ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.: Επενδυτικό πρόγραμμα έως 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια – Ποιες δράσεις προγραμματίζονται άμεσα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.: Επενδυτικό πρόγραμμα έως 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια – Ποιες δράσεις προγραμματίζονται άμεσα
Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., με μετόχους Strix, Υπερταμείο, Πειραιώς, είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης και διαχειριστής βιομηχανικής γης στην Ελλάδα. Επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ στη διετία 2023-2024. Πώς θα γίνει αναβάθμιση 14 υποδομών.

Στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ ενδέχεται να ανέλθουν οι επενδύσεις της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., υπό ιδανικές συνθήκες και αναλόγως των δεδομένων στην αγορά, τα προσεχή χρόνια, οι οποίες θα υποστηριχτούν με διάφορους τρόπους, όπως από ίδια κεφάλαια, μόχλευση και επιχορηγήσεις.

Αυτό ανέφερε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Θάνος Ψαθάς, παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους των media το νέο επενδυτικό πλάνο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Η εταιρεία, μέτοχοι της οποίας είναι η STRIX με 64% (νομική μορφή που ανήκει στο fund Blantyre, γνωστό από τη συμμετοχή του σε Attica Group κ.α. μετά από σχετική συμφωνία με την Τρ. Πειραιώς), τo Υπερταμείο με 35% και η Τράπεζα Πειραιώς με 1%, διατηρώντας εύρωστα ταμειακά αποθέματα, που φτάνουν στα 62 εκατ. ευρώ, προχωρά άμεσα σε δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025.

Το πλάνο 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης και διαχειριστής βιομηχανικής γης στην Ελλάδα, είναι εξειδικευμένη στη δημιουργία και διαχείριση οργανωμένων χώρων, με κατάλληλες και καινοτόμες υπηρεσίες, για πάνω από 60 χρόνια. Διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, στηρίζει τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, με έμφαση στις ΜμΕ και με προσανατολισμό στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έχοντας θέσει ως έναν από τους βασικούς της στόχους να προχωρήσει σε επενδύσεις με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των βιομηχανικών πάρκων, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. έχει σχεδιάσει αντίστοιχα τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου ύψους 50 εκατ. για τη διετία 2024-2025. Η αναβάθμιση αυτή, που υποστηρίζεται και από χρηματοδοτήσεις, περιλαμβάνει ένα σύνολο τεχνικών έργων και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά μετά και την ψήφιση του νόμου 4982/2022 και τα σχετικά κίνητρα που δόθηκαν, άνοιξε ο δρόμος για μια σειρά πρωτοβουλιών σε έναν τομέα επενδύσεων, που εξ αντικειμένου δεν προσελκύει δυναμικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς απαιτεί τουλάχιστον 20ετή κύκλο καταγραφής αποδόσεών. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία, και βασισμένη σε σχετικές νομοθετικές πρόνοιες, έχει σχεδιάσει 14 προγράμματα αναβάθμισης επιχειρηματικών πάρκων που διαχειρίζεται, ζητώντας επιχορήγηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν και ο κ. Ψαθάς χαρακτήρισε χρονικά «ασφυκτικό» το πλαίσιο υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου (ολοκλήρωση έως το τέλος του 2025), ωστόσο διεκδικεί να καλυφθεί το 50% από τους πόρους του ΤΑΑ, ενώ η εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει το υπόλοιπο 50% εμπροσθοβαρώς, με 25% ίδια κεφάλαια και 25% δανεισμό. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ουσιαστικά θα καλύψει το ύψος της επένδυσης, ωστόσο, μέρος της θα αποδοθεί μέσω κοινοχρήστων (προσαύξηση 20%) στις εγκαταστημένες επιχειρήσεις των ΒΙ.ΠE. αλλά σε βάθος απόσβεσης 20ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, αν και η εταιρεία θα προκαταβάλει κεφάλαια για το εκσυγχρονισμό των ΒΙ.ΠΕ που ελέγχει, θα διαθέσει στο τέλος του επενδυτικού κύκλου 8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μέσω κοινοχρήστων τη συμμετοχή τους, για αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Ποιες είναι οι δράσεις αναβάθμισης

Οι δράσεις αυτές αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών σε 14 από τις ΒΙ.ΠΕ. που διαχειρίζεται. Ειδικότερα, έχουν σχεδιαστεί έργα στις ΒΙ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Λαμία, Καρδίτσα, Πάτρα, Μελιγαλά και Ηράκλειο, που θα προάγουν τις υπάρχουσες γερασμένες υποδομές και θα συντελέσουν στην ψηφιακή ανάπτυξή τους συμβάλλοντας στη συνολική εξοικονόμηση των πόρων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Είναι σαφές ότι τα έργα αυτά θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στα ακίνητα, ενώ παράλληλα και στην καθημερινή λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, καθώς σε βάθος χρόνου θα ωφεληθούν στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους και σε ό,τι αφορά στα λειτουργικά τους κόστη, χάρη στην ενεργειακή εξοικονόμηση που συνεπάγονται οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις υποδομές. Αναλυτικότερα, οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα βελτίωσης οδών σε 12 από τις ΒΙ.ΠΕ. (7,9 εκατ. ευρώ), επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε 6 από τις ΒΙ.ΠΕ. (7,2 εκατ. ευρώ), έργα ύδρευσης σε 13 από τις ΒΙ.ΠΕ. (14,4 εκατ. ευρώ) και ψηφιακής ανάπτυξης σε 6 από τις ΒΙ.ΠΕ. (3,7 εκατ. ευρώ). Επίσης, θα αναπτυχθούν υποδομές 1.000 στρεμμάτων στις ΒΙ.ΠΕ. της Λάρισας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αυτού του πλάνου, όπως επισήμανε ο CEO της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, είναι η συγκατάθεση των ιδιοκτητών γης εντός των Πάρκων και η θετική αξιολόγηση από την ΓΓΒ για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων.

Προσέλκυση επενδύσεων

Επιπλέον, ταυτόχρονα με αυτή την επένδυση, τη μεγαλύτερη που πραγματοποιείται στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας από τη δεκαετία του '70, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. σχεδιάζει να εναρμονίσει και τους κανονισμούς λειτουργίας με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε τα βιομηχανικά πάρκα να αποτελούν εστίες προσέλκυσης επενδύσεων και να φιλοξενούν με σύγχρονους όρους την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Θάνος Ψαθάς, CEO της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. δήλωσε: «Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. έχει ως βασική της προτεραιότητα να στέκεται αρωγός στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας εποχής για τα Επιχειρηματικά Πάρκα με δημιουργία νέων, σύγχρονων χώρων, στους οποίους ο κάθε επενδυτής θα μπορεί απρόσκοπτα, με σύγχρονες υποδομές, πλεονεκτήματα όρων δόμησης και απαλλαγμένος από περιττή γραφειοκρατία, να δημιουργήσει τη μεταποιητική μονάδα που σχεδιάζει. Επιπλέον, εκτός από τις επενδύσεις με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των βιομηχανικών πάρκων, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της σύγχρονης βιομηχανίας Industry 4.0 και με εναρμόνιση στις κοινοτικές και εθνικές στρατηγικές για το κλίμα και το περιβάλλον, έχει θέσει και επιπλέον στόχους για το μέλλον, όπως είναι η προσέλκυση επιπλέον χρηματοδότησης και εργαλείων ενίσχυσης, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Στα άμεσα σχέδια της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. είναι να προβεί σε σημαντικές επενδύσεις και ο προϋπολογισμός μπορεί υπό ιδανικές προϋποθέσεις τα επόμενα χρόνια να αγγίξει ακόμα και τα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προκύψουν από ίδια κεφάλαια, μόχλευση και επιχορηγήσεις, ενώ η εταιρεία διατηρεί, εύρωστα ταμειακά αποθέματα».

Σε σχέση με κάποιους αριθμούς αναφορικά με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η εταιρεία «τρέχει» 27 Επιχειρηματικά Πάρκα Δημοσίου Συμφέροντος, με έκταση 51.000 στρέμματα. Το 2022 πέτυχε θετικό αποτέλεσμα ύψους 2,02 εκατ. ευρώ, το 2023 εκτιμάται σε 2,6 εκατ. ευρώ, το 2024 σε 5,61 εκατ. ευρώ με στόχο το 2025 να ανέλθει σε 5,9 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Hellenic Cables: Από το 2025 όφελος στα EBITDA από τον διπλασιασμό παραγωγής υποβρ. καλωδίων – Πρωταγωνιστής στις διεθνείς αγορές

ΑΕΕΑΠ – Real Estate: Πώς αντισταθμίζονται αυξημένα επιτόκια και κατασκευαστικό κόστος

Εξάρχου (Intrakat): Γιατί εξαγοράζουμε την ΑΚΤΩΡ – Τα κεφάλαια, οι εγγυήσεις, το μοντέλο δράσης και οι ευρύτεροι στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider