Ελληνικό: Με μοντέλο Early Contractor Involvement ο «Mixed - Use Tower» των Lamda, Brook Lane - Προσφορές τον Μάρτιο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό: Με μοντέλο Early Contractor Involvement ο «Mixed - Use Tower» των Lamda, Brook Lane - Προσφορές τον Μάρτιο
Στο πρότυπο των Riviera Tower και Vouliagmenis Mall Complex προχωρά η μεγάλη ανάπτυξη του Πύργου Μικτής Χρήσης των 200 εκατ. ευρώ στο commercial hub. Προσφορές στις 17 Μαρτίου. Ποιο είναι το project με γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχείο.

Με το μοντέλο που έχουν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον Riviera Tower και το Vouliagmenis Mall Complex, δηλαδή του Early Contractor Involvement (ECI), όπως παλιότερα είχε αποκαλύψει το insider.gr, αναμένεται να προχωρήσει μία ακόμα μεγάλη ανάπτυξη της Lamda Development στην έκταση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ο λόγος γίνεται για το γνωστό project της ανάπτυξης του «Mixed - Use Tower».

Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, η οποία θα αφορά τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα συνδυάζει χώρους γραφείων, ένα πολυτελές ξενοδοχείο αλλά και κατοικίες (Gross floor area – GFA 49.000 τ.μ., όπως σημειώνεται και στην πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της Lamda). Θα πρόκειται για ένα από τα αρχιτεκτονικά τοπόσημα που σχεδιάζονται εντός του Ελληνικού (μαζί με τον πύργο κατοικιών Riviera Tower) και θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα της, προς τη Λ. Βουλιαγμένης (κοντά στο Μετρό), στο σύμπλεγμα του επιχειρηματικού «πάρκου», κοντά στο Vouliagmenis Mall Complex και το VOULIAGMENIS OFFICE TOWER.

Μοντέλο Early Contractor Involvement, προσφορές 17 Μαρτίου

Ο διαγωνισμός αυτός θα ακολουθήσει το πρότυπο των άλλων μεγάλων εμβληματικών επενδύσεων στο Ελληνικό, με το μοντέλο Early Contractor Involvement (ECI). Η εν λόγω διαδικασία αφορά στην επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, ενώ έπεται η κατασκευή της ανάπτυξης (με τον ανάδοχο ή άλλη κοινοπραξία). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda έχει ήδη απευθυνθεί στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους ζητώντας τις σχετικές προσφορές εντός του επόμενου ενάμιση μήνα, καθώς το σχετικό χρονοδιάγραμμα «δείχνει» για τις 17 Μαρτίου 2023, εφόσον βέβαια δεν προκύψει κάποια παράταση, όπως ήδη έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον δείχνει να αποτελεί σταθερή επιλογή της Lamda και της Ελληνικό ΑΕ η προώθηση του μοντέλου αυτού σε όλες τις μεγάλες επενδύσεις – τοπόσημα, με τον φορέα ανάπτυξης να βάζει ως όρο τη συνεργασία εγχώριων γκρουπ με διεθνή εξειδικευμένα σχήματα ώστε να ενισχυθεί το «αποτύπωμα» του μεγάλου project.

Η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης

Ο πύργος μεικτής χρήσης θα ολοκληρωθεί εντός της πρώτης πενταετίας ανάπτυξης του έργου, καθώς πρόκειται για έργο της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού. Σύμφωνα με την παρουσίαση της εισηγμένης, οι σχετικές άδειες προβλέπονται να εκδοθούν εντός του 2023 (προς το β’ εξάμηνο, εφόσον ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα) με την κατασκευαστική περίοδο να εκτείνεται από φέτος έως και τις αρχές του 2026 (α’ εξάμηνο). Πάντως, αν και για τα υπόλοιπα joint ventures και MoUs (π.χ. με ΤΕΜΕΣ, Πειραιώς, Fourlis, Orilina κ.α.) υπάρχουν κάποιες ενδεικτικές προβλέψεις για έσοδα της Lamda (από πωλήσεις οικοπέδων και συνεργασίες), εντούτοις, για τον εν λόγω Πύργο δεν αποκαλύπτεται κάποιο στοιχείο επί τούτου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο (τέλος Ιανουαρίου 2022), η Lamda Development γνωστοποιούσε ότι η ίδια και η Ελληνικό ΑΕ σύναψαν συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital για την ανάπτυξη υπερσύγχρονου πύργου μικτής χρήσης («Mixed Use Tower»), εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, το οποίο θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετή φάση υλοποίησης του έργου του Ελληνικού. Η εν λόγω συνεργασία αφορά στην υλοποίηση ενός πύργου, μικτής χρήσης («Mixed Use Tower») αποτελούμενο από χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες, προοριζόμενο να αποτελέσει τοπόσημο της όλης περιοχής.

Η ανάπτυξη θα γίνει μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχουν εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital και η Ελληνικό Α.Ε., σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα. O σχεδιασμός του Mixed Use Tower έχει ανατεθεί στο κορυφαίο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, ενώ η διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρεία διαχείρισης (hotel operator). Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση για «κλείσιμο» συμφωνίας, τουλάχιστον επισήμως.

Οι «υποψήφιοι» για το Vouliagmenis Mall Complex

Να αναφέρουμε ότι πρόσφατα, όπως αποκάλυψε το insider.gr, δόθηκαν και οι προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία για την αρχική φάση του Vouliagmenis Mall Complex, μια επένδυση άνω των 350 – 400 εκατ. ευρώ (ECI), όπου τελικά, με νεότερες πληροφορίες, συμμετοχή φέρονται να έδωσαν κοινοπραξία της ΑΒΑΞ με την Ιταλική Rizzani (είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και για τον Πύργο Κατοικιών), ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ) με όμιλο από τον Λίβανο (σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για την MAN Enterprise, με πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογία, τις κατασκευές, τις υποδομές κ.α. που δραστηριοποιείται σε εννέα περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική) η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους γνωστούς Άραβες της ACC (με τους οποίους είχε κατέβει στον Πύργο Κατοικιών) αλλά και η Archirodon με ξένο εταίρο (από τον Αραβικό κόσμο, πληροφορείς για την i Build). Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στην ίδια διαδικασία για τον Riviera Tower, δηλαδή με τη μορφή Early Contractor Involvement (ECI), η κοινοπραξία Bouygues - Intrakat έχει επιλεγεί ως εταίρος για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν από την κατασκευή ενώ αναμένεται να αναλάβει και το κατασκευαστικό κομμάτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reds: Υπογράφεται η συμφωνία για τις Γούρνες - ΧΑ: Ποιοι ξεχώρισαν τον πρώτο μήνα του 2023 - Ελληνικό: Οι αγοραστές του Riviera Tower και οι τιμές - Tο… ταμείο του βασικού μετόχου στον Λύκο

Lamda – Ελληνικό: Ξεκινά η θεμελίωση του «Riviera Tower», υπογράφουν Intrakat - Bouygues – Πώς προχωρούν μεγάλοι διαγωνισμοί

«Υπερταμείο»: Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος για τις συμμετοχές στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το «fairness opinion»

gazzetta
gazzetta reader insider insider