Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο κατάστημα της JD Sports στην Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο κατάστημα της JD Sports στην Ελλάδα
Ποια τα επόμενα βήματα, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την απόκτηση του 80% της ελληνικής Cosmos Sport. Οι προοπτικές για το μέλλον.

Άνοιξε τις πύλες του, την περασμένη Πέμπτη, στην Ελλάδα το πρώτο κατάστημα της κορυφαίας βρετανικής αλυσίδας αθλητικών ειδών JD Sports Fashion.

Το κατάστημα βρίσκεται στο εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα, ενώ τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη στρατηγική επένδυση της JD Sports Fashion στην Cosmos Sport, ηγέτιδας εταιρείας στον κλάδο της πώλησης επώνυμων αθλητικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στο νέο κατάστημα οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν όλες τις νέες sportswear συλλογές ανδρικού, γυναικείου και παιδικού street fashion, αλλά και exclusive προϊόντα από τα πιο διάσημα brands αθλητικών ειδών στον κόσμο.

Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί η δυναμική επέκταση του δικτύου καταστημάτων, τόσο σε επίπεδο μητρικής - JD Sports Fashion - όσο και σε ό,τι αφορά τα καταστήματα Cosmos Sport.

Να σημειωθεί εδώ ότι μετά τα εγκαίνια του πρώτου JD Sports στα Σπάτα, ο όμιλος Cosmos Sport αριθμεί πλέον 71 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το deal

Ήταν 22 Οκτωβρίου 2021 όταν ανακοινώθηκε ότι η JD Sports Fashion προχώρησε στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport, σε ένα deal που δημιούργησε νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά αθλητικών ειδών. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 65 εκατ. στερλίνες και έγινε γνωστό μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της βρετανικής JD Sports Fashion για το εξάμηνο που έληξε τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως έγινε γνωστό πέρυσι, τα μέλη της κρητικής οικογένειας Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές της Cosmos Sport, υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στη JD Sports Fashion, παραμένοντας στην εταιρεία, διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%. Την ίδια στιγμή, το fund EOS Capital Partners, συμφερόντων του Απόστολου Ταμβακάκη – και με υπό διαχείριση κεφαλαία ύψους 150 εκατ. ευρώ περίπου – προχώρησε σε αποεπένδυση από την Cosmos Sport, υπογράφοντας την ίδια περίοδο δεσμευτική συμφωνία πώλησης του συνόλου της μειοψηφικής συμμετοχής - ήτοι 30% - που κατείχε στην Cosmos Sport. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η EOS Capital Partners επένδυσε στην Cosmos Sport τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η εταιρεία διέθετε 43 σημεία πώλησης - 39 φυσικά καταστήματα και 4 e-shop.

Εστιάζοντας σε υγιείς μικρομεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα από όλους τους κλάδους της οικονομίας, το fund EOS Capital Partners τείνει να επενδύει σε μια επιχείρηση για χρονικό διάστημα περί τα πέντε χρόνια, με σκοπό να την αναπτύξει και να την ισχυροποιήσει, ώστε στη συνέχεια να προχωρά σε αποεπένδυση. Η περίπτωση της Cosmos Sport αποδείχθηκε ωστόσο διαφορετική, με τον Απόστολο Ταμβακάκη να αποεπενδύει μέσα σε δύο χρόνια. «Η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της εταιρείας ήταν εκείνη που μας οδήγησε σε πρόωρη αποεπένδυση», σχολίαζε, μιλώντας στο insider.gr πριν από περίπου ένα χρόνο, η Ελένη Μπαθιανάκη, partner της EOS Capital Partners. «Η βρετανική JD Sports Fashion είναι ο μεγάλος ‘παίκτης’ που θέλαμε να επενδύσει στην Cosmos Sports», τόνιζε.

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη, ενώ έμπνευσή του στάθηκε ένα… ταξίδι στη Βαρκελώνη. Το πρώτο ομώνυμο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ το 1995 η διοίκηση της εταιρείας πέρασε στην επόμενη γενιά και συγκεκριμένα στους τρεις γιους του Φραγκίσκου Τσικνάκη, τον Μιχάλη, τον Λευτέρη και τον Κώστα Τσικνάκη.

Η JD Sports Fashion θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο της πώλησης αθλητικών ειδών και έχει μια ιστορία 41 ετών. Ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στην πόλη Bury που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στη Βρετανία, ενώ πλέον διαθέτει περισσότερα από 3.400 καταστήματα σε 32 χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα έχει παρουσία σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ασία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Όμιλος Pentland, ενώ τα γράμματα J και D στην επωνυμία της JD Sports Fashion είναι τα αρχικά των ιδρυτών της – John (Τζον) και David (Ντέιβιντ).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές της καταστάσεις, το εξάμηνο που έληξε στα τέλη Ιουλίου τα προ φόρων κέρδη της JD Sports Fashion υποχώρησαν στα 298,3 εκατ. στερλίνες (335,3 εκατ. δολάρια), καταγράφοντας πτώση κατά 18%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 14% στα 4,42 δισ. στερλίνες. Για το έτος που λήγει στις 28 Ιανουαρίου 2023, η βρετανική αλυσίδα αθλητικών ειδών προβλέπει πως η κερδοφορία της θα είναι κοντά στα περυσινά επίπεδα ρεκόρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mysten Labs: Ο αμερικανικός μονόκερος με το ελληνικό DNA έρχεται στην Αθήνα

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αρένα των marketplaces

Πώς η εκτίναξη του κόστους παραγωγής απειλεί το μέλλον της τεκίλας – Τι δείχνει βρετανική έρευνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider