Η Nissan αποκτά το 15% στη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της Renault - Αναβιώνεται η 24ετής συμμαχία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Nissan αποκτά το 15% στη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της Renault - Αναβιώνεται η 24ετής συμμαχία
Η συμφωνία έχει στόχο να καταστήσει τη συμμαχία πιο ελεύθερη και πιο ισορροπημένη για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η Nissan θα αγοράσει έως και το 15% στη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων Αmpere της Renault, δίνοντας νέα ώθηση στην συνεργασία που κρατά από το 1999.

Η συμφωνία, η οποία ήρθε μετά από μήνες έντονων συνομιλιών, επίσης περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή της Mitsubishi.

«Πρόθεση της Nissan είναι να επενδύσει έως και 15% στην Ampere, την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων και λογισμικού του Ομίλου Renault στην Ευρώπη, με στόχο να γίνει στρατηγικός επενδυτής», ανέφερε η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε πριν από την παρουσίαση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών στο Λονδίνο.

Η σχέση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών έφτασε στα άκρα μετά τη σύλληψη του αρχιτέκτονα και πρώην προέδρου της Nissan, Κάρλος Γκοσν, το 2018, που κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα.

«Θεωρώ ότι αυτό που συμφωνήσαμε πλέον είναι πολύ καλύτερη οργάνωση από εκείνη που είχαμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Λούκα ντε Μέο, στην παρουσίαση της νέας συμμαχίας στο Λονδίνο. «Έχουμε ένα νέο σχήμα διακυβέρνησης που είναι πολύ πιο απλό, μπορούμε πια να λειτουργούμε σαν μια κανονική εταιρεία. Όπως φαίνεται από τη Renault, (αυτό) έχει να κάνει με την ανάκτηση κάποιας στρατηγικής ευελιξίας χωρίς απαραίτητα να σπάσουμε τους δεσμούς και τις σχέσεις που προϋπήρχαν» πρόσθεσε.

«Θεωρούμε την Ampere ως μέσο για τη Nissan να συμμετάσχει σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ευρώπη», δήλωσε σε δημοσιογράφους και αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Makoto Uchida. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mitsubishi, Takao Kato, επεσήμανε ότι η Ampere θα αποτελέσει επίσης μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής της για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η εταιρεία θα «μελετήσει περαιτέρω» τη μετοχική της συμμετοχή.

Οι εταιρείες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναβίωση της 24χρονης συμμαχίας τους, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα μείωνε το μερίδιό της στην ιαπωνική εταίρο της στο 15%, από περίπου 43% που είναι σήμερα. Η Renault θα μεταβιβάσει το 28,4% των μετοχών της Nissan σε γαλλικό καταπίστευμα, καθιστώντας τις δύο εταιρείες πιο ισότιμους εταίρους στη συμμαχία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Volvo: Άνοδος πωλήσεων τον Ιανουάριο, χάρη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η BMW επενδύει 800 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση στο Μεξικό

H Ford επιστρέφει στη Formula 1!

gazzetta
gazzetta reader insider insider