«Μάχη» επιβίωσης για τους μικρομεσαίους – Οι επιχειρήσεις «ζόμπι» και η θηλιά του ενεργειακού κόστους

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» επιβίωσης για τους μικρομεσαίους – Οι επιχειρήσεις «ζόμπι» και η θηλιά του ενεργειακού κόστους
Κίνδυνος λουκέτων για το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βάθος πενταετίας εάν δεν ληφθούν μέτρα. «Βουνό» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έρχεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και 200.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Βαρίδι το ενεργειακό κόστος.

«Κραυγή αγωνίας» για την επόμενη μέρα, μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που βιώνουν, διατυπώνουν οι κλάδοι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών, ζητώντας τη λήψη άμεσων και στοχευμένων μέτρων για την επιβίωση τους. Κάνοντας λόγο για απανωτές κρίσεις, αφού η εποχή των μνημονίων έδωσε τη σκυτάλη στην πανδημική κρίση αρχικά και εν συνεχεία στην ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και των επιστημόνων εκφράζουν φόβους για το χειμώνα που έρχεται, προειδοποιώντας για απολύσεις εργαζομένων και «λουκέτα» στο εγχώριο επιχειρείν.

Όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι αφού στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας έρχεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μπαράζ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ την ίδια ώρα ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στερεί την πολυπόθητη ρευστότητα που τόσο έχουν ανάγκη. Παράλληλα, η καθυστέρηση των διαδικασιών ψηφιοποίησης στις δημόσιες υπηρεσίες αυξάνει τα εμπόδια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2023

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση που έχει και παρελθόν και μέλλον, καταγγέλλοντας πως «οι παραγωγικές τάξεις πήγαν με μικρό καλάθι αλλά τελικά γύρισαν με άδειο από τη ΔΕΘ, καθώς ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εκτός της κύριας κυβερνητικής στόχευσης». «Τα κυβερνητικά μέτρα κινήθηκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τόλμησαν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Δυστυχώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν άγγιξαν πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, από 1ης Ιανουαρίου 2023 θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 10%, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο «Βρούτση» λόγω τιμαριθμικής προσαρμογής γεγονός που θα γιγαντώσει το πρόβλημα βιωσιμότητας για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ήδη αρκετοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Έρχονται 200.000 πλειστηριασμοί

«Σήμα κινδύνου» για την εκποίηση της πρώτης κατοικίας από τα funds για μεγάλο μέρος της κοινωνίας εξέπεμψε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεώργιος Ρούσκας. «Αναμένουμε 200.000 πλειστηριασμούς. Θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποίησε, εκφράζοντας την ανάγκη η πολιτεία να θεσπίσει κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας καθώς και για τον ακριβή ορισμό της «ευαλωτότητας» του οφειλέτη.

Το ενεργειακό είναι το μεγάλο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το ενεργειακό είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να διαχειριστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απειλώντας ευθέως την επιβίωσή τους. «Ακούμε συνέχεια λογαριασμοί ενέργειας επιχειρήσεων από 2.000 ευρώ να φτάνουν τα 6.000 ευρώ και από 3.000 ευρώ να αυξάνονται σε 9.000 ευρώ», σημείωσε. «Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν διττή στόχευση. Από τη μία στη μείωση των τιμών και της ενέργειας και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών και παράλληλα στην ενίσχυση των επιχειρήσεών μας ώστε επιβιώνοντας σήμερα, να έχουν προοπτικές ανάπτυξης αύριο», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Αποκλεισμένοι από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης μικρομεσαίες και επιστήμονες

«Πολύ σημαντική σχετικά με το «αύριο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και προς αυτές, οι οποίες μέχρι και αυτή την στιγμή παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό μας σύστημα. Όσο δεν ενισχύεται η ρευστότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για αυτήν» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Χατζηθεοδοσίου, υποστηρίζοντας πως ένα ποσοστό της τάξης του 85% των μικρομεσαίων βρίσκεται αποκλεισμένο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. «Δεν υπαγόμαστε πουθενά», τόνισε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, καταγγέλλοντας πως οι πόρτες των χρηματοδοτικών εργαλείων είναι κλειστές για τους νέους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες. «Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίοι βρίσκονται σε οικονομικό διωγμό. Βρίσκονται ανάμεσα στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους», συμπλήρωσε.

Με οφειλές το 50-60% των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, σήμερα το 50-60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει οφειλές, ενώ το ιδιωτικό χρέος έχει ανέλθει στα επίπεδα των 350 δισ. ευρώ. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που «ακουμπά» και τους μικρομεσαίους σχετικά με τη μη καταβολή συντάξεων αν υπάρχει οφειλή του δικαιούχου πάνω από 20.000 ευρώ. Ό ίδιος προειδοποίησε πως έρχεται δύσκολη εποχή αφού μπροστά στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία αυξάνεται ο φόβος για απολύσεις εργαζομένων αλλά και ο κίνδυνος για «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων δεν θα αντέξει σε πέντε χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα», εκτίμησε.

Εταιρείες – ζόμπι

Παρουσιάζοντας μια άλλη εικόνα για το εγχώριο επιχειρείν, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε πως «όπως προκύπτει από τα μητρώα οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων) για το σύνολο των τομέων της οικονομίας ξεπερνούν τις διαγραφές των επιχειρήσεων. «Αυτή είναι η μισή αλήθεια… Η άλλη μισή είναι ότι υπάρχουν επιχειρήσεις ζόμπι. Δεν έχουν κλείσει γιατί αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα, αλλά δεν λειτουργούν. Φαίνονται στα μητρώα ως ενεργές, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Τι ζητούν

Συνολικά, οι εκπρόσωποι των κλάδων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών ζητούν, μεταξύ άλλων, να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να ανασταλεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023, να καταργηθεί ή να μειωθεί αναλογικά το τέλος επιτηδεύματος, να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25 χιλιάδες ευρώ, να χορηγηθούν κίνητρα σε νέους επαγγελματίες, μέσω ΕΣΠΑ, για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών, να χορηγηθεί επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ, να επιβληθεί πιστοποιητικό βαρών στις εμπράγματες δίκες, να αυξηθούν οι αμοιβές των δικαστικών επιμελητών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Στήνει» marketplace η Leroy Merlin - Tα νέα dark stores και οι επενδύσεις των 115 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια

ΑΣΕΠ: Πώς κατανέμονται οι προσλήψεις μονίμων του 2023 - Πότε ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός

Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο κατάστημα της JD Sports στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider