Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ρόδου: Συμφωνία για τριπλή αύξηση μισθών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ρόδου: Συμφωνία για τριπλή αύξηση μισθών
Συμφωνία για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλληλων της Ρόδου υπέγραψε η πλευρά των ξενοδόχων και το σωματείο.

Στην υπογραφή νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τριετή ισχύ και με τριπλές αυξήσεις μισθών, προχώρησε σήμερα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, δίνοντας το τόνο και για άλλες αντίστοιχες συμβάσεις τοπικών φορέων αλλά και επισφραγίζοντας την καλή πορεία του τουρισμού φέτος.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι το 2022 είναι μια ικανοποιητική και ενθαρρυντική χρονιά σε επίπεδο αφίξεων και ζήτησης για τον Ροδιακό Τουρισμό και παρά την οριακή βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων εξαιτίας των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, η νέα τοπική κλαδική ΣΣΕ, προβλέπει αύξηση 9% στους μισθούς, αρχής γενομένης από φέτος τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον μάλιστα προβλέπει αυξήσεις και για τα επόμενα έτη, 3% από 1 Ιουνίου 2024 και 1% από 1 Ιουνίου 2025 έως και την λήξη της. Παράλληλα, στην σύμβαση προβλέπονται ακόμη και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου

Σημειωτέον ότι η ΕΞΡ είχε ανακοινώσει την εκκίνηση των διαδικασιών για την διαπραγμάτευση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πριν η προηγούμενη φτάσει στη λήξη της και εν μέσω μιας καλής τουριστικής σεζόν κατά την οποία όμως παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού, ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του τουριστικού κλάδου, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς.

Σύμφωνα με το κείμενο της νέας ΣΣΕ, το οποίο το insider.gr έχει στη διάθεσή του, καθορίζονται οι αποδοχές, οι όροι εργασίας και οι εν γένει σχέσεις των εργαζομένων στις πάσης φύσεων ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Ρόδο και σε γειτονικά νησιά μέλη της Ε.Ξ.Ρ.

Κατηγορίες μισθωτών

Ειδικότερα, οι μισθωτοί (Υπάλληλοι & Εργατοτεχνίτες) στους οποίους αφορά η παρούσα Σύμβαση, θα αποκαλούνται εφ’ εξής και ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής τέσσερις (04) κατηγορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A’ : Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, οινοχόος (σομελιέρ), υπομαίτρ (ή κάπταιν), θυρωρός Α’, νυκτοθυρωρός Α’, μπουφετζής Α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, προϊστάμενος κρατήσεων, μάγειρας Α’, ζαχαροπλάστης Α’, και αρτοποιός Α’.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ : Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, προϊστάμενος αποθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β’, σερβιτόρος τραπεζαρίας-σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπαρμέιντ, ασημοκέρηδες, μάγειρας Β’, ζαχαροπλάστης Β’, τεμαχιστής κρεάτων και αρτοποιός Β’. Επίσης, με την προϋπόθεση ότι θα προτιμήσουν την παρούσα συλλογική σύμβαση οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές, οι ταμπλίστες και οι μαινκουραντιέ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ : Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός υποδοχής Εστιατορίου Α’ ή Β’ (Hostess Α’ ή Β’), βοηθός θυρωρείου, ή μπουφέ, ή εστιατορίου, ή μπαρ, ή ορόφων, ή λινοθήκης, καμαριέρες, γκρουμ, ντόρμαν, ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος και βουτυριέρης, μάγειρας Γ’, βοηθός ζαχαροπλάστη και βοηθός τεμαχιστή κρεάτων και βοηθός αρτοποιού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’ : Πλύντρια, σιδηρώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζιέρης, γενικών καθηκόντων ανειδίκευτοι κουζίνας, η/ο λουτρονόμος, ναυαγοσώστες και διασώστες κολυμβητικών δεξαμενών & παραλίας, και γενικών καθηκόντων ανειδίκευτοι χώρων περί αυτές, και προϊστάμενος & βοηθός ιατρών και νοσηλευτών εντός ξενοδοχείων.

Βασικοί Μηνιαίοι Μισθοί και Ημερομίσθια

Με εφαλτήριο την καλή τουριστική σεζόν φέτος, και ευελπιστώντας και προσδοκώντας σε ανάλογες αφίξεις και σε αυξημένη τουριστική ζήτηση κατά τα προσεχή έτη, τα μέλη συμφώνησαν να προτάξουν την στήριξη των εργαζομένων, και την εξ αυτών στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, συμφωνώντας στις παρακάτω μισθολογικές αυξήσεις.

Αναλυτικότερα οι μεικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων διαμορφώνονται κατά ποσοστό 9% από την 1η Σεπτεμβρίου ως εξής:

  • 997 ευρώ για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α (ρεσεψιονίστ, μαιτρ, σομελιέρ, υπομαίτρ, θυρωρός Α, νυκτοθυρωρός Α, μπουφετζής, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινόχρηστων χώρων, προϊστάμενος κρατήσεων, μάγειρας Α, ζαχαροπλάστης Α και αρτοποιός Α)
  • 976 ευρώ για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β (προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, προϊστάμενος αποθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β', σερβιτόρος τραπεζαρίας-σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν, ασημοκέρηδες, μάγειρας Β', ζαχαροπλάστης Β', τεμαχιστής κρεάτων και αρτοποιός Β)
  • 957 ευρώ για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ (βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος, θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός υποδοχής Εστιατορίου Α ή Β, βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή ορόφων ή λινοθήκης, καμαριέρες, γκρουμ, ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος και βουτυριέρης, μάγειρας Γ, βοηθός ζαχαροπλάστη και βοηθός τεμαχιστή κρεάτων και βοηθός αρτοποιού)
  • 913 ευρώ για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ (Πλύντρια, σιδηρώτρια, καθαρίστρια κοινόχρηστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζιέρης, γενικών καθηκόντων ανειδίκευτοι κουζίνας, η/ο λουτρονόμος, ναυαγοσώστες και διασώστες κολυμβητικών δεξαμενών και παραλίας και γενικών καθηκόντων ανειδίκευτοι χώρων περί αυτές και προϊστάμενος & βοηθός ιατρών και νοσηλευτών εντός ξενοδοχείων)

Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί αυξάνονται ξανά από τη Ιουνίου 2024 κατά 3% και διαμορφώνονται από την 1η Ιουνίου 2024 ως εξής:

  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: 1.027 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: 1.005 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: 986 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: 941 ευρώ

Οι μισθοί αυξάνονται επιπλέον ξανά από την 1η Ιουνίου 2025, κατά 1% και διαμορφώνονται ως εξής;

  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: 1.038 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: 1.015 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: 996 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: 950 ευρώ

Οι παραπάνω Μεικτοί Μηνιαίοι Μισθοί επί πλέον των προβλεπομένων επιδομάτων καταβάλλονται για πενθήμερη (05) εβδομαδιαίως εργασία και οκτάωρη (08) ημερησίως. Το μεικτό ημερομίσθιο, ισούται με το ένα εικοστό πέμπτο (1/25) του αθροίσματος, τού ως άνω μεικτού μηνιαίου μισθού και των επιδομάτων, που δικαιούται να λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Το μεικτό ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανόμενων, προς εξυπηρέτηση επισήμων ή απλών γευμάτων, Δεξιώσεων και Συνεδρίων, παρατεθειμένων σε/από ξενοδοχεία, διαμορφώνεται για όλη την περίοδο της ισχύος της παρούσης σύμβασης, ως εξής:

  • Α΄ Σερβιτόροι : 62,00 Ευρώ / Ημέρα
  • Β΄ Βοηθοί : 52,00 Ευρώ / Ημέρα

Σημειώνεται ότι τo παραπάνω μεικτό ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για εργασία οκτώ (08) ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό όλες οι προσαυξήσεις, για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές, καθώς και εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.

Ο βασικός μισθός του αρχιμαγείρου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού της Α’ Κατηγορίας, προσαυξημένου κατά είκοσι τοις εκατό (+20%).

Ως προς τις μηνιαίες αποδοχές των ανηλίκων, δηλαδή των μη συμπληρωσάντων τo δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, ισχύουν τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Όλα τα προβλεπόμενα επιδόματα της παρούσας Σ.Σ.Ε. θα υπολογίζονται επί του βασικού μηνιαίου μισθού, της παρούσας παραγράφου.

Επαναπρόσληψη εποχιακώς απασχολουμένων

Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι εννέα (09) μήνες το χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το αυτό προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Προϋποθέσεις γι’ αυτό το δικαίωμα του εργαζόμενου, αποτελεί: α) η έγγραφη προειδοποίηση προς τον εργοδότη του μέχρι τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους, η οποία πρέπει να του έχει επιδοθεί νομίμως (ταχυδρομικά, με φαξ, mail, ή με επίδοση από εκπρόσωπο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου), ότι ο εργαζόμενος επιθυμεί να εργαστεί κατά την προσεχή περίοδο β) η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου και γ) η συμπλήρωση των ποσοστών πληρότητας σύμφωνα με τον νόμο. Η ανωτέρω έγγραφη ειδοποίηση γίνεται μέσω της οικείας οργάνωσης (Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου) του εργαζόμενου και σε έντυπο-δήλωση, που έχει εκτυπώσει αυτήν. Πληρουμένων των ανωτέρων προϋποθέσεων, ο εργοδότης, σε περίπτωση που δεν επιθυμεί την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, υποχρεούται να του απαντήσει εγγράφως για τις προθέσεις του, σε αυτόν ή στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, το αργότερο έως την 26η Μαρτίου, σε κάθε άλλη περίπτωση η επιχείρηση υποχρεούται να απασχολήσει τον εργαζόμενο από την 25η Μαΐου, εκάστου έτους.

Σε κάθε περίπτωση ο μισθωτός που θα κληθεί εγγράφως ή τηλεφωνικώς, ή με ειδοποίηση μέσω του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, από την επιχείρηση, να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει εντός πενθημέρου, χάνει κάθε δικαίωμα επαναπρόσληψης και αποζημίωσης. Η πρόσληψη και τα μετά απ’ αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις, αρχίζουν από τη στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία.

Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα, για χρονικό διάστημα μικρότερο των επτά (07) ημερών. Τα παραπάνω ισχύουν και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Άρθρου 08, του Ν.1346/1983.

Επιπλέον στους μαιτρ, σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρων, που λόγω ειδικών συνθηκών εργάζονται με διακεκομμένο (σπαστό) ωράριο, χορηγείται επίδομα συν πέντε (+5%) τοις εκατό. Η επιλογή των εργαζομένων, που τυχόν εργαστούν με διακεκομμένο (σπαστό) ωράριο, ανήκει αποκλειστικά στο διευθυντικό δικαίωμα των εργοδοτριών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.Απαγορεύεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να απασχολούν με διακεκομμένο ωράριο τους μερικώς απασχολούμενους εργαζομένους τους.

Ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου

Τα μέρη, αναγνωρίζοντας τη σημασία, που έχει για τον τουρισμό της Ρόδου, η ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, η οποία μπορεί να συμβάλλει, τόσο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, από την πρόσφατη αύξηση των ειδικών συντελεστών Φ.Π.Α. της Ρόδου, όσο και στην ενδυνάμωση της απασχόλησης, συμφώνησαν επιπλεόν τα εξής:

  • Επίδομα εποχιακής απασχόλησης

Τα μέρη συμφωνούν το ύψος και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος εποχιακής απασχόλησης θα είναι έντεκα κόμμα πέντε τοις εκατό (11,5%), υπολογιζόμενο στο άθροισμα του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας.

Το επίδομα εποχιακής απασχόλησης καταβάλλεται στους εργαζόμενους εποχιακά, για κάθε μήνα απασχόλησής τους, κατά την περίοδο από 01η Μαΐου, έως 31η Οκτωβρίου.

  • Απασχόληση προσωπικού μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου

Η εποχιακή επιχείρηση η οποία θα αποφασίσει την επέκταση του χρόνου λειτουργίας της, δικαιούται να ζητήσει από ορισμένους ή το σύνολο των εργαζομένων της, να συνεχίσουν να απασχολούνται σε αυτή και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Η επιλογή των εργαζομένων ανήκει στο διευθυντικό δικαίωμα, τής κάθε επιχείρησης.

Ο εργαζόμενος δικαιούται να αρνηθεί το αίτημα αυτό της επιχείρησης, χωρίς η άρνηση του αυτή να συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος επαναπρόσληψης, για την επόμενη τουριστική περίοδο, το οποίο δικαιούται να ασκήσει σύμφωνα με τις οικείες ρυθμίσεις και προϋποθέσεις της παρούσας Σ.Σ.Ε.

Σημειώνεται πως η τυχόν απόφαση της επιχείρησης να συνεχίσει τη λειτουργία της και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, δεν επηρεάζει το χρόνο λήξης των Συμβάσεων Εργασίας του υπόλοιπου εποχικού προσωπικού της επιχείρησης.

  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Ποσοστό πέντε τοις εκατό (+5%), το οποίο υπολογίζεται στις αποδοχές του βασικού μισθού, χορηγείται ως επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, στους παρακάτω απασχολουμένους, ανεξαρτήτως φύλου:

  1. Καθαριστές των κοινοχρήστων χώρων
  2. Εργαζόμενους στα πλυντήρια και
  3. Λαντζιέρηδες

Στους μαγείρους καταβάλλεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (+10%) επί του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Το επίδομα αυτό χορηγείται κατ` εξαίρεση, διότι ήδη το λαμβάνουν από τις Σ.Σ.Ε. που τους κάλυπταν μέχρι τις 31.12.1991.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου δηλώνουν ότι δεν θα θέσουν θέμα διαφοροποίησης του εκ ποσοστού πέντε (5%) ανθυγιεινού επιδόματος, που ισχύει, για τους λοιπούς ως άνω μισθωτούς.

  • Επίδομα Στέγης – Τροφής

Εφ’ όσον η επιχείρηση παρέχει στέγη στον εργαζόμενο εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της, αφαιρεί ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (-15%), επί των εκάστοτε βασικών μισθών του εργαζόμενου. Το ποσοστό αυτό αφαιρείται μόνο στην περίπτωση που ο εργαζόμενος διαμένει μόνος του ή με έναν το πολύ (01) συγκάτοικο, σε δωμάτιο το οποίο διαθέτει δικό του λουτρό και κλιματισμό. Σε κάθε άλλη περίπτωση αφαιρείται δέκα τοις εκατό (-10%), επί των εκάστοτε βασικών μισθών, του εργαζόμενου.

Εφ’ όσον η επιχείρηση ετοιμάζει καθημερινά φαγητό το οποίο δύνανται να καταναλώνουν οι εργαζόμενοι, αφαιρεί ποσοστό δύο τοις εκατό (-2%), επί των βασικών μισθών των εργαζομένων. Σε όσους εργαζόμενους λαμβάνουν πλήρη διατροφή (τρία (03) γεύματα) αφαιρεί ποσοστό πέντε τοις εκατό (-5%), επί του βασικού μισθού των εργαζομένων. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν ετοιμάζει καθημερινά φαγητό, τότε δεν δικαιούται να παρακρατήσει το παραπάνω ποσοστό, επί του βασικού μισθού των εργαζομένων.

  • Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας

Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθ’ όλη την χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα, από την 01η Ιανουαρίου, μέχρι την 30η Απριλίου, για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών των Χριστουγέννων, από την 01η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, κάθε έτους.

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε εικοσιπέντε (25) ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, εφ’ όσον οι μισθωτοί εργάστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια των ως άνω χρονικών διαστημάτων.

Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε δεκαπέντε (15) ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καταβολής αυτών των επιδομάτων περιλαμβάνονται στο προσάρτημα της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν.

Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα λήψεως κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του. Το επίδομα άδειας υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο, που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλομένων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές δεκαπέντε (15) ημερών, γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεκατριών (13) ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθια ή κατά μονάδα εργασίας ή και με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά την λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής, μαζί με τις αποδοχές αδείας.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας, υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν. Το Άρθρο 06, της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997, για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας, σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας, εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει, παρά τω αυτώ εργοδότη, δωδεκάμηνη (12μήνη) συνεχή απασχόληση», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.

Τα Δώρα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας χορηγούνται στους εργαζόμενους για όσο χρόνο και όπως ισχύει η παρούσα.

  • Οικογενειακών βαρών – Γάμου

Σε όλους τους έγγαμους μισθωτούς τής παρούσας ανεξαρτήτου φύλου, χορηγείται επίδομα οικογενειακών βαρών – Γάμου σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (+10%), το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμά του εκάστοτε βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας. Δικαιούχοι του επιδόματος αυτού είναι και οι άγαμοι γονείς, οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας και οι διαζευγμένοι.

  • Επίδομα Τουριστικής Εκπαίδευσης

Χορηγείτε ποσοστιαίο επίδομα Τουριστικής Εκπαίδευσης, το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμά του εκάστοτε βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας, ως εξής:

  • Στους πτυχιούχους δημόσιων Ανώτερων Τουριστικών Σχολών, σε ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (+15%).
  • Στους πτυχιούχους δημόσιων Μέσων Τουριστικών Σχολών και τους απόφοιτους των τμημάτων Μετεκπαίδευσης Άρθρου 10, Ν.1077/80 σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (+10%).
  • Στους απόφοιτους της Ταχύρρυθμης εκπαίδευσης των παλιών σχολών ΟΑΕΔ, σε ποσοστό έξι τοις εκατό (+6%).
  • Στους απόφοιτους των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. (Διετής Φοίτηση – τέσσερα (04) ακαδημαϊκά εξάμηνα + πρακτική άσκηση + πιστοποίηση), με αντικείμενο συναφές της ειδικότητας τους, σε ποσοστό έξι τοις εκατό (+6%).
  • Τα παραπάνω επιδόματα λογίζονται αθροιστικά, για την κάθε μία από τις περιπτώσεις και σε καμία περίπτωση δεν προστίθενται μεταξύ τους.

Τη συμφωνία υπέγραψαν αφενός μεν οι κ.κ. Εμμανουήλ Γ. Μαρκόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Παναγιώτης Γ. Ιωαννίδης, Α' αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Ι. Μηνέττος, Γενικός Γραμματέας, Ιωάννης Χατζής, Ιωάννης Παπαβασιλείου και Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, μέλη του δ.σ.

αφετέρου δε,

οι κ.κ. Αθανάσιος Σταμούλης, Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Φώτιος Σκαλτσάς, Αντιπρόεδρος και Βασίλειος Χατζηχριστοδούλου, Ταμίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider