Το δύσκολο «σταυρόλεξο» Τράπεζας Πειραιώς - MSCI

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δύσκολο «σταυρόλεξο» Τράπεζας Πειραιώς - MSCI
Τράπεζα Πειραιώς
Σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες δείχνει να εξελίσσεται η ένταξη ή μη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο δείκτη MSCI Greece Standard, στη βάση της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της Morgan Stanley. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα της μετοχής.

Σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες δείχνει να εξελίσσεται η ένταξη ή μη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο δείκτη MSCI Greece Standard, στη βάση της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της Morgan Stanley που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Φεβρουαρίου (effective date 1 Μαρτίου).

Παρότι η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει μια έντονη ανοδική κίνηση (άνοδος της τάξεως του 31,4% τον Ιανουάριο), το εγχείρημα του να περάσει άμεσα το κατώφλι του δείκτη που ακολουθούν τα passive funds φαίνεται να παραμένει δύσκολο, με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου να μετατίθεται πιθανότατα προς το επόμενο rebalancing.

Η μετοχή στο χρονικό διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου έχει καταγράψει χαμηλό σε κλείσιμο στα 1,7030 ευρώ και υψηλό στα 1,889 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να κινείται μεταξύ 2,21 δισ. ευρώ και 2,36 δισ. ευρώ στο υψηλό σημείο. Ωστόσο, το free float της Τράπεζας Πειραιώς φτάνει το 51,22% καθώς το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φτάνει το 27%, του Paulson το 19% και του Αριστοτέλη Μυστακίδη το 2,78%, με το Helikon να θεωρείται θεσμικός επενδυτής με ποσοστό 9,37%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά διακρατούν η Fidelity (FMR LLC) - που όπως φαίνεται μάλιστα είναι σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα του 5% ώστε να μην επέλθει κάποια ανακοίνωση - όπως και η Norges Bank (3,29%) και η Vanguard (1,68%). Ως προς τη Fidelity μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της αλλά είναι «maxed out», με τη μετοχή να μην έχει αρκετό liquidity και την ίδια να έχει μια σεβαστή έκθεση προς την εγχώρια αγορά (τοποθετείται σε όλες τις τράπεζες, περιορίζοντας μερικώς τις θέσεις της σε Jumbo και ΟΠΑΠ).

Συνεπώς, η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς ξεπερνά οριακά το 1,3 δισ. ευρώ (1,22 δισ. δολάρια με μια μέση ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στα 1,084) με 1,2 δισ. ευρώ (1,31 δισ. δολάρια).

Στο τεχνικό σκέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το θεμέλιο της αντιστροφής τάσης, μας το εμφάνισε με τον σχηματισμό αντιστροφής («reverse head & shoulders») στα ιστορικά χαμηλά της, το οποίο είχαμε αναφέρει λεπτομερώς σε προηγούμενα άρθρα μας. Στη συνέχεια διέσπασε ανοδικά μια πολύ σημαντική κορυφή στα 1,723 ευρώ, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική διότι διαμόρφωσε τον χαμηλότερο ιστορικά πυθμένα.

Από κυματικής άποψης και όπως αναφέρει ο Αντώνης Κοφινάκος General Manager & Investment Advisor του School of Trading & TradeYourWay, η μετοχή στις 15 Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε το πρώτο προωθητικό κύμα, το «ΚΥΜΑ 1», ακολούθησε το διορθωτικό «ΚΥΜΑ 2» και στη συνέχεια στις 25 Νοεμβρίου ολοκλήρωσε ένα ακόμη προωθητικό κύμα, το πρώτο υποκύμα του κύματος 3 («ΚΥΜΑ 1.3»). Στις 6 Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε το διορθωτικό «ΚΥΜΑ 2.3» και από τις 7 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα διανύουμε το ισχυρότερο προωθητικό κύμα όλων το «ΚΥΜΑ 3.3».

Πειραιώς

Το «ΚΥΜΑ 3.3» αναλύεται σε πέντε επιμέρους υποκύματα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στο τρίτο υποκύμα του «ΚΥΜΑΤΟΣ 3.3». Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διορθώσεις εντός του «ΚΥΜΑΤΟΣ 3.3» ονομάζονται «pullback» και διορθώνουν από 23,6% έως 38,2% το προηγούμενο προωθητικό κύμα.

Παράλληλα, στα 1,944 ευρώ συναντάμε το 200% της προέκτασης (Fibonacci Extension) του «ΚΥΜΑΤΟΣ 1.3», ενώ στη ζώνη τιμών 1,994 με 2,02 ευρώ εντοπίζονται αρκετά επίπεδα Fibonacci από διαφορετικές μετρήσεις (Cluster), την οποία την καθιστά ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης. Σε περίπτωση διόρθωσης - «pullback» - η τιμή είναι πιθανό να τεστάρει την σημαντική κορυφή που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου και να διαμορφώσει το υποκύμα 4 του «ΚΥΜΑΤΟΣ 3.3».

Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Οι αρθρογράφοι και το insider.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τo βασικό και το δυσμενές σενάριο για το stress test του 2023

Τρ. Πειραιώς: Κάτω του 6% ο δείκτης NPE το 2023 – Στόχος ελάχιστη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%

Axia Ventures: Φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό το νέο πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς - Έπονται αναβαθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider