Χρηματιστήριο: Τι κρύβει ο δρόμος προς τα νέα υψηλά - Η επόμενη κίνηση για τις τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τι κρύβει ο δρόμος προς τα νέα υψηλά - Η επόμενη κίνηση για τις τράπεζες
Ισχυρό «χαρτί» της εγχώριας αγοράς η έντονη εικόνα διαφοροποίησης έναντι της πτωτικής κίνησης της «μητέρας των αγορών». Τα μελανά σημεία, ο στόχος των πολυετών υψηλών και τα κρίσιμα τεχνικά όρια για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

των Ανδρέα Βελισσάριου, Αντώνη Κοφινάκου

Στις ισχυρές παρακαταθήκες του τετάρτου, κατά κύριο λόγο, τριμήνου του περασμένου έτους συνεχίζει να στηρίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώνοντας χαρακτήρα και συντηρώντας το αφήγημα για μια κίνηση προς τα υψηλότερα επίπεδα των τετραψήφιων μονάδων.

Μπορεί η τάση της χαμηλής ρευστότητας, της ισχνής συναλλακτικής δραστηριότητας, των δημοσιων προτάσεων και των περιορισμένων IPOs που έχουν υλοποιηθεί, να συνεχίζει να αποτελεί το μελανό σημείο στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της εγχώριας αγοράς, ωστόσο η συμπεριφορά της και η προσπάθεια διαφοροποίησής της σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε, αποτελούν σημεία κατατεθέν.

Ενδεικτικό είναι πως ανάμεσα σε κορυφαίες διεθνείς μετοχικές αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή για το 2022, καταγράφοντας άνοδο 6,6% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όταν ο S&P 500 «αποχαιρέτησε» το έτος από το -18,1%, ο Nasdaq από το -32,5% και ο DAX από το -12,3%.

Πέραν ωστόσο των κινήσεων που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ύπηρξαν κλάδοι και μετοχές που υπό το πρίσμα του «stock picking» κατάφεραν να υπεραποδώσουν, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια που επέλεξαν να λάβουν μία θέση. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά συνέπεια, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον πρωταγωνιστή της ευρύτερης αναρρίχησης της αγοράς με ορίζοντα την ανακατάληψη των πολυετών υψηλών, την απόδειξη μεταστροφής αλλά και του «μαγνήτη» προβολής και ενίσχυσης του εγχώριου επενδυτικού «story».

Στη βάση των θετικών μακροοικονομικών δεδομένων που απορρέουν ακόμη από τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, στους χαμηλούς δείκτες αποτίμησης, στο ότι έχουν αφήσει πίσω τους το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών της εξυγίανσης και στην επερχόμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών δείχνουν να έχουν επιστρέψει στο «ραντάρ» των διεθνών funds αλλά κυρίως να «εγκαθιδρύονται» στις επιλογές των χαρτοφυλακίων με πιο μακρύ ορίζοντα τοποθετήσεων.

Ως προς το τεχνικό σκέλος ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σημαντική κορυφή των 951,95 μονάδων, διάσπαση της οποίας θα σημαίνει ότι διασπάστηκε το -- b-- του διορθωτικού σχηματισμού, μία ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε προωθητική κίνηση και αναμένουμε να δούμε τα νέα υψηλά. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η ανοδική διάσπαση, ο πρώτος σημαντικός πυθμένας βρίσκεται στις 918,7 μονάδες.

Γενικός Δείκτης

Περνώντας επιμέρους στην πορεία των τραπεζικών τίτλων και στα κρίσιμα τεχνικά τους όρια μετά από μια έντονη ανοδική κίνηση, η μετοχή της Alpha Bank έχει ενεργοποιήσει από τις 24 Νοεμβρίου τον σχηματισμό πυθμένα «Reverse Head & Shoulders». Όλο τον Δεκέμβριο εκτελούσε μια πλαγιοκαθοδική διόρθωση, χωρίς να ακυρώσει τον ανωτέρο σχηματισμό, με την εν λόγω διόρθωση να συσσωρεύει την απαιτούμενη ορμή ώστε η μετοχή να επιχειρήσει να προσεγγίσει τους στόχους του Fibonacci 161,8% (1,20 ευρώ) ή και 200% (1,31 ευρώ). Να επισημανθεί πως ένας σημαντικός πυθμένας για την Alpha Bank βρίσκεται στα 0,992 ευρώ.

Alpha Bank

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εκτελεί και αυτή με την σειρά της τον σχηματισμό πυθμένα «Reverse Head & Shoulders». Η διαφορά με τη μετοχή της Alpha Bank είναι ότι βρίσκεται μια ανάσα από το 161,8% του Fibonacci με τιμή τα 1,505 ευρώ. Σε αυτή την ζώνη τιμών υπάρχει και η σημαντική κορυφή των 1,52 ευρώ, ενώ σε ενδεχόμενη διάσπαση της κορυφής, τότε το 200% του Fibonacci βρίσκεται στα 1,68 ευρώ. Ο σημαντικός πυθμένας για τη μετοχή βρίσκεται στα 1,387 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς

Από την άλλη, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται ότι ολοκλήρωσε το διορθωτικό κύμα 4 εκτελώντας έναν «Irregular Flat Correction». Συνεπώς το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τώρα εκτελεί το προωθητικό κύμα 5, στην προσπάθεια διεκδικήσης νέων υψηλών. Σημαντικός πυθμένας για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας είναι τα 3,652 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Η μετοχή της Eurobank μοιάζει αρκετά στο τεχνικό σκέλος με αυτό της Εθνικής Τράπεζας καθώς φαίνεται ότι εκτελεί και αυτή ένα προωθητικό κύμα 5. Το κύμα 5 βρίσκεται με την σειρά του μια ανάσα για να σημειώσει υψηλά οκταετίας. Συνήθως η Eurobank προηγείται των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών και υπό αυτο το πρίσμα χρήζει μιας συνεχούς παρακολούθησης ως προς την πορεία που θα διαγράψει. Σημαντικός πυθμένας εντοπίζεται στο 1 ευρώ.

Eurobank

Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Οι αρθρογράφοι και το insider.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι λόγοι που η Goldman Sachs αρχίζει να «βλέπει» καλύτερα τις ευρωπαϊκές μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider