Lamda – Ελληνικό: Ποιοι «χτυπούν» το Vouliagmenis Mall Complex (ECI) των 350 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Ποιοι «χτυπούν» το Vouliagmenis Mall Complex (ECI) των 350 εκατ. ευρώ
Ποια σχήματα φέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την αρχική φάση της μεγάλης εμπορικής ανάπτυξης στο Ελληνικό. Οι συμμετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι απουσίες, οι ξένοι και οι πιθανές «εκπλήξεις».

Με τη συμμετοχή 3 - 4 τουλάχιστον, κοινοπραξιών και σχημάτων, αν όχι παραπάνω, κάποιων εκ των κορυφαίων εγχώριων τεχνικών ομίλων όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, την παρουσία ξένων γκρουπ (π.χ. Rizzani, Besix ή και Archirodon κ.α.), αλλά και με απουσίες ή «εκπλήξεις» φέρεται, κατά πληροφορίες, να έγινε η διαγωνιστική διαδικασία για την αρχική φάση του Vouliagmenis Mall Complex, μια επένδυση άνω των 350 – 400 εκατ. ευρώ, που προωθεί η Lamda Development στο Ελληνικό.

Υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr εδώ και μήνες, ότι ο εν λόγω διαγωνισμός προχωρά με το μοντέλο του Riviera Tower, δηλαδή με τη μορφή Early Contractor Involvement (ECI, όπου η κοινοπραξία Bouygues - Intrakat έχει επιλεγεί ως εταίρος για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν από την κατασκευή).

Οι συμμετοχές

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στη διαδικασία έδωσαν το παρών η κοινοπραξία της ΑΒΑΞ με την Ιταλική Rizzani (είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και για τον Πύργο Κατοικιών), ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ) με τη βελγική BESIX (συμμετείχε για τον Πύργο Κατοικιών μαζί με την Archirodron), όπως και η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ (για την οποία ακούγεται ότι έχει συμπράξει και αυτή με ξένο εταίρο, τους Άραβες της ACC, με τους οποίους είχε κατέβει στον Πύργο).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμμετείχε και η Archirodon, δεν φαίνεται να έχει δώσει συμμετοχή η Intrakat (ίσως και ο όμιλος Μυτιληναίου), ωστόσο, μένει να φανεί αν έχουν υπάρξει άλλες «υποψηφιότητες» με ξένο γκρουπ ή κάποιες συμπράξεις μεταξύ των αναφερόμενων. Αλλωστε, μέσα στους όρους του διαγωνισμού είναι και η συνεργασία με διεθνή όμιλο, όπως είχε συμβεί και με τον Riviera Tower.

Ποιο είναι το project

Το νέο εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί στο βόρειο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, με πρόσβαση σε μετρό. Θα έχει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ. σε συνολική έκταση 130.000 τ.μ. Όπως έχουμε από παλιά αποκαλύψει, δρομολογούνταν και η ανάπτυξη των νέων κεντρικών γραφείων της Τρ. Πειραιώς στο ίδιο συγκρότημα (σχεδόν 40.000 τ.μ., επένδυση 147 εκατ. ευρώ). Αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για περίπου 25% του GLA. Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% του GLA.

Πρόκειται για το αρχικό στάδιο του διαγωνισμού, η εν λόγω διαδικασία αφορά στην επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου. Ο ανάδοχος, θεωρητικά, όπως συμβαίνει και με τον Πύργο Κατοικιών, μπορεί να αναλάβει και την κατασκευή του project. Κατά πληροφορίες, οι νέοι γραφειακοί χώροι για τα headquarters της τράπεζας θα αναπτυχθούν σε ορόφους στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, ως διάσπαρτα κτήρια πάνω από το Mall, εφόσον δεν προκύψει κάποια αλλαγή προσεχώς.

Άλλωστε, στην περιοχή αυτού του πάρκου θα αναπτυχθεί commercial hub ενώ και το ίδιο το συγκρότημα θα έχει complex χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με μοντέλο Early Contractor Involvement αλλά η τελική μορφή θα «κλειδώσει» στην πορεία, όπως και με τον πύργο κατοικιών. Το νέο εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης θα βρίσκεται στο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου και θα έχει άμεση πρόσβαση στο μετρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάνω κομμάτι της έκτασης προς τη Λεωφ. Βουλιαγμένης έχει προγραμματιστεί να γίνουν διάφορες εμπορικές αναπτύξεις, τράπεζες κλπ. Στο σημείο που θα υλοποιηθεί το Mall έχει προβλεφθεί, κατά πληροφορίες, και υπογειοποίηση του εκεί δρόμου προς διευκόλυνση της μετακίνησης, καθώς πέρα από εμπορικές χρήσεις θα φιλοξενούνται γραφεία κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Ο «κύκλος» των μεγάλων διαγωνισμών – αναπτύξεων 1,5 δισ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας 

gazzetta
gazzetta reader insider insider