Mytilineos: Σύμβαση για Γραμμή Μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Σύμβαση για Γραμμή Μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας
Η Mytilineos θα υλοποιήσει την κατασκευή του τμήματος της νέας διασυνδετικής γραμμής (Ν. Σάντα – Maritsa) που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια με συνολικό μήκος 30 km.

Σύμβαση με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) υπέγραψε η Mytilineos, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU), για την πλήρη κατασκευή της νέας διασυνδετικής εναέριας Γραμμής Μεταφοράς «Γ.Μ. 400kV ΚΥΤ Ν. Σάντας – Maritsa (Βουλγαρία)», απλού κυκλώματος υπερβαρέος τύπου (τρίδυμος αγωγός ανά φάση) καθώς και τη διάθεση όλων των απαιτούμενων υλικών (χάλυβα, αγωγών, μονωτήρων, εξαρτημάτων) για την έντεχνη κατασκευή της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η σχετική σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 9 μηνών, συμπληρωματικά των 18 μηνών της περιόδου εγγύησης και η συμβατική αξία για την Mytilineos ανέρχεται σε 9.974.793,70 ευρώ.

Η εν λόγω γραμμή είναι μέρος της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας που αποτελεί σημαντικό έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αναμένεται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα στις αρχές του 2023.

Συγκεκριμένα, η Mytilineos θα υλοποιήσει την κατασκευή του τμήματος της νέας διασυνδετικής γραμμής (Ν. Σάντα – Maritsa) που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια με συνολικό μήκος 30 km. Το Έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ογδόντα πέντε (85) νέων πύργων σειράς επτά «7». Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή των οδών προσπέλασης για τις ανάγκες του έργου, η πλήρης κατασκευή των ογδόντα πέντε (85) νέων πύργων, η πλήρης εγκατάσταση Αγωγού Φάσεως τύπου ACSR Cardinal, Χαλύβδινου Αγωγού Προστασίας (SW) και Αγωγού Προστασίας OPGW, σε όλο το μήκος της γραμμής με τα όλα τα ανάλογα εξαρτήματα. Επίσης θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του διηλεκτρικού καλωδίου εντός του ΚΥΤ ΝΕΑΣ ΣΑΝΤΑΣ, ο τερματισμός του στο υπάρχον ODF και οι μετρήσεις οπτικών ινών και αντίστασης εδάφους θεμελίωσης πύργων.

Το Έργο αυτό θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς στην περιοχή και αναφορικά με τη χώρα μας, θα επιδράσει θετικά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα επιτρέψει την ασφαλή διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία.

Ο Κώστας Χωρινός, Διευθυντής Power, LNG/GAS, Industrial, T&D του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Mytilineos, δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης: «Αναλαμβάνουμε ένα σύνθετο και απαιτητικό έργο, κεφαλαιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία του αναβαθμισμένου Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε εκ νέου με τον ΑΔΜΗΕ, έχοντας ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να αποδώσουμε έργα με απόλυτη επιτυχία και συνέπεια».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Mytilineos, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις για αποτελεσματική διανομή και μεταφορά ενέργειας, επιδεικνύει ένα επιτυχημένο portfolio αντίστοιχων έργων. Η τεχνογνωσία της στη μελέτη και κατασκευή γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης και μάλιστα αντίστοιχων γραμμών μεταφοράς 400kV απλού κυκλώματος υπερβαρέoς τύπου (όπως η Γ.Μ. 400kV ΚΥΤ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΚΥΤ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι & ΙΙ ), αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας για την υλοποίηση διασυνδετικών έργων ασφαλούς διακίνησης των αυξανομένων ροών ισχύος, συμβάλλοντας έτσι στη ραγδαία ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jumbo: Αύξηση 12,8% στις πωλήσεις του α' εξαμήνου παρά την εισοδηματική αναστάτωση

ΕΡΓΟΣΕ: Υπογραφές αξίας... 500 εκατ. ευρώ με ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, ΑΒΑΞ, Intrakat

Dimand: Κατασκευάζει τα νέα γραφεία της PwC Ελλάδας – Επένδυση 55 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται το 2024