Η Credit Suisse διασώθηκε (και) από τον Ρότζερ Φέντερερ - Ο κομβικός ρόλος του θρυλικού τενίστα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Credit Suisse διασώθηκε (και) από τον Ρότζερ Φέντερερ - Ο κομβικός ρόλος του θρυλικού τενίστα
H σχέση τους κάθε έτος γινόταν και πιο δυνατή με τον Νο1 τενίστα του πλανήτη να εξελίσσεται πλέον σε brand ambassador

Ο Ρότζερ Φέντερερ και η Credit Suisse γνωρίζονται από παλιά καθώς υπέγραψαν από κοινού την πρώτη τους συμφωνία για χορηγία το μακρινό το 1999, με τον μύθο του τέννις να βάζει το «λιθαράκι» του στη διάσωση του ελβετικού «κολοσσού» που αποτελεί και την 7η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα παγκοσμίως.

Η Credit Suisse βιώνει μια ιδιαιτέρως σοβαρή κρίση μετά την κατάρρευση 3 αμερικανικών τραπεζών (Silvergate, Silicon Valley Bank και Signature Bank), με τον κάτοχο 20 Grant Slam να εμπνέει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των πελατών της τράπεζας, που περίμεναν εναγωνίως να πάρουν κάποια διαβεβαίωση πως οι καταθέσεις τους δεν κινδυνεύουν.

Τραπεζικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η παρουσία του Ελβετού θρύλου ως πρεσβευτή της Credit Suisse χρησίμευσε ως καθησυχαστική δύναμη για τους έντρομους πελάτες και λειτούργησε ως σύμβολο αισιοδοξίας για το μέλλον της CS που θεωρείται «too big to fail».

Ο 41χρονος δεν έχει συνδεθεί τυχαία στις συνειδήσεις πολλών ως «πρόσωπο» του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος καθώς η κοινή τους πορεία μετρά ιστορία άνω των 20 χρόνων, με τις 2 πλευρές να διατηρούν μία από τις μακροβιότερες χορηγικές σχέσεις στο χώρο του αθλητισμού, όπως εξηγεί η (εξειδικευμένη σε θέματα τένις) ιστοσελίδα www.tennisworldusa.org.

H σχέση τους κάθε έτος γινόταν και πιο δυνατή με τον άλλοτε Νο1 τενίστα του πλανήτη να εξελίσσεται πλέον σε brand ambassador και να μην γυρνά την πλάτη του στους επί πολλαπλά έτη συνεργάτες του σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η αρχή του «τέλους» για τη Credit Suisse

Η Credit Suisse γονάτισε την Κυριακή όταν Ελβετοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν σε συμφωνία με την UBS για εξαγορά 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,2 δισ. δολαρίων) με στόχο την αποφυγή μιας ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η μόνη άλλη επιλογή που εξετάστηκε ήταν η πλήρης ή μερική εθνικοποίηση.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της 7ης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο, Ούλριχ Κέρνερ προσέγγισε μαζικά τους πελάτες, οι οποίοι είχαν αντλήσει ένα άνευ προηγουμένου ποσό κεφαλαίων από την Credit Suisse πέρυσι. Η προσπάθεια τελικά δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει πολλαπλά σκάνδαλα και απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις συναλλαγές της. Ο πανικός, που είχε ήδη προκληθεί από τρεις τραπεζικές καταρρεύσεις στις ΗΠΑ, μεταδόθηκε στην Ευρώπη και εντάθηκε όταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επενδύσει πλέον σε αυτήν.

Στη δίνη των σκανδάλων

Τον Ιούλιο του 2022, ανακοινώθηκε η παραίτηση του πρώην CEO, Thomas Gottstein, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ulrich Koerner, αναλαμβάνοντας τα «ηνιά» σε μια δύσκολη περίοδο για την Credit Suisse, η οποία έβλεπε τα αποτελέσματά της να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Gottstein είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στις αρχές του 2020, μετά την αποχώρηση του Tidjane Thiam, στον απόηχο ενός σκανδάλου κατασκοπείας που συγκλόνισε την ελβετική τράπεζα. Ο ίδιος βρέθηκε στο «τιμόνι» της τράπεζας, καταβάλλοντας προσπάθειες ούτως ώστε να αποκαταστήσει την εικόνα του ομίλου που είχε «κλυδωνιστεί» από το σκάνδαλο. Η αποστολή του ήταν μικρής διάρκειας.

Στις αρχές του 2021, η τράπεζα βρέθηκε ενώπιον νέων προκλήσεων, λόγω της έκθεσής της στην κατάρρευσης του αμερικανικού hedge fund Archegos Capital και της βρετανικής Greensill Capital.

Τον Απρίλιο του 2021 και με τις επιδόσεις της Credit Suisse να έχουν ήδη επηρεαστεί από τις προηγούμενες εξελίξεις, ο πρώην CEO της Lloyds Banking Group, Antonio Horta-Osorio, διορίστηκε για να «καθαρίσει» την εικόνα της τράπεζας, ανακοινώνοντας νέα στρατηγική τον Νοέμβριο του 2021. Εντούτοις, τον Ιανουάριο του 2022, ο ίδιος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς βρέθηκε στο «στόχαστρο» για παραβίαση των κανονισμών για το lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας παραβιάσει τα μέτρα δύο φορές, αντικαταστάθηκε από τον Axel Lehmann, προερχόμενο από την UBS.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η τράπεζα βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα έρευνα, καθώς διέρρευσαν στοιχεία που φέρονται να έδειχναν ότι η τράπεζα εξυπηρετούσε για δεκαετίες καταχραστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες, στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ και καθώς «οι σκελετοί συνέχιζαν να βγαίνουν από την ντουλάπα», τον Ιούνιο του 2022, η Credit Suisse κρίθηκε ένοχη στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας για αποτυχία να αποτρέψει μια βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης από ξέπλυμα χρήματος μέσω της τράπεζας την περίοδο 2004 - 2008.

Και καθώς οι μεγάλωναν απώλειες για την κερδοφορία και την τιμή της μετοχής της Credit Suisse, ήλθε η ανακοίνωση ότι διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Koerner.

Έτσι, ξεκίνησε ένα νέο κοστοβόρο πρότζεκτ μετασχηματισμού, με στόχο την επιστροφή της τράπεζας στη σταθερότητα και στην κερδοφορία. Σε εκείνη τη φάση ήταν και που η Saudi National Bank απέκτησε μερίδιο 9,9% και κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στιγμές «τρόμου» για το ευρωπαϊκό real estate από την «κρίση» της Credit Suisse

Οι ραγδαίες εξελίξεις του Μαρτίου

Το 2022, η Credit Suisse κατέγραψε ζημίες ύψους 7,3 δισ. ελβετικών φράγκων, κάνοντας λόγο για «σημαντικές» ζημίες και κατά το 2023, προτού επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς το 2024.

Τα δημοσιεύματα σχετικά με τις ανησυχίες γύρω από την κεφαλαιακή θέση της Credit Suisse οδήγησαν σε εκροές, στα τέλη του 2022. Τον Φεβρουάριο του 2023, η μετοχή της Credit Suisse γνώρισε ακόμα μία «βουτιά» και έφθασε να διαπραγματεύεται στα 2,85 ελβετικά φράγκα τον Μάρτιο, ενώ τα χειρότερα δεν είχαν έλθει ακόμη.

Στις 9 Μαρτίου, η Credit Suisse καθυστέρησε να υποβάλει την έκθεση για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021, με τη μετοχή της να τίθεται εκ νέου υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων. Λίγες ημέρες μετά, αναγνώρισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Fed σε ετοιμότητα εγγύησης «όλων» των καταθέσεων, η ΕΚΤ... όχι

Credit Suisse: 13.500 δολάρια, ο «λογαριασμός» της διάσωσης για κάθε Ελβετό

Η κυβέρνηση της Ελβετίας «παγώνει» τα bonus προς το προσωπικό της Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider