Lamda Development: Πώς προχωρούν έργα και χρονοδιαγράμματα στο Ελληνικό – Οι υποδομές και τα οικιστικά έσοδα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development: Πώς προχωρούν έργα και χρονοδιαγράμματα στο Ελληνικό – Οι υποδομές και τα οικιστικά έσοδα
Με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό προχωρά η υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Lamda Development στο μέτωπο των έργων υποδομών στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ποια είναι η εικόνα για τις εισπράξεις από Riviera Tower, κατοικίες, βίλες. Πως κινούνται οι διαδικασίες στα εμπορικά projects.

Με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό προχωρά η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της Lamda Development στο μέτωπο των έργων υποδομών στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Για παράδειγμα, για την υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος που εντάσσεται στο τμήμα των αρχικών υποδομών (από ΑΒΑΞ) συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 50% των εκσκαφών και 25% των σκυροδετήσεων. Αναφορικά με το κύριο και τοπικό οδικό δίκτυο συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής, ενώ για το Flyover Λεωφ. Ποσειδώνος συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής.

Ο Riviera Tower

Σε σχέση με τον Riviera Tower, έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση πασσάλων θεμελίωσης κάτω από το περίγραμμα του Πύργου (εργασίες θεμελίωσης σε βάθος 50 μ. με 111 πασσάλους διαμέτρου 1,5 μ.) ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διάτρηση και σκυροδέτηση των πασσάλων κάτω από το podium (205 πάσσαλοι διαμέτρου 1 μ., ποσοστό ολοκλήρωσης περίπου 60%) καθώς και η κατασκευή του περιμετρικού διαφραγματικού τοίχου (ποσοστό ολοκλήρωσης περίπου 90%). Από τον Αύγουστο 2022 η κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat έχει εγκατασταθεί στο εργοτάξιο του Riviera Tower, αναλαμβάνοντας υπηρεσίες διαχείρισης της κατασκευής και ειδικότερα: αποψίλωση οικοπέδου, εργοταξιακές υποδομές, ειδικά έργα θεμελιώσεων / εκσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο 2023 ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του Γενικού Εργολάβου που θα αναλάβει την ανέγερση και αποπεράτωση του εν λόγω έργου. Ο Γενικός Εργολάβος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Bouygues Batiment International και Intrakat.

Αναφορικά με το νέο κτίριο μετεγκατάστασης συλλόγων ΑΜΕΑ, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες που αφορούν τα εσωτερικά τελειώματα, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες καθώς και την οριοθέτηση και μόνιμη περίφραξη του ακινήτου. Η κατασκευή του έργου συμβατικά θα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού 2023. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 40% των εργασιών εκσκαφής και 20% των σκυροδετήσεων σε σχέση με τους κεντρικούς συλλέκτες όμβριων υδάτων.

Οικοδομικές άδειες, προεγκρίσεις και πιστοποιήσεις βιώσιμων κτιρίων

Οσον αφορά στο Vouliagmenis Mall τον Μάιο 2023 έλαβε προ-πιστοποίηση (pre-certification) στη «χρυσή» (gold) κατηγορία σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα πιστοποίησης βιώσιμων κτιρίων LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Αποτελεί το πρώτο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα που έλαβε «χρυσή» προ-πιστοποίηση αειφόρων κτιρίων LEED. Επίσης, ως γνωστόν, υπογράφηκε η συμφωνία με τον επιλεγέντα σύμβουλο για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν από την κατασκευή με τη μέθοδο Early Contractor Involvement (ECI). Ο ανάδοχος είναι η κοινοπραξία του ιταλικού ομίλου Rizzani de Eccher και του ομίλου AVAX. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας εκτιμάται τον Ιούλιο 2023. Έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για 53% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Στα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για 70% του GLA. Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023.

Η Riviera Galleria, από τον Δεκέμβριο 2022 διαθέτει «χρυσή» (gold) προ-πιστοποίηση (pre-certification) «πράσινου» κτιρίου σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα πιστοποίησης βιώσιμων κτιρίων LEED. Αποτελεί το πρώτο συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων στην Ελλάδα που έλαβε «χρυσή» προ-πιστοποίηση αειφόρων κτιρίων LEED. Το Μάρτιο 2023 εκδόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας ενώ η τελική έγκριση και η έκδοση της άδειας εκτιμάται τον Ιούλιο 2023. Έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για 30% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Στα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για 50% του GLA. Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023.

Στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ

Πρόσφατα μόλις υπογράφηκε η συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences), με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό, η ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια καθώς και 17 πολυτελείς κατοικίες/διαμερίσματα (branded residences) με θέα στο Σαρωνικό κόλπο και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Η εν λόγω ανάπτυξη θα βρίσκεται δίπλα στην προνομιακή παράκτια οικιστική ζώνη πολυτελών κατοικιών (The Cove Villas και The Cove Residences). Στις 06.03.2023 εισπράχθηκε η πρώτη δόση συνολικού ποσού περίπου €30εκ αναφορικά με την πώληση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ των δύο ακινήτων επί των οποίων θα αναπτυχθούν από κοινού με την ΤΕΜΕΣ τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων και οι επώνυμες πολυτελείς κατοικίες/διαμερίσματα (branded residences) στο παράκτιο μέτωπο.

Εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Παράκτιο Μέτωπο

Οι συνολικές εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) καθώς και από τις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών για τη μελλοντική απόκτηση ακινήτων, ανέρχονται σε περίπου 235 εκατ. ευρώ.

The Cove Villas (Οικόπεδα για Βίλες): Έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 22 οικόπεδα από το σύνολο των 28 διαθέσιμων οικοπέδων (79% του συνόλου), με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε περίπου €87εκ (αφορά την καταβολή του 50% της αξίας του οικοπέδου, μέρος του 25% της αξίας του οικοπέδου που αφορά τη δεύτερη καταβολή καθώς και το 100% της αξίας για το αναλογούν κόστος υποδομών). Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 5 οικόπεδα (18% του συνόλου), με το συνολικό ποσό των προκαταβολών στα €1,1εκ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω οικόπεδα αναμένεται μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των οικοπέδων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), υπολογίζονται σε €214εκ, περιλαμβανομένων των εσόδων διαχείρισης της κατασκευής. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές, ενώ η διαχείριση της μελέτης και της κατασκευής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Riviera Tower: Έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 138 διαμερίσματα από το σύνολο των 170 διαμερισμάτων (81% του συνόλου), με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε περίπου €86εκ (αφορά την καταβολή 20% του τιμήματος). Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 19 διαμερίσματα (11% του συνόλου), με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου €5εκ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω 19 διαμερίσματα καθώς και για τα υπόλοιπα 13 διαμερίσματα (για τα οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές) αναμένεται μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023. Επισημαίνεται ότι στο τέλος Απριλίου 2023 επιτεύχθηκε το 1ο κατασκευαστικό στάδιο πληρωμής με την ολοκλήρωση σκυροδέτησης πασσάλων θεμελίωσης κάτω από το αποτύπωμα του κτηρίου (εργασίες βαθιάς θεμελίωσης), η οποία «ξεκλειδώνει» την τιμολόγηση της καταβολής της 2ης δόσης από τους αγοραστές (καταβολή 15% του τιμήματος). Η καταβολή της 2ης δόσης αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι τον Ιούνιο 2023 και ανέρχεται σε επιπλέον ποσό περίπου €63εκ (σύμφωνα με τα υπογεγραμμένα συμβόλαια). Επισημαίνεται ότι οι αγοραστές διαμερισμάτων που υπογράφουν σήμερα συμβολαιογραφική πράξη υποχρεούνται να καταβάλλουν 35% του συνολικού τιμήματος (20% προκαταβολή συν 2η δόση 15% λόγω της επίτευξης του 1ου κατασκευαστικού σταδίου πληρωμής). Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), υπολογίζονται σε €625 εκατ.

The Cove Residences: Αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των εν λόγω διαμερισμάτων, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 90% του συνόλου των 115 διαμερισμάτων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου €26εκ. Εκτιμάται ότι η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, κατά την οποία θα εισπράττεται το 25% του συνολικού τιμήματος εκάστης, θα ξεκινήσει στο τέλος του Β’ Τριμήνου 2023. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), υπολογίζονται σε €279 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development: Ρεκόρ για τα λειτουργικά κέρδη των malls στο α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider