Μπρουμίδης (Vodafone): Σε υποδομές, υπηρεσίες και ICT το επόμενο στοίχημα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπρουμίδης (Vodafone): Σε υποδομές, υπηρεσίες και ICT το επόμενο στοίχημα
Να πάψει να είναι ένας απλός τηλεπικοινωνιακός πάροχος επιθυμεί η Vodafone. Τι ανέφερε ο επικεφαλής της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης για υποδομές, ανταγωνισμό και έργα Ταμείου Ανάκαμψης.

Τον μετασχηματισμό της, που έχει ξεκινήσει την τελευταία πενταετία, προχωρά η Vodafone επενδύοντας τόσο σε υποδομές κι υπηρεσίες όσο και σε έργα ICT. Στόχος είναι, τα επόμενα χρόνια, το 30% των εσόδων της εταιρείας να προέρχονται από υπηρεσίες εκτός του αυστηρού connectivity και της τηλεφωνίας, όπως η συνδρομητική τηλεόραση, η πληροφορική και το Internet of Things και να μετατραπεί από μια telcos company σε μια techcom company, μια εταιρεία τεχνολογίας και επικοινωνίας δηλαδή, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της, κ. Χάρης Μπρουμίδης, σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία είναι έτοιμη να διεκδικήσει έργα ICT δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα που φτάνουν συνολικά τα 200 εκατ. ευρώ, να ενισχύσει τις επενδύσεις της σε υποδομές και τηλεόραση αλλά και να αλλάξει τις οργανωτικές της δομές ώστε να διευρύνει την «agile» προσέγγιση που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα.

«Η Vodafone έχει μετασχηματιστεί μέσα στα χρόνια, και αυτός ο μετασχηματισμός αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Πριν από 8 περίπου χρόνια, ήταν μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με τα έσοδα της να προέρχονται αποκλειστικά από την φωνή, τα data και τα sms. Η εταιρεία έκανε κατά 100% τις πωλήσεις της μέσα από τα φυσικά της κανάλια και υπήρχε μια σταθερή κουλτούρα και βαριές οργανωτικές δομές, όπως σε μια κλασική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα η Vodafone, έχοντας εξαγοράσει 2 εταιρείες, έχει στραφεί και σε άλλους τομείς, και πέρα από την κινητή, διαθέτει σταθερή, τηλεόραση, αναλαμβάνει έργα ICT συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, δραστηριοποιείται στο ΙοΤ και πολλά άλλα. Σήμερα ο τζίρος της κινητής έχει πέσει κάτω από το 70% και το υπόλοιπο 30% προέρχεται από τις λοιπές δραστηριότητες, χάρη και στην πανδημία το μερίδιο των πωλήσεων που πραγματοποιεί ηλεκτρονικά έχει αυξηθεί ενώ αυξάνει μέσω των επενδύσεών της και τις υποδομές και τα λοιπά προϊόντα της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουμίδης.

Τα ορόσημα του μετασχηματισμού

Ο στόχος για την συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία της στους λοιπούς τομείς των δραστηριοτήτων της, ώστε να μεταμορφωθεί από μια εταιρεία telcos σε μια εταιρεία techcom (technology and communication).

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ορόσημα του νέου πλάνου της δεύτερης μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της χώρας περιλαμβάνουν επενδύσεις σε γραμμές FTTH, με τον πήχη να έχει τεθεί στις 800 χιλ. γραμμές FTTH μέχρι το 2025, την επέκταση του 5G ώστε η πληθυσμιακή του κάλυψη να φτάνει στο 80% το 2024 και την αύξηση στο 20% του μεριδίου του τζίρου της που προέρχεται από έργα ICT, μέσα στην επόμενη διετία.

Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσα από το υπάρχον επενδυτικό πλάνο, το οποίο προβλέπει να αξιοποιηθούν περί τα 600 εκατ ευρώ στην ανάπτυξη υποδομών 5G, οπτικών ινών αλλά και ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που ποντίζεται ήδη στο Αιγαίο για την διασύνδεση των νησιών. Ωστόσο ο κ Μπρουμίδης προανήγγειλε και νέο επενδυτικό πλάνο, χωρίς να διευκρινίσει το ύψος του, το οποίο θα κατευθυνθεί στην δημιουργία της επόμενης γενιάς 5G, (5G stand alone) αλλά και στην μετάβαση των οπτικών ινών από την καμπίνα μέχρι το σπίτι (FTTC to FTTH).

Στόχος έργα ICT ύψους 200 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα «η Vodafone θα διεκδικήσει μέσω της ειδικής ομάδας που έχει δημιουργήσει, έργα ICT ύψους 200 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο μόνη της όσο και σε συνεργασία με άλλους εταίρους της πρώτης γραμμής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουμίδης, τονίζοντας ωστόσο η διεκδίκηση των έργων θα είναι επιλεκτική και η εταιρεία θα αναλάβει όχι μόνο έργα που την ενδιαφέρουν αλλά που υπάρχουν οι προδιαγραφές να υλοποιηθούν σωστά.

Νέες συμφωνίες για την τηλεόραση

Περαιτέρω θα ενδυναμωθεί και η συνδρομητική τηλεόραση, με νέες συμφωνίες που βρίσκονται στα σκαριά. Ήδη άλλωστε η νέα συνεργασία με το Disney+ που ανακοίνωσε πρόσφατα, πηγαίνει εξαιρετικά. «Ο ενθουσιασμός που επιδεικνύουν οι συνδρομητές είναι πραγματικά πολύ έντονος. Ωστόσο επειδή είναι ακόμα πολύ νωρίς δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε κάποια αναγωγή ούτε να βγάλουμε συμπεράσματα. Το σίγουρο όμως είναι ότι ξεκίνησε πολύ δυναμικά». Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία συνεχίζει και τις συνομιλίες της με το HBO, με στόχο να εξασφαλίσει την διάθεση του HBO Max, μέσω της πλατφόρμας της Vodafone TV, προσφέροντας την με αντίστοιχους όρους στους συνδρομητές. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η συνδρομητική της Vodafone επικεντρώνεται πλέον στην ψυχαγωγία και το αθλητικό περιεχόμενο έχει βγει εντελώς από το πλάνο.

Διπλασιασμός ταχυτήτων με άλλη φιλοσοφία

Όσον αφορά στο επίμαχο θέμα του διπλασιασμού των ταχυτήτων του ΟΤΕ, για το οποίο η εταιρεία είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στον ρυθμιστή της αγοράς, τα οποία και απορρίφθηκαν, ο επικεφαλής της ξεκαθάρισε ότι η Vodafone θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση προσφέροντας τον διπλασιασμό ταχυτήτων μεμονωμένα κι όχι οριζόντια. «Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές για κάθε πελάτη ξεχωριστά, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε συνδρομητή. Ήδη από το 1 εκατ. πελάτες μας έχουμε αναβαθμίσει τα τελευταία 2 χρόνια περί τις 350.000 γραμμές, με κόστος. Τώρα λανσάραμε μια διαφορετική μορφή αναβάθμισης προσφέροντας αναβάθμιση μέσω της προσφοράς δωρεάν υπηρεσιών όπως η τηλεόραση». Επεσήμανε ωστόσο ότι η Vodafone έχει απευθυνθεί και στον Κομισιόν για τα πακέτα του ΟΤΕ που διπλασιάζουν τις ταχύτητες σταθερής δωρεάν. Η βασική αντίρρηση είναι ότι «τα πακέτα το 2022 εγκρίνονται με μοντέλο του 2011, ένα μοντέλο δηλαδή παρωχημένο το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει επικαιροποιηθεί. Το μοντέλο έπρεπε να έχει βγει τρία χρόνια πριν, εκεί υπήρξε ρυθμιστική αργία. Γι' αυτό ζητάμε να βγει το νέο μοντέλο χονδρικής, να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται από την επόμενη χρονιά και να περάσουν τα πακέτα του ΟΤΕ και μέσα από το νέο μοντέλο».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε τέλος και στο ενδεχόμενο δυνητικής συνεργασίας με την ΔΕΗ σε επίπεδο χονδρικής οπτικών ινών, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της τελευταίας για την επιτάχυνση της επένδυσης του δικτύου οπτικών ινών της. Ερωτηθείς αν υπάρχουν συζητήσεις ή σκέψεις για συνεργασία με την ΔΕΗ σε επίπεδο χονδρικής για το δίκτυο οπτικών ινών, ο κ. Μπρουμίδης απάντησε «Έχουμε πολύ καιρό να μιλήσουμε με την ΔΕΗ. Αν φτιαχτεί το δίκτυο, αν λειτουργεί κι αν μας προσφερθεί σε συμφέρουσα τιμή, θα συνομιλήσουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Vodafone ξεκινάει την εμπορική διάθεση του Disney+ μέσω του Vodafone TV

H Vodafone ιδρύει Tech Hub στο Ηράκλειο - Σε λειτουργία τον Ιούλιο

Από σήμερα οι συνδρομητές κινητής συμβολαίου COSMOTE μιλάνε απεριόριστα με όλους

gazzetta
gazzetta reader insider insider