ΑΒΕΚ Βεκράκος: Ποιότητα, τέχνη και επιστήμη «μπλεντάρουν» στον καφέ Qualita Unica

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΒΕΚ Βεκράκος: Ποιότητα, τέχνη και επιστήμη «μπλεντάρουν» στον καφέ Qualita Unica
Σε δημοσιογραφική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το insider.gr, όπου παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα της ΑΒΕΚ Βεκράκος, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών στην ελληνική αγορά του καφέ.

Της Τζίνας Κυριαζοπούλου

Τέχνη και επιστήμη του καφέ μπορούν να χωρέσουν στην ίδια πρόταση; Η ΑΒΕΚ Βεκράκος έχει αποδείξει ανά τα χρόνια πως όχι μόνο μπορούν να συνδυαστούν, αλλά μπορούν να φέρουν ένα μοναδικό και πρωτοποριακό αποτέλεσμα στην αγορά του καφέ.

Το insider.gr βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη σε δημοσιογραφική εκδήλωση της εταιρείας, όπου παρουσιάστηκαν τα νέα φιλόδοξα projects της. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και αποκλειστικό πελάτη-εισαγωγέα του κορυφαίου ιταλικού εσπρέσο Hausbrandt, τον οποίο πρωτοέφερε πριν από 26 χρόνια στην Ελλάδα.

Η εταιρεία καθιερώθηκε στη συνείδηση του χώρου της HORECA ως η κορυφαία πρόταση στον ποιοτικό καφέ, όταν έφερε τον top καφέ της Hausbrandt, Gourmet, στη χώρα μας. Σήμερα, οι πωλήσεις του αγγίζουν τους 1.800 τόνους ετησίως.

Το project Qualita Unica

Η εταιρεία του Χρήστου Βεκράκου, στα 26 χρόνια παρουσίας της στον χώρο, κατάφερε να πετύχει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: να μετουσιώσει τα 100 χρόνια οικογενειακής γνώσης πάνω στον καφέ σε µια καινούργια βιοµηχανία καφέ στη Θεσσαλονίκη, την Qualita Unica.

Το φιλόδοξο project ξεκίνησε με σκοπό να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση για τους πιο απαιτητικούς και «ψαγμένους» πελάτες της αγοράς. Οι πρώτοι 16 μήνες αφορούσαν αποκλειστικά στην επιστημονική έρευνα, ώστε μετά από πολλές δοκιμές, να καταλήξουν στις τελικές συνταγές.

«Δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στην Ελλάδα που να κάνει τέτοια προσέγγιση. Στις περισσότερες εταιρείες δεν υπάρχει καν τμήμα χημείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Αρνάκης, managing director της εταιρείας και υπεύθυνος για το project της Qualita Unica.

Το project είναι βασισμένο στην επιστημονική προσέγγιση, στους ελέγχους που γίνονται και στην έρευνα. Όλα χτίστηκαν με βάση την βιβλιογραφία της χημείας του καφέ:

Σε κάθε σοδειά που φτάνει ως πρώτη ύλη γίνεται αυστηρός έλεγχος, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι ίδια σοδειά με την προηγούμενη.

Οι αγορές γίνονται από μεγάλες περιφέρειες, ώστε να μην προκύπτει πρόβλημα με ενδεχόμενη αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών ή σε ζημιές που έχουν σχέση με μύκητες και άλλες αρρώστιες των φυτών.

Το ψήσιμο γίνεται αυστηρά μονοποικιλιακά με 100% Arabica. Ο κάθε καφές ψήνεται χωριστά σε συγκεκριμένους χρόνους και θερμοκρασίες που έχουν προκύψει έπειτα από πολλές μετρήσεις, μέχρι να βρεθούν οι ιδανικές συνθήκες. Ακόμη και το μέγεθος του κάθε σπυριού καφέ επιλέγεται προσεκτικά, ώστε να είναι ανάλογο με τα υπόλοιπα και να επιτυγχάνεται η ομοιομορφία στο ψήσιμο.

«Το μαγείρεμα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Ο συνδυασμός των ποικιλιών δεν είναι καθόλου εύκολος. Αυτή τη στιγμή έχουμε 14 συνταγές», τονίζει ο κ. Αρνάκης. Από αυτές τις 14 συνταγές, οι 4 αφορούν αποκλειστικά συγκεκριμένους πελάτες. Παράλληλα βρίσκονται στα σκαριά και τρεις νέες συνταγές. Ο πελάτης που επιλέγει κάποια από αυτές τις συνταγές μπορεί να σηματοποιεί και τη σακούλα ή το φλιτζάνι, πλασάροντας στην αγορά έναν «δικό» τους καφέ, που φέρει το εμπορικό τους σήμα. Πρόκειται, συνεπώς, για μία custom-made προσέγγιση, με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη.

«Δεν φτάνει μόνο το ψήσιμο και το μπλεντάρισμα. Υπάρχει μια σειρά πραγμάτων από πίσω, η οποία πρέπει να ακολουθείται. Διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, την ακριβή συνθήκη στην οποία θα φτάσει ο καφές στο μαγαζί. Αν πιείς έναν καφέ 5 ημερών και έναν άλλον 2 μηνών, είναι δύο διαφορετικά προϊόντα στην ουσία», επεσήμανε ο κ. Αρνάκης. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως μόνο το 2022, η Qualita Unica πούλησε 470 τόνους καφέ, ενώ για το 2023 οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν κοντά στους 800 τόνους.

Η Qualita Unica στο World Coffee Festival

Το τριήμερο 22-24 Ιουνίου στο Athens Metropolitan Expo θα πραγματοποιηθεί το World Coffee Festival, το μεγαλύτερο εμπορικό show καφέ της Ευρώπης για τους επαγγελματίες του καφέ, στο οποίο η ΑΒΕΚ Βεκράκος θα είναι παρούσα, με δικό της περίπτερο και 5 από τις κορυφαίες φάρμες στον κόσμο.

Στη δημοσιογραφική μας αποστολή, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πρώτοι (λίγες ημέρες πριν την επίσημη παρουσίαση του στο World Coffee Festival) ένα Coffee Training από την υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου και χημικό, Δρ. Εύη Βάρκα, ως προς το ερευνητικό πρόγραμμα της Qualita Unica και τις διαδικασίες που καθιστούν την προσέγγιση του συγκεκριμένου project - από το ψήσιμο του καφέ μέχρι και την συσκευασία - μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα.

Η έρευνα της χημείας του καφέ περιλαμβάνει τη διαδικασία της φρύξης, με τα γευστικά προφίλ, τους συνδυασμούς μεταξύ των ποικιλιών, τη συσκευασία και την αποθήκευση. Ακόμη και ο τρόπος κλεισίματος της σακούλας είναι προσεκτικά μελετημένος, αφού το προϊόν τοποθετείται σε μια δομή γεμάτη άζωτο και στη συνέχεια σφραγίζεται.

Μεγάλη επένδυση στα σκαριά

Με στόχο την εξέλιξη των πιστοποιηµένων της προϊόντων στην παγκόσµια αγορά του καφέ και την εξέλιξη της παρουσίας της κυρίως στην Ευρώπη, η ΑΒΕΚ Βεκράκος ΑΕ ετοιμάζει νέα επένδυση συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ για τη δηµιουργία ενός καινούργιου εργοστασίου στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Η επένδυση έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες της Qualita Unica μέσω της περαιτέρω επιστημονικής έρευνας και προσέγγισης και αφορά σε μια «πράσινη» μονάδα παραγωγής, συνολικής έκτασης 8.500 τ.μ. με τριπλάσια παραγωγική δυναμικότητα, που θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα χρόνο.

Στα πλάνα της εταιρείας βρίσκεται και η προώθηση του δικού της brand name, το οποίο θα είναι μέσω του project Qualita Unica, καθώς και η δημιουργία τριών νέων συνταγών καφέ. Τέλος, στα δυνατά «χαρτιά» της ΑΒΕΚ Βεκράκος είναι και η εισαγωγή ενός ακόμα προϊόντος της στη HORECA, του κρύου τσαγιού με φρούτα και βότανα μέσω του σήματος Lazy Mom.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Trikalinos: Η εταιρεία που μεταφέρει το «ελληνικό χαβιάρι» μέχρι και την Ιαπωνία

Ούζο Βαρβαγιάννη: Προχωρά σε νέα επένδυση για αύξηση της παραγωγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider