W. Lieberherr (Landis & Gyr): Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν δεν δικαιωθούμε στο ΣτΕ για τους «έξυπνους» μετρητές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
W. Lieberherr (Landis & Gyr): Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν δεν δικαιωθούμε στο ΣτΕ για τους «έξυπνους» μετρητές
«Θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ για αποκλεισμό από τη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Ως η μόνη εταιρεία με παραγωγή μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οφείλουμε στους υπαλλήλους μας στην Κόρινθο να αγωνιστούμε για την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό», σημείωσε ο CEO της Landis & Gyr. Όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα σχέδια της εταιρείας για το ελληνικό εργοστάσιο, στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί.

Ο αποκλεισμός της Landis & Gyr από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές ήταν αβάσιμος, χωρίς μάλιστα σε καμία φάση της πολύμηνης διαδικασίας αξιολόγησης να ζητηθούν από τον Διαχειριστή περαιτέρω διευκρινίσεις αν θεωρούσε πως υπήρχε η όποια ασάφεια, όπως υποχρεούται από τον νόμο να κάνει.

Αυτό σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο CEO της ελβετικής εταιρείας, Werner Lieberherr, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Landis & Gyr θα δικαιωθεί στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποβάλλοντας στις 9 Μαρτίου αίτηση ακύρωσης και αναστολής. «Αν ωστόσο δεν δικαιωθούμε, θα στραφούμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το μόνο που ζητάμε είναι δίκαιη μεταχείριση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Landis & Gyr διαθέτει στην Κόρινθο εργοστάσιο παραγωγής μετρητών ρεύματος και αερίου, όπου απασχολούνται περισσότερα από 900 άτομα. «Ως η μόνη εταιρεία με εγχώρια παραγωγή μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλουμε στους υπαλλήλους μας στην Κόρινθο να αγωνιστούμε για την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό», συμπλήρωσε ο κ. Lieberherr.

Η εταιρεία αποκλείστηκε από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση του συνόλου των υφιστάμενων «ρολογιών» χαμηλής τάσης, με «έξυπνους» μετρητές. Ο CEO ανέφερε πως ο αποκλεισμός ουσιαστικά στερεί το δικαίωμα στη Landis & Gyr να λάβει μέρος στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, διεκδικώντας την ανάληψη του έργου μέσω της δεσμευτικής προσφοράς που θα υποβάλει.

Για τον αποκλεισμό της, η εταιρεία υπέβαλε Προδικαστική Προσφυγή ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Η προσφυγή απορρίφθηκε από την Ενιαία Αρχή, με την εταιρεία να προχωρά σε προσφυγή στο ΣτΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ βάσισε την απόφασή του στο γεγονός ότι η Landis+Gyr AG παρέλειψε να δηλώσει την ελληνική θυγατρική του στην Κόρινθο (Landis+Gyr A.Ε.) ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης (ΕΕΕΣ).

Ο κ. Lieberherr απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό, επισημαίνοντας ότι η Landis+Gyr AG ακολούθησε τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες, η Ενότητα Δ πρέπει να συμπληρώνεται για φορείς στην δυναμικότητα των οποίων δεν βασίζεται ο προσφέρων. Είμαστε μία ελβετική εταιρεία, εκτός Ε.Ε., οπότε έπρεπε να συμπληρώσουμε την Ενότητα Γ (Πληροφορίες σχετικά με την Εξάρτηση από την Δυναμικότητα άλλων Φορέων).

Σύμφωνα με τον CEO της Landis+Gyr, η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων δεν δικαιώνει τον ΔΕΔΔΗΕ αφού η Landis+Gyr A.Ε. ορίστηκε ορθώς στην Ενότητα Γ ως φορέας στην παραγωγική δυναμικότητα του οποίου βασίζεται η Landis+Gyr AG.

Όπως πρόσθεσε, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε δίκιο, θα έπρεπε ο Διαχειριστής, βάσει του νόμου, υποχρεούται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Προσφέροντα. Αντίθετα, ο Διαχειριστής αναγνώρισε ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις για την προεπιλογήκάτι που δεν θα συνέβαινε χωρίς τη δήλωση και την εξάρτηση από τη Landis+Gyr A.Ε.

«Έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 έτη στο εργοστάσιο στην Κόρινθο, με 900 πλέον εργαζόμενους στην Κόρινθο, με διπλασιασμό των θέσεων εργασίας από το 2015», υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, στην περίπτωση που η εταιρεία δεν δικαιωθεί, τότε θα πρέπει να επαναξιολογήσει τα σχέδιά της για την παραγωγική της μονάδα στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Εντός του αυξημένου στόχου εξοικονόμησης της Ε.Ε. ο νέος «κλιματικός χάρτης» της Ελλάδας

Αέριο: Προ των πυλών το Crash test για τη μετατροπή της Ελλάδας σε εφοδιαστικό κόμβο

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Θέμα ωρών ο Οδηγός – Μόνο για νοικοκυριά η «πρεμιέρα» του προγράμματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider