Αναπτυξιακός: Οι 4+1 ευκαιρίες για ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναπτυξιακός: Οι 4+1 ευκαιρίες για ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις 
Εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος και παρά την εκλογική περίοδο προχωρούν κανονικά οι προθεσμίες για τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2002.

Εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος και παρά την εκλογική περίοδο προχωρούν κανονικά οι προθεσμίες για τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2002. Την Πέμπτη 1 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο δεύτερο κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσουν στις 12 Ιουνίου και οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλου του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων», επίσης προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα δύο αυτά καθεστώτα που είχε προαναγγείλει ο Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο insider.gr, στον «προθάλαμο» με στόχο να βγουν στον αέρα εντός των επόμενων μηνών βρίσκονται και οι δεύτεροι κύκλοι των καθεστώτων «Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» και «Επιχειρηματικότητα 360», με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ ο καθένας. Τα καθεστώτα ενίσχυσης που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της χρονιάς συμπληρώνει το «Δικαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» που αφορά τις λιγνιτικές περιοχές (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη) με προϋπολογισμό 380 εκατ. ευρώ.

150 εκατ. ευρώ για μεταποίηση και logistics

Προς το παρόν, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Αναπτυξιακού υποβάλλονται οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» που ενισχύει τα επενδυτικά σχέδια μεταποίησης (πλην γεωργικών προϊόντων) και logistics. Από τον συνολικό προϋπολογισμό του καθεστώτος, τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Τα μέγιστα ποσά ενίσχυσης είναι έως 3 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις (με λιγότερα από 50 άτομα προσωπικό και έως 10 εκατ. ευρώ τζίρο), ενώ για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται μέγιστο ποσό έως 5 εκατ. ευρώ με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ή ποσό έως 3 εκατ. με την μορφή επιδότησης.

Η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής θα είναι δυνατή έως τις 29 Σεπτεμβρίου, βέβαια αναμένεται το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο, με δεδομένο πως στον πρώτο κύκλο υποβολής αιτήσεων για τη «μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα» κατατέθηκαν συνολικά 401 επενδυτικά σχέδια προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων

Στις 12 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις υπαγωγής στον δεύτερο κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων». Και εδώ ο μισός προϋπολογισμός αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής και τα υπόλοιπα 75 εκατ. Ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

Το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους των επενδυτικών σχεδίων ξεκινά από τα 50.000 ευρώ για ΚΟΙΝΣΕΠ και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και φτάνει το 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις. Τα ποσοστά ενίσχυσης μπορούν να φθάσουν έως και το 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

Στον πρώτο κύκλο υποβολής αιτήσεων για την «ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων» που έκλεισε στις 5 Δεκεμβρίου, κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1,61 δισ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως επιτρέπεται η υποβολή επενδυτικών σχεδίων που έχει ήδη υποβληθεί στους πρώτους κύκλους των παραπάνω καθεστώτων με την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης αιτήματος απόσυρσης του στην αρμόδια Υπηρεσία ή την προηγούμενη έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Σεπετά (ΒΙΚΟΣ): Χαιρετίζει την επένδυση του SMERC και μένει στην ΕΨΑ

Αναψυκτικά: Αλλάζει το τοπίο η επένδυση του N. Καραμούζη στην ΕΨΑ

Σε υψηλό 21 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη - Μικρή διόρθωση στο οικονομικό κλίμα τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider