Lamda: Το 2024 η εισαγωγή των Malls στο ΧΑ - Έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από οικιστικά projects

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda: Το 2024 η εισαγωγή των Malls στο ΧΑ - Έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από οικιστικά projects
Μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2024 η είσοδος της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο. Πόσα βάζει στο ταμείο της η εισηγμένη από τον οικιστικό τομέα.

Το 2024, την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, σχεδιάζει η Lamda Development να προχωρήσει στην εισαγωγή της θυγατρικής της με τα εμπορικά κέντρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με όσα είπε στους μετόχους της εταιρείας, πριν λίγη ώρα κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου.

Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lamda τα συνολικά έσοδα από τις προ πωλήσεις στα οικιστικά του Ελληνικού είναι 1,2 δισ. ευρώ και σήμερα από αυτά έχουν εισπραχθεί 274 εκατ., σύντομα θα φτάσουν τα 300 εκατ. και στο τέλος του έτους τα 700 εκατ. (μετρητά στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς της εταιρείας).

Μαζί με τις υπόλοιπες προπωλήσεις (οικόπεδα, joint ventures) τα έσοδα εκτιμώνται σε 1,4 δισ. ευρώ. Αυτά ανέφερε πριν από λίγο ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development στη γενική συνέλευση της εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα ότι ειδικά από τις πωλήσεις των κατοικιών ήδη έχουν εισπραχθεί έως τις 15 Ιουνίου κεφάλαια 274 εκατ. ευρώ από τις κατοικίες. «Σύντομα θα φτάσουμε τα 300 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του έτους τα 600 εκατ. ευρώ από το σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα 37 εκατ. ευρώ από την ξενοδοχειακή κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ οι εισπράξεις αντιστοιχούν στα 311 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πλησιάσει τα 700 εκατ. ευρώ. Είναι φαινόμενο που έχουμε αυτές τις πωλήσεις σε ένα έργο που είναι σε αυτή τη φάση».

Στη Lamda Malls με τις συγχωνεύεις εταιρειών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταφέρονται σταδιακά τα 6 εμπορικά κέντρα της εταιρείας (τα 4 υφιστάμενα, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Golden Hall και Designer Outlet και τα δύο υπό κατασκευή στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria). Σήμερα η εμπορική αξία των εμπορικών κέντρων της Lamda ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και η καθαρή αξία τους σε 600 εκατ. ευρώ (χωρίς τις υποχρεώσεις). Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου η Lamda χωρίζοντας τις δραστηριότητές της θα έχει πιο ξεκάθαρη μορφή. Η Lamda Malls θα προσδοκά σημαντικές υπεραξίες καθώς τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό είναι υπό κατασκευή, ενώ θα μπορεί να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) το Α’ Τρίμηνο 2023 αυξήθηκε 38% έναντι του 2022, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που καταγράφηκε από το Β’ Εξάμηνο 2022 και έπειτα, λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Designer Outlet Athens κατέγραψε σημαντική αύξηση 42% έναντι του 2022. Ο συνολικός αριθμών επισκεπτών στα Εμπορικά Κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) αυξήθηκε 32% έναντι του 2022.

Η διοίκηση της Lamda ανέφερε επίσης ότι έργα - τοπόσημα όπως ο ουρανοξύστης κατοικιών είναι αυτή την στιγμή μπροστά από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, ενώ συνολικά ως προς τα έργα υπό κατασκευή αυτή την στιγμή, -ενδεικτικά- έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος και άλλα έργα υποδομών όπως η απορρύπανση των εδαφών με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2023, ενώ το κτίριο ΑΜΕΑ παραδίδεται έως το Σεπτέμβριο. Μέχρι το τέλος της χρονιάς κι εφεξής θα έχουν αρχίσει αρκετά άλλα έργα, όπως το mall στη Βουλιαγμένης, το Riviera Galleria, το ξενοδοχείο με την TEMEΣ και οι επώνυμες κατοικίες, οι βίλλες, η διαμόρφωση της παραλίας κ.α..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οδικές Υποδομές: Οι 3+2 mega Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ ύψους 5,7 δισ. ευρώ που ιντριγκάρουν τα ισχυρά γκρουπ – Δέλεαρ τα σταθερά έσοδα

Ideal Holdings: Με deal 100 εκατ. ευρώ εξαγοράζει τα Αττικά Πολυκαταστήματα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρά μεγέθη και μερίσματα τα επόμενα χρόνια – Οι μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider