«Μαχαίρι» 39% στις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαχαίρι» 39% στις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υποστεί τεράστια πίεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Οι επενδύσεις σε startups της Ευρώπης θα μειωθούν κατά 39% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico, καθώς ο «πόνος» στην τεχνολογία παγκοσμίως συνεχίζεται.

Η χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας προβλέπεται να μειωθεί από 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την Atomico.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, το «μαχαίρι» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον δισταγμό των επενδυτών στις ΗΠΑ, καθώς τα αμερικανικά κεφάλαια υπήρξαν σημαντική κινητήρια δύναμη της χρηματοδότησης στην Ευρώπη, και αρκετά αξιόλογα ταμεία VC δημιούργησαν καταστήματα στο Λονδίνο για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή. Η περαιτέρω πτώση της χρηματοδότησης στην Ευρώπη ακολουθεί μια βίαιη χρονιά για την τεχνολογική βιομηχανία πέρυσι — οι επενδύσεις για ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 22% στα 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 106 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Πάντως, η Atomico εκτιμά ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια «ανθεκτικότητας» στον κλάδο της τεχνολογίας της Ευρώπης, καθώς η συνολική χρηματιστηριακή αξία των δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών ανέκτησε το ψυχολογικό «όριο» των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έφτασε το 2021.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υποστεί τεράστια πίεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς δίνουν προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι της ανάπτυξης πάση θυσία καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τα δεδομένα στον κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι πως είδαν τις μετοχές τους να υφίστανται πίεση από παγκόσμιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Άλλωστε, η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια και απέσυραν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία με στόχο να αποτρέψουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό ώθησε τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους σε εταιρείες τεχνολογίας με ζημία ενώ και οι απολύσεις έχουν προκαλέσει πλήγματα. Το πρώτο τρίμηνο, υπήρξαν 11.100 απολύσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Atomico, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% του συνόλου και των 185.000 περικοπών θέσεων εργασίας.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τώρα αν αυτό είναι ρητά η κορύφωση», δήλωσε στο CNBC ο Toμ Βαϊμάιερ, συνεργάτης της Atomico. «Αναμένουμε αυξημένα επίπεδα απολύσεων στο 2023 και έπειτα καθώς είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης των κύκλων που κάνει η αγορά» πρόσθεσε. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη αποδείχθηκε κάτι σαν ένα φωτεινό σημείο για τον κλάδο, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν αξιοσημείωτα ποσά χάρη στη φρενίτιδα των επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

Binance: Μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιογαράς των ΗΠΑ κατά του κορυφαίου ανταλλακτηρίου crypto

«Ταύρος» για την Ελλάδα η Morgan Stanley - Ισχυρή ανάπτυξη στη διετία - Πότε αναμένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider