ΕΤΕ: Το 2023 θα είναι η χρονιά των υποδομών και της πληροφορικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Το 2023 θα είναι η χρονιά των υποδομών και της πληροφορικής
«Οι κατασκευές και η πληροφορική αναμένεται να ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ τονίζει πως υπήρξε ισχυρή δυναμική των επιχειρηματικών πωλήσεων κατά την τρέχουσα χρονιά, που αποτέλεσαν καίριο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακόμα και στο δύσκολο περιβάλλον του επόμενου έτους, ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας θα καταφέρει να σταθεί όρθιος με τις υποδομές και την πληροφορική να πρωταγωνιστούν.

Αναλυτικότερα, εστιάζοντας στο 3ο τρίμηνο του 2022, σημαντική επιτάχυνση σημείωσαν οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα, με αύξηση 31% έναντι του 3ου τριμήνου 2019 (από +23% κατά το 1ο εξάμηνο), εν μέρει στηριζόμενες από τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όσον αφορά τα επί μέρους χαρακτηριστικά της ανόδου, παρατήρηθηκε:

  • Επιτάχυνση της ανόδου του όγκου πωλήσεων (συνεπής με την πορεία επιχειρηματικού ΑΕΠ*), που στο 3ο τρίμηνο έφτασε 11% υψηλότερα του 3ου τριμήνου 2019 (έναντι αύξησης 6% αντίστοιχα στο εξάμηνο).
  • Υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, που καλύπτουν άνω των ⅔ της αύξησης πωλήσεων του εννιαμήνου – κυρίως λόγω αυξημένου κόστους εισαγόμενων πρώτων υλών.

«Σε αυτό το περιβάλλον, τα πρώτα σημάδια (από λειτουργικό πλεόνασμα επιχειρηματικού τομέα και αποτελέσματα εισηγμένων εταιρειών) συγκλίνουν στη διατήρηση υγιών περιθωρίων λειτουργικού κέρδους, μαζί με μια προσπάθεια των επιχειρήσεων να απορροφήσουν μέρος των πληθωριστικών πιέσεων. Η ενισχυμένη κερδοφορία σε συνδυασμό με την υψηλότερη χρηματοδοτική στήριξη, συμβάλουν σε παράλληλη άνοδο (i) των επιχειρηματικών επενδύσεων (κυρίως για βελτίωση παραγωγικής δυναμικότητας) και (ii) της απασχόλησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αύξηση του επιχειρηματικού ΑΕΠ στο εννιάμηνο 2022 κατά 14% σε σχέση με το 2019 ανάγει το επιχειρείν σε βασική κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία – με την Ελλάδα μάλιστα να αυξάνει το μερίδιό της στην Ευρώπη (σε όρους προστιθέμενης αξίας, σε όλους τους ευρείς τομείς)» τονιζει η ΕΤΕ.

Παράλληλα, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους:

  1. Οι κατασκευές σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση όγκου δραστηριότητας (27% υψηλότερα του 2019), με δυναμική πορεία κυρίως στα κτίρια, ενώ πιο αδύναμες επιδόσεις σημειώνονται στον κλάδο εμπορίου.
  2. Στη βιομηχανία θετικά ξεχωρίζουν τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει η ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή πορεία των συμβουλευτικών υπηρεσιών, του R&D και της πληροφορικής.
  3. Έντονες πληθωριστικές επιδράσεις εμφανίζουν οι κλάδοι βιομηχανίας και χονδρικού εμπορίου, λόγω υψηλής εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες (αύξηση τιμών εισαγωγών της τάξης του 30%).

«Διατήρηση των υψηλών τιμών για το προσεχές διάστημα και μικρή επιβράδυνση στη δυναμική της ζήτησης συνομολογούν οι βασικοί πρόδρομοι δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ οι ονομαστικές πωλήσεις εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν ανοδικά (+27% έναντι 2019), παράλληλα εμφανίζονται σημάδια ότι η τρέχουσα δυναμική αρχίζει να επιβραδύνει σε όρους όγκου. Περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 3% εκτιμάται για το 2023, η οποία θα είναι εμφανής σε όλους τους ευρείς τομείς της οικονομίας. Οι κατασκευές και η πληροφορική αναμένεται να ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» καταλήγει η σχετική ανάλυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

New York Times: Απεργούν 1.100 εργαζόμενοι - Η μεγαλύτερη κινητοποίηση από το 1970

«Πρόσωπο της Χρονιάς» για το TIME ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Γ. Καραγιάννης: Εργασίες σε όλο τον ΒΟΑΚ τέλη 2023 με αρχές 2024 – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για την Κρήτη