Φορείς ΠΦΥ: Αντιδράσεις για το πάρτι του ΕΟΠΥΥ – «Γιορτάζει με δικά μας χρήματα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορείς ΠΦΥ: Αντιδράσεις για το πάρτι του ΕΟΠΥΥ – «Γιορτάζει με δικά μας χρήματα»
Την αντίδραση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση του πάρτι που διοργανώνει ο ΕΟΠΥΥ, για τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Την αντίδραση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση του πάρτι που διοργανώνει ο ΕΟΠΥΥ, για τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Το Συντονιστικό Όργανο εξαπολύει «πυρ» κατά του Οργανισμού, τονίζοντας ότι σπαταλά χρήματα για γιορτές, την ώρα που οι πάροχοι καταστρέφονται από τη λαίλαπα του rebate και του clawback, που οδήγησε σε «κούρεμα» ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

«Ο ΕΟΠΥΥ διαφημίζει το πάρτι που θα κάνει για να γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του στις 23 και 24 Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο.
Μας αφήνει έκπληκτους η στάση και η θέση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δισ. ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και clawback και τα “κούρεψε” από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, ο Οργανισμός να σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή!

Ο ΕΟΠΥΥ κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των παρόχων υγείας και αυτό θα ήταν πράγματι επιτυχία, αν είχε πραγματικά κάνει μεταρρυθμίσεις που θα φρόντιζαν επί της ουσίας τα δημοσιονομικά του Οργανισμού.

Αυτό που στην πραγματικότητα έχει γίνει είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας πυλώνας χρηματοδότησης από τους παρόχους υγείας οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε συσσωρευμένα “χρέη”, που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σχετική ανακοίνωση.

Οι πάροχοι «εγκαλούν» την Πολιτεία ότι δεν έχει μεριμνήσει, αρχικά να υπολογίσει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για διαγνωστικές εξετάσεις και ύστερα να τις αποζημιώσει!

Όπως τονίζουν, δεν έχουν ενταχθεί στα συστήματα πρωτόκολλα συνταγογράφησης τα οποία έχουν παραδοθεί από τις αντίστοιχες Ομάδες Εργασίας στην Πολιτεία, ώστε να ψηφιοποιηθούν και να πραγματοποιούνται οι εξετάσεις που πραγματικά είναι αναγκαίες, σημειώνοντας ότι αυτό που γίνεται είναι ότι όταν πηγαίνει ο λογαριασμός στον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους υγείας για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, ο Οργανισμός κόβει ό,τι δεν μπορεί να πληρώσει βάσει του ανεπαρκούς προϋπολογισμού του που διαχρονικά καταρτίζεται.

«Αυτό που τα πεπραγμένα αποδεικνύουν είναι ότι έχει μπει ένας κόφτης στα λεφτά που θέλει η Πολιτεία να πληρώσει για την υγεία των πολιτών και από εκεί και πέρα οι πάροχοι υγείας γίνονται χορηγοί των εξετάσεων των πολιτών αυτής της χώρας!!!

Και αυτό δεν είναι για να καμαρώνει κανείς και να κάνει γιορτές, όταν οικογένειες έχουν καταστραφεί από τη λαίλαπα του ΕΟΠΥΥ!

Με δικά μας χρήματα γιορτάζετε τις “πολιτικές υγείας” που εφάρμοσε ο ΕΟΠΥΥ και στην ουσία ήταν πολιτικές κουρέματος των οφειλομένων σας!
Εξοφλήστε τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία»
, αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο.

Καταρρέουν τα εργαστήρια και πολυϊατρεία

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, οι πάροχοι, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η από την 28η/11/2022 σύσκεψή τους με τον Αναπληρωτή Υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη παραμένει άκαρπη μέχρι και σήμερα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν το θέμα του κουρέματος του «τεχνητού χρέους που έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας» από ποσά clawback προηγούμενων ετών, η αναστολή της προείσπραξης του 70% του clawback του τρέχοντος έτους καθώς και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων έτους 2022.

«Για αυτά τα δύο θέματα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ζήτησε προθεσμία για να μας απαντήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για το εάν και πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά που ζητήθηκαν από πλευράς μας.

Δυστυχώς, έως και σήμερα και παρότι τον έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως μέσω επιστολών για τον προσδιορισμό ραντεβού, αλλά και μέσω επικοινωνιών με το γραφείο του, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Οι πολίτες εξυπηρετούνται άρτια, γρήγορα και ποιοτικά από τις μονάδες μας και στην πραγματικότητα οι εξετάσεις πληρώνονται από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, αφού η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι συστηματικά ανεπαρκής τα τελευταία 10 χρόνια!», ανέφερε προ ημερών το Συντονιστικό Όργανο, εκφράζοντας την πλήρη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση του κλάδου από το, υπουργείο Οικονομικών καθώς και «για την θέση που δίνει με τη στάση του αυτή στη Δημόσια Υγεία».

Οι πάροχοι τόνισαν ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού «ενόψει της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου κλάδου και τη βέβαιη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Restart στην ερευνητική δραστηριότητα του ΙΦΕΤ – Καινοτομία μέσω ΣΔΙΤ

Απογευματινά χειρουργεία: Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις – Οι προβληματισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider