ΗΠΑ: Νέο ράλι για τις περιφερειακές τράπεζες - Εκτόξευση 47% για την PacWest

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Νέο ράλι για τις περιφερειακές τράπεζες - Εκτόξευση 47% για την PacWest
Οι μετοχές των εν λόγω περιφερειακών τραπεζών, βέβαια, έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν για να πλησιάσουν τα προ-τραπεζικής κρίσης επίπεδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του Μαρτίου.

Η PacWest εκτινάσσεται έως και 47% στις προσυνεδριακές συναλλαγές τη Δευτέρα, οδηγώντας σε κέρδη τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, αφού διαβεβαίωσε εκ νέου ότι παραμένει σε καλή κατάσταση, ενώ μειώνει το τριμηνιαίο μέρισμά της στο ένα σεντ με στόχο την κεφαλαιακή της επάρκεια. Άλλες περιφερειακές τράπεζες, όπως η Western Alliance και η Zions σημείωσαν επίσης ράλι καθώς ανέκαμψαν από το sell off που τροφοδοτήθηκε από τις ευρύτερες ανησυχίες για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η δυνατότητα για ουσιαστική μείωση του μερίσματος δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους επενδυτές», έγραψε ο αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods, Κρίστοφερ ΜακΓκρέιτι σύμφωνα με το Bloomberg. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης KBW υποχώρησε κατά 8% την προηγούμενη εβδομάδα, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα Μαρτίου, όταν και ξεκίνησε η τραπεζική κρίση.

Η άνοδος κατά 1,9% στον S&P την Παρασκευή κατάφερε μόνο να περιορίσει τις συνολικές απώλειες, με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν 2,7% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Από τις αρχές του έτους, δε, η PacWest έχει απολέσει το 75% της αξίας της, η Western Alliance το 53% και η Zions το 51%. Η διαφαινόμενη ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με την επέκταση του σχήματος εγγύησης των καταθέσεων, αλλά και των συζητήσεων για έναν οδικό χάρη τερματισμού της ποσοτικής σύσφιξης, όπως εξηγεί η Morgan Stanley σε σημερινό της report.

Παρ’ όλα αυτά, οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα των τραπεζών εξακολουθούν να τίθενται επί τάπητος. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, για παράδειγμα, έθεσε την PacWest σε καθεστώς πιθανής υποβάθμισης, επικαλούμενη την ευρύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον της. Με την κατάρρευση της First Republic Bank να επιδεινώνει τους φόβους για την αξιοπιστία των μικρομεσαίων τραπεζών, οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στις χρηματοπιστωτικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη του S&P 500 να κατακρημνίζεται στα επίπεδα του 2007, που αποτέλεσε έτος - καμπής και χαρακτηριστικό «καμπανάκι». Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, πρέπει να τονιστεί ότι μετά τη κρίση του 2008 χρειάστηκε τουλάχιστον μία δεκαετία για την επιστροφή στο εν λόγω όριο, καθώς η ανάκτηση των απωλειών του 2007 επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Έκρηξη» επιτοκιακών εσόδων το α' τρίμηνο – Αρνητική η καθαρή πιστωτική επέκταση

JP Morgan: Το περίπλοκο «μονοπάτι» των εθνικών εκλογών και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Γιατί τα στοιχήματα κόστους χρήματος «παίζονται» και προς πάνω και… προς τα κάτω

gazzetta
gazzetta reader insider insider