Το φιλόδοξο πλάνο της ΜETRO ΑΕΒΕ για τα «καταστήματα γειτονιάς» – Το στοίχημα του franchise

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το φιλόδοξο πλάνο της ΜETRO ΑΕΒΕ για τα «καταστήματα γειτονιάς» – Το στοίχημα του franchise
Ανεβάζουν ταχύτητα τα σχέδια της αλυσίδας για την ανάπτυξη των καταστημάτων γειτονιάς. Τι είναι, τι εξυπηρετούν και ποια τα σχέδια για την τριετία. Η εικόνα της αλυσίδας σε χονδρική - METRO Cash & Carry - και λιανική - My Market.

Ανεβάζουν «στροφές» τα σχέδια της ΜETRO ΑΕΒΕ για την ανάπτυξη των καταστημάτων γειτονιάς - γνωστών ως convenience stores - καθώς ο όμιλος που λειτουργεί τα My Market στη λιανική και τα METRO Cash & Carry στη χονδρική αφουγκράζεται πλήρως τις ανάγκες της νέας εποχής.

«Ξεκινήσαμε πέρυσι από ένα μικρό κατάστημα στην Κυψέλη, ενώ ακολούθησε η Καλλιθέα» αποκάλυψε την Πέμπτη ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής της ΜETRO ΑΕΒΕ, Κώστας Αντιμησάρης, μιλώντας στο 13ο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ.

Τα καταστήματα γειτονιάς αναπτύσσονται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise), ενώ πρόκειται για μοντέλο καταστημάτων μικρής έκτασης - έως 200 τμ - τα οποία εξυπηρετούν τις αρχές της εγγύτητας και της τοπικότητας.

Στόχος για 20-25 convenience stores το χρόνο, 80-85 σε ορίζοντα τριετίας

«Υπάρχει ανάπτυξη στο franchise», παραδέχθηκε ο κ. Αντιμησάρης, εξηγώντας πως το πλάνο του ομίλου προβλέπει τη λειτουργία περίπου 20-25 νέων καταστημάτων γειτονιάς το χρόνο και το άνοιγμα 80-85 σε ορίζοντα τριετίας. «Είναι ένα φιλόδοξο πλάνο αλλά εμείς το πιστεύουμε», πρόσθεσε.

«Τα convenience stores είναι νέα τάση. Ο καταναλωτής μπαίνει σε αυτά, ψωνίζει δύο τρία πράγματα και φεύγει. Εμείς αποφασίσαμε να εισέλθουμε σε αυτή την κατηγορία με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, γιατί αν το κάνουμε με δικά μας, ιδιόκτητα καταστήματα, δεν θα αποδειχθεί κερδοφόρο το εγχείρημα», εξηγούσε τον περασμένο Μάιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Όπως αποκάλυπτε τότε ο κ. Παντελιάδης, το εν λόγω μοντέλο θα στοχεύει σε πωλήσεις ύψους 750 χιλ. ευρώ μεσοσταθμικά ετησίως ανά κατάστημα. Το αρχικό κεφάλαιο που θα πρέπει να διαθέτει ο δικαιοδόχος κυμαίνεται κοντά στα 60.000 ευρώ, ενώ η αποπληρωμή του θα είναι σταδιακή και θα συνδέεται με την κερδοφορία. Η συνολική επένδυση – συμπεριλαμβάνοντας εξοπλισμό και αρχικό εμπόρευμα – είναι ελαφρώς χαμηλότερη των 200.000 ευρώ.

Το «δυνατό» πλάνο επενδύσεων και η εικόνα σε χονδρική - λιανική

Σύμφωνα με τον κ. Αντιμησάρη, η METRO αναπτύσσει ένα πολύ δυνατό πλάνο επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, το οποίο επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς: τις υποδομές (ανακαινίσεις καταστημάτων κλπ), την τεχνολογία και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως έχει ήδη επισημάνει η διοίκηση της αλυσίδας, το συνολικό επενδυτικό πλάνο για το τρέχον έτος τοποθετείται κοντά στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, ο κ. Αντιμησάρης έκανε λόγο για μια πολύ καλή χρονιά, τόσο σε πραγματικούς όσο και σε ονομαστικούς όρους, στο μέτωπο της χονδρικής, μετά τη σημαντική στήριξη που παρείχε ο τουρισμός. Ο ίδιος έκανε λόγο για αύξηση 4-5% στους όγκους, αλλά και για διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στους τζίρους, λόγω των πληθωριστικών τάσεων. Σε ό,τι αφορά τη λιανική, οι όγκοι πωλήσεων είναι ελαφρά πτωτικοί και οι τζίροι ανοδικοί, λόγω των ανατιμήσεων επίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αντιμησάρη, ο κύκλος εργασιών της ΜETRO ΑΕΒΕ για το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,4 δισ. το 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έκλεισε το 2021 με ετήσιο τζίρο 1,37 δισ. ευρώ, αυξημένο έναντι των 1,36 δισ. ευρώ το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider