμός και το come back.

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της κατασκευής τριών νέων νοσοκομείων, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη, με δωρεά – χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Όπως έχουν αναφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα πηγές της αγοράς στο insider.gr, έχει αναβιώσει το εγχείρημα της υλοποίησης αυτών των έργων, λίγους μήνες αφότου σχετικός διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος (περασμένο Φεβρουάριο). Ωστόσο, αναμένεται νέα σύμβαση (ή 3 νέες, μία για κάθε νοσοκομείο) μέσω της οποίας θα προωθηθεί το εν λόγω project. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν επαφές και διαπραγματεύσεις με κατασκευαστικά γκρουπ, με τουλάχιστον δύο εξ αυτών, ένα ελληνικό και ένα διεθνές (από την Ευρώπη), να είναι σε μια άτυπη short list.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του insider.gr, ο κατασκευαστικός όμιλος που έχει σαφές προβάδισμα είναι η ΑΒΑΞ, αν και οι ίδιες πλευρές σημειώνουν ότι δεν μιλάμε για μια «κλεισμένη» διαδικασία, πλην όμως, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις. Κατά συνέπεια, πρέπει να περιμένουμε αν οι επαφές έχουν αίσια κατάληξη για τον όμιλο που αν κερδίσει τη σύμβαση θα ενισχύει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των 2,9 δις ευρώ με νέο έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον το προσεχές διάστημα θα υπάρχουν νεότερα για το θέμα αυτό.

«Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε με τις σχετικές συμβάσεις»

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε, προς επίρρωση των παραπάνω, ότι ο κ. Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μιλώντας στο SNF Nostos 2023 Conference Mental Health, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα, η δράση της ΔΠΥ (Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία) είναι πολυδιάστατη και επικεντρώνεται σε πλήθος έργων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη, που σχεδιάζονται επίσης από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα και φίλο Renzo Piano και την ομάδα του στην Ιταλία. Πρόσφατα υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού κατασκευής των τριών νοσοκομείων εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών προσφορών. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε με τις σχετικές συμβάσεις και για τα τρία νοσοκομεία».

Ο παλιός, άγονος διαγωνισμός και η επαναφορά

Υπενθυμίζεται, όπως και τότε είχε αναδείξει το insider.gr, ότι προ μηνών απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός της ανέγερσης των τριών νέων σύγχρονων νοσοκομείων, σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, συνολικού προϋπολογισμού 400 – 500 εκατ. ευρώ (εκτιμήσεις της αγοράς), με φορέα ανάπτυξης (δωρεά) το ΙΣΝ, τον οποίον διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων, σχήματα όπως οι ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΑΒΑΞ, οι κοινοπραξίες των ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – We Build (εξαγόρασε την Impregilo) και ΕΚΤΕΡ – FINSO (ιταλική εταιρεία) κ.α. Σε ανακοίνωσή του, το ΙΣΝ είχε αναφέρει ότι τελικά η διαδικασία δεν προχώρησε καθώς οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς. Μένει όμως να δούμε αφενός ποιος όμιλος θα αναλάβει το έργο, αφετέρου τους όρους της σύμβασης καθώς δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα, προς το ευνοϊκότερο, οι συνθήκες στην αγορά, εκτός αν έχουν εξασφαλιστεί ήδη τα απαιτούμενα κεφάλαια της χορηγίας.

«Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.). Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς. Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών», σημείωνε το Ίδρυμα.

Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρχαν αναφορές στις συμβάσεις αυτές. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ, κ. Κων/νος Μιτζάλης, σε σχετική συνάντηση με δημοσιογράφους τον περασμένο Μάρτιο επί της ουσίας «άφηνε παράθυρο» για τυχόν νέες εξελίξεις, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι η προσφορά της ΑΒΑΞ ήταν ανταγωνιστική και όχι πολύ μακριά από τα δεδομένα του διαγωνισμού.

Τα 3 νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα παλιότερα δεδομένα, πρόκειται για την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη αλλά και δύο μονάδων γενικής ιατρικής σε Σπάρτη και Κομοτηνή. Πρόκειται για μια επένδυση που θα έχει και τη «σφραγίδα» του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο .

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και τα Γενικά Νοσοκομεία Κομοτηνής ΙΣΝ και Σπάρτης ΙΣΝ θα λειτουργήσουν με ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, σχεδιασμένα να είναι ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με το Ιδρυμα, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία τους θα ενσωματώσουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED, ενώ παράλληλα οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης, καθώς και της διασύνδεσης των νοσοκομείων με συνεργαζόμενες μονάδες υγείας. Η δωρεά των τριών νοσοκομείων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που χρηματοδοτείται από το ΙΣΝ. Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, φιλοδοξούν να αποτελέσουν πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους –ενήλικες και παιδιά– των περιοχών αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider