Ακρίτας: Eνίσχυση τζίρου 9μήνου και αύξηση 12,6% στα ΕΒΙΤDA

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακρίτας: Eνίσχυση τζίρου 9μήνου και αύξηση 12,6% στα ΕΒΙΤDA
Μικρή αύξηση 3,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος, εμφανίζει ο κύκλος εργασιών γ’ τριμήνου της εταιρείας Ακρίτας.

Μικρή αύξηση 3,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος, εμφανίζει ο κύκλος εργασιών γ’ τριμήνου της εταιρείας Ακρίτας, ανερχόμενος σε €9,77 εκατ., γεγονός που συνδέεται με αύξηση της ανά μονάδα τιμής πώλησης, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι κρίσιμες παράμετροι στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του τριμήνου αυτού αποτελούν τόσο η συντήρηση που πραγματοποιήθηκε για 2 εβδομάδες τον Σεπτέμβριο στις μονάδες παραγωγής της Εταιρίας, διατηρώντας την παραγωγικότητα αλλά και τη δυνατότητα κάλυψης παραγγελιών σε χαμηλότερα επίπεδα, όσο και το εξαιρετικά μεγάλο κόστος ενέργειας το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Σωρευτικά στο σύνολο του εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 21,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαμορφούμενος σε €31,92 εκατ.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA και EBIT κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2022 κινήθηκαν μειούμενοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, γεγονός που αποδίδεται στην μειωμένη παραγωγικότητα του Σεπτεμβρίου λόγω της συντήρησης των παραγωγικών μονάδων, αλλά και στην εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση της λειτουργίας της Εταιρίας το δίμηνο Αυγούστου και πρωτοφανή Σεπτεμβρίου από το υψηλότατο κόστος ενέργειας.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, το EBITDA αυξήθηκε κατά 12,6 % και το ΕΒΙΤ κατά 38,5% έναντι της περσινής περσινής περιόδου, καθώς η βελτιωμένη παραγωγικότητα σε συνδυασμό με το αποδοτικό μείγμα πωλήσεων και τη σωστή διαχείριση του κόστους των α’ υλών, συμβάλλουν στη βελτίωση της κερδοφορίας παρά τον ισχυρό αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους και των γενικότερων αυξήσεων των α’ υλών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη δανειακή θέση και την κεφαλαιακή διάρθρωση Εταιρίας , δεν παρουσιάστηκε κάποια αξιόλογη μεταβολή κατά το Γ’ της τρίμηνο της χρήσης του 2022. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν ένα περιβάλλον μεγάλης αστάθειας. Τόσο η επίδραση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, όσο και οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, προμηνύουν υφεσιακές πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την Ελληνική οικονομία.

Παρά τη σταθεροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον περιορισμένο πια αντίκτυπο της πανδημίας , η συνέχιση του πολέμου δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα.

Η Διοίκηση της Εταιρίας καταλήγει στην ανακοίνωση της πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και λειτουργεί με εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προκλήσεων του σημερινού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακρίτας: Αύξηση τζίρου και λειτουργικής κερδοφορίας το 2021

ΤτΕ: Μειώθηκε η αξία του ενεργητικού των Ταμείων (ΤΕΑ-ΙΕΣΠ) στο γ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider