Τρ. Πειραιώς: Αίσιο τέλος για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης – Τι προβλέπει

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Αίσιο τέλος για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης – Τι προβλέπει
Τράπεζα Πειραιώς
Προβλέπει και τη χορήγηση επιδόματος ακρίβειας σε εργαζόμενους με μικτές ετήσιες αποδοχές έως 30.000 ευρώ, το οποίο θα δοθεί ως καθαρό ποσό με τη μορφή διατακτικών τον Σεπτέμβριο. 

Ύστερα από 13 συναντήσεις Διοίκησης και Εργαζομένων, κορύφωση των εξαντλητικών διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων και μαζική απεργία στις 21 Ιουνίου, υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή 29 Ιουλίου, η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2022 – 2024 της Τράπεζας Πειραιώς. Η Σύμβαση προβλέπει και τη χορήγηση επιδόματος ακρίβειας σε εργαζόμενους με μικτές ετήσιες αποδοχές έως 30.000 ευρώ, το οποίο θα δοθεί ως καθαρό ποσό με τη μορφή διατακτικών τον Σεπτέμβριο.

Εντός εξαμήνου από την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης, συμφωνήθηκε να συζητηθεί και να υπογραφεί μεταξύ Συλλόγου Εργαζομένων και Τράπεζας, ξεχωριστή συλλογική σύμβαση, που θα ρυθμίζει τα ειδικότερα θέματα της τηλεργασίας, σύμφωνα με τους όρους και τις σχετικές προβλέψεις της Κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών 2022-2024.

Η νέα Σύμβαση έχει διετή διάρκεια, θωρακίζει την απασχόληση (ρήτρα απασχόλησης, ρυθμίσεις για την εκπαίδευση) διασφαλίζει και διατηρεί τα δικαιώματα (κωδικοποίηση όλων των προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας), προσθέτει κατακτήσεις και διευρύνει το εισόδημα των εργαζομένων (μη συμψηφισμός αυξήσεων, αύξηση και θεσμοθέτηση νέων επιδομάτων και παροχών, διασφάλιση των παροχών υγείας του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, παροχές για την οικογένεια).

Με τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση κατακτήθηκε και ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων που είχε θέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.) στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση.

Ειδικότερα:

1. Προστασία της απασχόλησης

Η ρήτρα περιλαμβάνεται και σε αυτή τη σύμβαση και μάλιστα πιο ισχυρή: «Η Τράπεζα επιβεβαιώνει τη βούλησή της να προστατεύσει την απασχόληση των εργαζομένων. Η Τράπεζα λαμβάνει εύλογα, κατά τις περιστάσεις, μέτρα προκειμένου να αποτρέπονται οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους». Επιπλέον, η Τράπεζα αναλαμβάνει να μεριμνά για την έγκαιρη εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων της σε νέες και αναβαθμισμένες δεξιότητες με ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους σε θέσεις που λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων προβλέπεται να καταργηθούν, ή να διαφοροποιηθούν κατά αντικείμενο.

2. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Σε μια περίοδο ιστορικά αυξημένου πληθωρισμού και εκτόξευσης της ακρίβειας, για την κάλυψη μέρους των αναγκών που δημιουργούνται, συμφωνήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους εργαζόμενους κλιμακωτά και ως καθαρό ποσό, σε αναλογία με τις μικτές ετήσιες αποδοχές και με βάση το μισθό του Ιουλίου του 2022, ως εξής:

  • 360 ευρώ για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές έως 22.400 ευρώ,
  • 240 ευρώ για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές από 22.400,01 έως 26.600 ευρώ,
  • 150 ευρώ για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές από 26.600,01 έως 30.000 ευρώ.

Για την κατάταξη στις τρεις κλίμακες, στις ετήσιες μικτές αποδοχές, δεν θα υπολογίζονται τα καταβαλλόμενα στους εργαζόμενους, επιδόματα ταμείου-meeter greeter, επιδόματος ΑΜΕΑ και βρεφονηπιακής φύλαξης.

Η οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους, θα καταβληθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο ως καθαρό ποσό με τη μορφή διατακτικών αγοράς, και αφορά τo 80% των εργαζομένων της Τράπεζας.

3. Μη συμψηφισμός και πραγματική καταβολή των αυξήσεων που προέρχονται από τις αυξήσεις των επιδομάτων της Κλαδικής Σύμβασης για όσους εργαζόμενους λαμβάνουν έως 110 ευρώ μηνιαίως υπέρτερες αποδοχές.

Από τη ρύθμιση αυτή, ωφελούνται συνολικά πάνω από 2.500 εργαζόμενοι που προστίθενται στους 3.500 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, με την εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης ΟΤΟΕ-Τραπεζών 2022-2024 από την 1-10-2022.

4. Θεσμοθέτηση πρόσθετης παροχής σε εργαζόμενους με ειδικούς ρόλους (PBO,ΣΜΕ,UMO) ύψους 200 ευρώ για το 2022 και 200 ευρώ για το 2023, που θα καταβάλλεται τον μήνα Οκτώβριο ως καθαρό ποσό με τη μορφή διατακτικών αγοράς.

5. Μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους της πρώην Γενικής Τράπεζας με την απαλοιφή αρνητικής διαφοράς.

6. Μείωση επιτοκίου δανείων προκαταβολής μισθών κατά 0,25%

7. Αυξήσεις σε καταβαλλόμενα επιδόματα και παροχές

Ειδικότερα:

  • Αυξάνεται 5% το μηνιαίο επίδομα που χορηγείται στους εργαζόμενους ΑΜΕΑ και σε εργαζόμενους με τέκνα ΑΜΕΑ με αναπηρία 67% και άνω , και διαμορφώνεται σε 420 ευρώ.
  • Αυξάνεται το εφάπαξ ποσό που χορηγείται τον μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους, σε όλους τους τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζόμενους από 50 σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Αυξάνεται το ποσό της επιβράβευσης για την εισαγωγή των τέκνων των εργαζόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα 1.000 από 950 ευρώ.
  • Αυξάνεται το ποσό της επιβράβευσης για τους εργαζόμενους που αποκτούν πρώτο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα 2.000 από 1.900 ευρώ.
  • Αυξάνεται το εφάπαξ ποσό για την παράλληλη φοίτηση τέκνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαμορφώνεται από 1.470 σε 1.600 ευρώ.
  • Η επιδότηση της ετήσιας κάρτας ΟΑΣΑ & ΟΑΣΘ καθορίζεται στο ποσό των 180.000 ευρώ ετησίως.

8. Οικονομικές ρυθμίσεις για την υιοθεσία τέκνου (2.000 ευρώ ανά τέκνο) και για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στους εργαζόμενους με συζύγους προστατευόμενα μέλη.

9. Διασφάλιση των παροχών υγείας σε χρήμα του πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ

10. Συμφωνήθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης κλάδου Α και Β προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα μακροχρόνιας συμπληρωματικής αποταμίευσης και κάλυψης των ασφαλιστικών αναγκών υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider