Εξαιρετική χρονιά το 2022 για την Glencore: Επιστρέφει 7 δισ. δολ. στους μετόχους της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαιρετική χρονιά το 2022 για την Glencore: Επιστρέφει 7 δισ. δολ. στους μετόχους της
Η Glencore ενισχύθηκε σημαντικά από το χάος στις αγορές εμπορευμάτων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Glencore θα επιστρέψει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της με τη μορφή μερισμάτων και αγοράς ιδίων μετοχών, αφού ο κολοσσός ανακοίνωσε ακόμη μία κερδοφόρα χρονιά.

Με το χρέος της να είναι πλέον σχεδόν μηδενικό, η Glencore ανακοίνωσε διανομή μερίσματος ύψους 5,1 δισ. δολ. στους μετόχους της, σε συνδυασμό με εφάπαξ πληρωμή 500 εκατ. δολ. και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολ. Η μετοχή της Glencore υποχωρεί έως και 1,4% το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μπορεί η Glencore να εκτιμούσε πως θα επωφελούνταν από την αυξανόμενη ζήτηση για μέταλλα όπως ο χαλκός για καλωδιώσεις και το νικέλιο για τις μπαταρίες εν μέσω και της ενεργειακής κρίσης, όμως τα κέρδη της πέρυσι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, βασίστηκαν στην εξόρυξη και την εμπορία ορυκτών καυσίμων.

Τα καθαρά κέρδη από βασικές δραστηριότητες της Glencore αυξήθηκαν κατά 60% στα 34,1 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά - 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια - προήλθαν από την παραγωγή άνθρακα. Η μονάδα trading εμπορευμάτων κατέγραψε καθαρά κέρδη από βασικές δραστηριότητες ύψους 6,4 δισ., που επίσης αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Η Glencore ενισχύθηκε σημαντικά από το χάος στις αγορές εμπορευμάτων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση της εταιρείας να διατηρήσει την εξόρυξη άνθρακα ενώ οι ανταγωνιστές αποχωρούσαν απέδωσε μαζικά, καθώς το πιο «βρώμικο» καύσιμο αυξήθηκε σε ρεκόρ πέρυσι, ενώ η εκτεταμένη εμπορική της δραστηριότητα έχει επωφεληθεί από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών και τις μετατοπίσεις στις ενεργειακές αγορές σε όλο τον κόσμο.

«Οι πρωτοφανείς εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας ήταν ουσιώδεις μοχλοί τόσο για το μάρκετινγκ όσο και για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Γκάρι Ναγκλ. «Η ζήτηση για πολλά από τα προϊόντα μας είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή, ενώ οι περιορισμοί στην προσφορά εξακολουθούν να υφίστανται και τα αποθέματα παραμένουν σχετικά χαμηλά» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lufthansa: «Μπλακ άουτ» στο ηλεκτρονικό σύστημα προκαλεί χάος στις πτήσεις παγκοσμίως

Barclays: Πτώση στα καθαρά κέρδη του 2022 μετά την γκάφα στις ΗΠΑ

Heineken: Πτώση 19% στα καθαρά κέρδη του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider