Συνεταιριστική Χανίων: Η υλοποίηση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια προϋπέθετε την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεταιριστική Χανίων: Η υλοποίηση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια προϋπέθετε την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της
Θέση στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, παίρνει η Διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Θέση στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, παίρνει η Διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, μετά το θέμα που άνοιξε ο νέος μεγαλομέτοχος της Παγκρήτιας, η Thrivest Holdings των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, κρίνοντας ότι η συμφωνία με την Χανίων, ως έχει, δεν ικανοποιεί τα συμφέροντα της Παγκρήτιας.

Με σημερινή ανακοίνωσή της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων δηλώνει ότι, μετά από πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Τράπεζας, ανακοινώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2021 η έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξέταση της δυνατότητας συνένωσης των δυνάμεων των δύο τραπεζών προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τραπεζικός όμιλος ικανός να διεκδικήσει ικανοποιητικά μερίδια αγοράς και να προσφέρει ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά.

Όπως επισημαίνει η Συνεταιριστική Χανίων, μετά από μια περίοδο μελέτης και ανάλυσης των στοιχείων και προοπτικών του ενοποιημένου σχήματος, με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων συμβούλων, οι διοικήσεις Παγκρήτιας και Χανίων διαπραγματεύθηκαν, οριστικοποίησαν και εισηγήθηκαν τους προτεινόμενους όρους της συγχώνευσης αυτών, οι οποίοι και εγκρίθηκαν κατ’ αρχήν από τις εκατέρωθεν Γενικές Συνελεύσεις στις 5 Μαΐου 2022 και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.

Η υλοποίηση της συγχώνευσης, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο πρόσφατα εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, είναι δεσμευτική για τα μέρη, όμως, η ολοκλήρωσή της είχε σαν προϋπόθεση την επιτυχή ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας, επισημαίνει η Τράπεζα Χανίων. Διευκρινίζει δε παράλληλα, ότι η υλοποίηση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση α) των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων περί έγκρισης συγχώνευσης των δύο τραπεζών, και β) της έγκρισης της αρμόδιας εποπτικής Αρχής (ΤτΕ), της Διοίκησης (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εφ’ όσον απαιτηθεί).

Με τις παραπάνω επισημάνσεις, ουσιαστικά η Συνεταιριστική Χανίων δηλώνει εμμέσως δεκτική στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συγχώνευσης με την Παγκρήτια, καθώς αυτοί δεν είναι επίσημα οριστικοί και επιπλέον η πρωτοβουλία για την συγχώνευση δεν κινήθηκε από την Χανίων.

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πρόθεσή της να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Διοίκηση της Παγκρήτιας υπό τον νέο μεγαλομέτοχο και στρατηγικό επενδυτή, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι από την ίδρυσή της είχε ως όραμα να υποστηρίξει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας στις περιοχές που δραστηριοποιείται, στηριζόμενη στην εμπιστοσύνη και την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων μερών, ήτοι των εργαζομένων, των μεριδιούχων και των πελατών της.

Όπως επισημαίνει, διατηρώντας δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας ανώτερους των εποπτικών ορίων, εκσυγχρονίζοντας και βελτιώνοντας διαρκώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, ενδυναμώνοντας τα οικονομικά μεγέθη της, διασφαλίζει την επιχειρησιακή της συνέχεια και συνεχίζει να εργάζεται με προσήλωση για την εκπλήρωση των στρατηγικών της στόχων.

«Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεταίρους της και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων τους, δηλώνει ότι συνεχίζει με σεβασμό να ενεργεί προς όφελος αυτών, οι οποίοι εδώ και 28 χρόνια έχουν δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη στο όραμά της», καταλήγει η ανακοίνωση της Χανίων, διαβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους μετόχους της ότι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων συγχώνευσης με την Παγκρήτια θα γίνει με γνώμονα και τα δικά τους συμφέροντα.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία Διοίκησης της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Αθήνα, μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου Αντώνη Βαρθολομαίου και του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest Holdings, παρουσία νομικών συμβούλων και στελεχών από το οικονομικό επιτελείο της τράπεζας. Η Thrivest Holdings με αποκλειστικούς μετόχους τους Δ. Μπάκο, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου είναι ο κύριος μέτοχος και στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς απέκτησε ποσοστό 32,5% κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 98,7 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Τράπεζα στις 27 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση Βαρθολομαίου – Εξάρχου δύο ήταν τα θέματα συζήτησης. Αφενός, η συμφωνία που είχε υπογράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν η Παγκρήτια Τράπεζα για τη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και αφετέρου, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων που έχει ανατεθεί στην QQuant.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί για τους όρους συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων, καθώς διαπιστώθηκαν σημεία που πρέπει να επανεξεταστούν σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών.

Tον Μάιο οι γενικές συνελεύσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων είχαν εγκρίνει το προσχέδιο της συγχώνευσης για την δημιουργία της Candia Bank, όπως θα ήταν το όνομα της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε. Η σχέση ανταλλαγής μετά το split και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας είχε αποφασιστεί ότι θα διαμορφωνόταν για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επίσης, οι γενικές συνελεύσεις είχαν αποφασίσει ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνταν κατά τρόπο αναλογικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκρήτια Τράπεζα: Η Lyktos ανακάλεσε το αίτημα για έκτακτη Γ.Σ.

H Παγκρήτια επανεξετάζει τη συμφωνία με τη Συνεταιριστική Χανίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider