Ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της εταιρείας ΜΕΓΑ το 2021 – Η πορεία από το χθες στο σήμερα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της εταιρείας ΜΕΓΑ το 2021 – Η πορεία από το χθες στο σήμερα
Πώς η κορυφαία εταιρεία προϊόντων προσωρινής υγιεινής άνοιξε την πόρτα των εξαγωγών, πού θέτει τον πήχη και τι περιμένει. Πώς προσάρμοσε ταχύτατα το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία. Από πού ξεκίνησε η εταιρεία και πού έχει φτάσει μετά από 40 και πλέον χρόνια πορείας. Οι βασικοί σταθμοί στην επιχειρηματική της διαδρομή.

«Κάθε εξαγωγική προσπάθεια μιας εταιρείας είναι ένα ταξίδι στο αύριο», δήλωσε πριν από μερικά 24ωρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΜΕΓΑ, Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτης, επιβεβαιώνοντας περίτρανα πως η κορυφαία εταιρεία προϊόντων προσωπικής υγιεινής έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλά τέτοια… ταξίδια.

Με τις εξαγωγές της να ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ το 2021, η ΜΕΓΑ αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα εξωστρεφούς επιχείρησης που ποντάρει στο αύριο, ζυγίζοντας την κατάσταση του σήμερα. Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα, η ΜΕΓΑ χαράσσει τη στρατηγική της για το μέλλον με αξιώσεις και με σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στον κλάδο προϊόντων προσωπικής υγιεινής.

Έχει αποδείξει μάλιστα ότι αντέχει τις φουρτούνες. ««Σαν εταιρεία ανοίξαμε την πόρτα των εξαγωγών στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Μετά από μια δεκαετία, τις διπλασιάσαμε» αποκάλυψε ο κ. Βιτουλαδίτης, μιλώντας στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της η Export Credit Greece, της μετεξέλιξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, που θα επιδιώξει να σταθεί πολύτιμος σύμμαχος στο πλευρό των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το επιχειρείν – μετά από 40 και πλέον χρόνια πορείας της εταιρείας ΜΕΓΑ – ο κ. Βιτουλαδίτης παραδέχεται πως οι ελληνικές εξαγωγές δεν έχουν φτάσει ακόμη στα επίπεδα που θα έπρεπε και πως η χώρα θα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι βασικοί σταθμοί στην επιχειρηματική διαδρομή της ΜΕΓΑ

Η ΜΕΓΑ, μια 100% ελληνική εταιρεία, ξεκίνησε από το μηδέν πριν από 41 χρόνια. Εμφανίστηκε στην αγορά το 1981 με το λανσάρισμα των γνωστών σερβιετών Cloe και την παραγωγή των ωτοκαθαριστικών Tipers. Κι όμως σήμερα, στηριζόμενη στις αρχές μιας καθαρά οργανικής ανάπτυξης, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη, παράγοντας για την εγχώρια αγορά και το εξωτερικό σερβιέτες, σερβιετάκια, βρεφικές πάνες, υγρά μαντηλάκια, προϊόντα βάμβακος και φροντίδας ηλικιωμένων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen, η ΜΕΓΑ κατατάσσεται στους δέκα μεγαλύτερους προμηθευτές του εγχώριου λιανεμπορίου αξιοποιώντας σύγχρονες παραγωγικές μεθόδους, ενώ είναι η μοναδική εταιρεία – παραγωγός ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου επώνυμων προϊόντων προσωπικής υγιεινής που διατηρεί την παραγωγή της στην Ελλάδα.

Παράγοντας τις γνωστές μάρκες EveryDay, Pom Pon, BabyCare, Babylino, Tipers, Wet Hankies, Sani και ΜΕΓΑ, η εταιρεία έχει κατορθώσει να χτίσει τη δική της πρόταση στην προσωπική υγιεινή. Μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων, σχεδιασμένη για να απαντά στις ανάγκες προσωπικής φροντίδας καταναλωτών κάθε ηλικίας.

Η «χρυσή» περίοδος 2010-2020

Με όχημα την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής, η εταιρεία με το πέρασμα των χρόνων γιγαντώθηκε, καταγράφοντας μια ανοδική πορεία.

Από το 2010 έως το 2020, η ΜΕΓΑ αύξησε τον τζίρο της κατά 222%, επέκτεινε τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην Αττική, δεκαπλασίασε τις εξαγωγές της, αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας κατά 160%. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα επένδυσε 145 εκατ. σε μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς πιστεύει πως η ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από τις επενδύσεις. Σήμερα η εταιρεία έχει κατορθώσει να έχει παρουσία σε τέσσερις ηπείρους.

Βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η ΜΕΓΑ είναι η έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία, με ελληνική υπογραφή. Επενδύοντας διαρκώς στην εξασφάλιση υπερσύγχρονων γραμμών παραγωγής, ενισχύει τη δυναμικότητα και την αποδοτικότητα της βιομηχανικής της δραστηριότητας, ενώ επικεντρώνεται στρατηγικά στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Οι εγκαταστάσεις

Η παραγωγική μονάδα της εταιρείας βρίσκεται στην Αττική και είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνολικής έκτασης 62.000 τ.μ.

Η παραγωγική μονάδα περιλαμβάνει υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου, εισάγοντας συνεχώς νέες καινοτομίες σε γραμμές παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας.

Η ταχύτατη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα της πανδημίας

Ανταποκρινόμενη στις αυξημένες απαιτήσεις αντιβακτηριδιακής προστασίας που επέβαλε η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού, η ΜΕΓΑ βρέθηκε για άλλη μία φορά στην πρώτη γραμμή προσφοράς ολοκληρωμένης προστασίας.

Συνδυάζοντας ειδική τεχνογνωσία και προσήλωση στην προϊοντική ασφάλεια, η εταιρεία προέβη άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συμβάλει στη μάχη κατά του κορονοϊού, βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες παραγωγής της και επενδύοντας σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων, με στόχο την επαρκή κάλυψη των καταναλωτών σε προϊόντα απαραίτητα για την ατομική προστασία τους.

Ειδικότερα, η εταιρεία σχεδίασε μια νέα σειρά προϊόντων ενισχυμένης προστασίας, με επιστημονικά αποδεδειγμένη δράση κατά βακτηρίων και ιών, συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού, όπως αντισηπτικές λοσιόν και υγρά αντισηπτικά μαντήλια.

Έκτακτες επενδύσεις σε νέες γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών

Επιπλέον, με στόχο να μπορέσει να συμβάλλει η εταιρεία στην εγχώρια ανάγκη για αυτάρκεια κρίσιμων για την εποχή προϊόντων, κρίθηκαν απαραίτητες έκτακτες επενδύσεις σε επιπλέον γραμμές παραγωγής στα αντισηπτικά προϊόντα, καθώς και σε άλλα προϊόντα ατομικής προστασίας. Οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν άμεσα και οι νέες γραμμές παραγωγής αντισηπτικών μαντηλιών τέθηκαν γρήγορα σε λειτουργία.

Πέραν των παραπάνω επενδύσεων, η ΜΕΓΑ επένδυσε εκτάκτως και σε γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο δυναμικότητα 200 εκατ. μασκών ετησίως. Οι νέες γραμμές παραγωγής και οι πρώτες ύλες είναι ευρωπαϊκής προέλευσης, ενώ διασφαλίζουν ανέπαφη παραγωγή σε όλα τα στάδια παραγωγής και συσκευασίας του προϊόντος. Οι μάσκες ΜΕΓΑ σχεδιάστηκαν με σημαντικές καινοτομίες που τελικώς έγιναν αποδεκτές από τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Όλα τα «γεμάτα πορτοφόλια» στη «μάχη» για τη νέα σύμβαση, αναμένονται ζυμώσεις – «Κλείδωσαν» ημερομηνίες για τα λιμάνια

ΣΔΙΤ: Στις 5/9 οι προσφορές για την κατασκευή 17 σχολείων στη Θεσσαλονίκη ύψους 160 εκατ. ευρώ – Τα 5 αστυνομικά κτήρια

Οι πηγές της ακρίβειας: Οι πιο μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη και υπηρεσίες, η αγωνία για το αέριο και το «μαξιλάρι» νέων μέτρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider