Έξυπνοι μετρητές: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη Landis+Gyr

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξυπνοι μετρητές: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη Landis+Gyr
Σύμφωνα με κύκλους της πολυεθνικής εταιρείας, θα ακολουθηθούν όλες οι διαθέσιμες οδοί για να ανατραπεί η απόφαση αποκλεισμού της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος. 

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελεί το επόμενο βήμα για την Landis+Gyr, όπως σημειώνουν κύκλοι της πολυεθνικής επιχείρησης, ώστε να ανατραπεί η απόφαση αποκλεισμού της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η εταιρεία είχε υποβάλει έγκαιρα, με την κατάθεση της πρότασής της, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία και αποδεικνύουν ότι η παραγωγή των έξυπνων μετρητών θα γίνονταν προφανώς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί:

- Υπεύθυνη δήλωση παραγωγικής δυναμικότητας στην οποία ανάφερε ότι η Landis+Gyr, η οποία αποτελεί κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Landis+Gyr AG και έχει εργοστάσιο στο 78ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Αθηνών, 20132, στην Ελλάδα και στην οποία καθαρά επισημαινόταν ότι οι μετρητές που θα παραδοθούν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ RFQ 519102 θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Κορίνθου. Σημείωνε επίσης ότι η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας στο εργοστάσιο της Κορίνθου ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια μετρητές ετησίως.

- Συνοδευτική επιστολή της πρότασης της για τον διαγωνισμό όπου σημείωνε ότι «τα τελευταία χρόνια, συνεχίσαμε να επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στο εργοστάσιό μας που βρίσκεται στην Κόρινθο στην Ελλάδα, σε αναλογία με το γεγονός ότι αυτό το εργοστάσιο αποτελεί σημαντικό κόμβο παραγωγής για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Το ίδιο εργοστάσιο παραγωγής θα είναι υπεύθυνο για την κατασκευή των έξυπνων μετρητών και των μονάδων επικοινωνίας για το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης».

Υπενθυμίζεται ότι η Landis+Gyr διαθέτει στην Κόρινθο μονάδα παραγωγής «έξυπνων» μετρητών ρεύματος και αερίου, στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 900 εργαζόμενοι. Η προσφυγή στο ΣτΕ έρχεται μετά την απόρριψη από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων της προδικαστικής προσφυγής που είχε υποβάλει η εταιρεία. Όπως είχαν αναφέρει με πρόσφατες δηλώσεις τους στελέχη της επιχείρησης, θα εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα για να ανατραπεί ο αποκλεισμός της από τη short list του διαγωνισμού.

Κύκλοι της επιχείρησης επισημαίνουν πως από τον αποκλεισμό πλήττεται η ελληνική οικονομία, καθώς οι «έξυπνοι» μετρητές δεν θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, αλλά θα εισαχθούν, επιβαρύνοντας το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Πλήγμα υπάρχει επίσης και στην προσέλκυση επενδύσεων, αποθαρρύνοντας μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους από το να φέρουν τις εργασίες τους σε κάποιο εργοστάσιο στην Ελλάδα, όταν μπορεί να τύχουν τέτοιας αντιμετώπισης σε έναν ελληνικό διαγωνισμό.

Επίσης, με την απόφαση αποκλεισμού πλήττεται και η τοπική κοινωνία της Κορίνθου, καθώς δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν από την αύξηση των εργασιών του εργοστασίου, αλλά και δεν θα κερδίσει από πιθανή απόσυρση νέων επενδύσεων της Landis+Gyr στο εργοστάσιο της Κορίνθου, όπως για παράδειγμα για την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων οι οποίες θα έφερναν νέες καλά αμειβόμενες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider