Lamda – Ελληνικό: Προχωρά η διαδικασία για το νέο retail bond – Επένδυση 250 εκατ. ευρώ για το «Πάρκο»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Προχωρά η διαδικασία για το νέο retail bond – Επένδυση 250 εκατ. ευρώ για το «Πάρκο»
Σε εξέλιξη οι διεργασίες για την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου, παρά το επιβαρυμένο κλίμα στις αγορές. Τέλος Ιουνίου οι εξελίξεις. Ποιο είναι το «The Ellinikon Park» που θα δεσπόζει στη μεγάλη ανάπτυξη. Το κόστος, το χρονοδιάγραμμα και οι... υψηλές επισκέψεις.

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου από τη Lamda Development, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στις αγορές, ιδίως σε αυτή των ομολόγων, έχει επιδεινωθεί μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ. Ωστόσο, στην εταιρεία προχωρούν τον σχεδιασμό τους για μια νέα έκδοση, της τάξεως των 220-230 εκατ. ευρώ, όπως ήδη έχει αναφέρει το insider.gr πριν από περίπου έναν μήνα σε σχετικό του θέμα.

Η Lamda έχει ήδη καταθέσει αίτημα έγκρισης ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατά πληροφορίες εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος Ιουνίου, εκτός απροόπτου, αν και πάντοτε τα χρονοδιαγράμματα σε τέτοιες retail εκδόσεις είναι σχετικά καθώς απαιτείται πλήθος εγγράφων και… σωστό timing.

Αν και η Lamda είναι ήδη θωρακισμένη κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά, εντούτοις, όπως έχει αναφέρει και ο CEO του ομίλου, Οδ. Αθανασίου, είναι πάντα ανοιχτή σε περαιτέρω κινήσεις που θα ενισχύουν τη χρηματοδοτική «δύναμη πυρός» της εισηγμένης, με… όποιον τρόπο και αν γίνει αυτό. Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε και προ 2ετίας προχωρήσει σε ανάλογη έκδοση (μεγαλύτερου ποσού) ενώ ήδη έχει επικαιροποιήσει, πέραν του χρηματοδοτικού σκέλους, και το business plan της πρώτης πενταετίας εξετάζοντας να φέρει πιο μπροστά χρονικά κάποια projects (π.χ. γραφεία κ.α.).

The Ellinikon Park: Στα 250 εκατ. ευρώ το κόστος, ολοκλήρωση τέλος 2025

Προ ημερών ο όμιλος πραγματοποίησε την πέμπτη κατά σειρά διαδικτυακή ενημέρωση για τα έργα της μεγάλης ανάπλασης του Ελληνικού, αυτή τη φορά για το The Ellinikon Park, με το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη, να υπογράφουν τον σχεδιασμό και τη μελέτη του.

Στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το συνολικό κόστος για τη δημιουργία του The Ellinikon Park, του μεγαλύτερου παράκτιου πάρκου στην Ευρώπη, που θα δεσπόζει στην καρδιά του Ελληνικού, το οποίο προχτές παρουσίασε η Lamda Development σε σχετικό διαδικτυακό event. Ένα μεγάλο τμήμα του Πάρκου του Ελληνικού θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Ήδη ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75.000 τ.μ. άνοιξε για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, και μέχρι σήμερα έχει υποδεχτεί πάνω από 500.000 επισκέπτες. Με αφετηρία το Experience Park, το Πάρκο του Ελληνικού θα μεγαλώνει μέχρι να γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει μία έκταση 2.000.000 τ.μ. και θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους εκατομμύρια επισκέπτες του.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η εισηγμένη ανέφερε ότι μελέτες, που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ και θα καλυφθούν από τον επενδυτή πλήρως, είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, οπότε και με την διεξαγωγή του διαγωνισμού για την κατασκευή του Πάρκου θα οριστικοποιηθεί το συνολικό κόστος το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Το Πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του επενδυτή χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο, οι όμοροι Δήμοι και οι πολίτες να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Η αρχή της βιωσιμότητας

Το Πάρκο θα μπορεί να καλύπτει με απόλυτη αυτάρκεια τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, ενώ θα αντισταθμίσει πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. Οι ανάγκες του σε νερό θα καλύπτονται πλήρως μέσω της πρότυπης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ οι έξυπνες υποδομές φωτισμού και διαχείρισης ενέργειας θα εξασφαλίζουν την πλέον αποδοτική κατανάλωση.

«Παράλληλα, πρέπει να αναφέρουμε ότι η αρχή της βιωσιμότητας – πρώτιστα η περιβαλλοντική και κοινωνική της συνιστώσα- βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού τόσο του Πάρκου όσο και του συνόλου της ανάπτυξης. Δημιουργώντας μια τεράστια έκταση πρασίνου εντός του αστικού ιστού προκύπτουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Η ρύθμιση του μικροκλίματος, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ο περιορισμός των πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού του με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος», σημειώνει η Lamda.

Όπως σημειώνεται, τμήματα των διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης θα διατηρηθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν ως μέρος του δικτύου πεζών και ποδηλάτων και θα ενταχθούν στο Πάρκο. Η διατήρηση τους ήταν εξαρχής μέρος του σχεδιασμού της Lamda καθώς στόχος της είναι να αναδείξει την ιστορία της περιοχής.

Όπως προκύπτει, το Πάρκο του Ελληνικού σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη το μεσογειακό κλίμα και την ποικιλομορφία της ελληνικής βλάστησης. Θα φυτευτούν περισσότερα από 1.000.000 νέα φυτά και δέντρα: πεύκα, κουτσουπιές, ελιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, που είναι ανθεκτικά και κατάλληλα για το κλίμα και τις συνθήκες της περιοχής. Ενώ 2.000 υπάρχοντα δέντρα που έχουν ήδη εντοπιστεί, θα διατηρηθούν σε προσωρινούς χώρους φύτευσης για να μεταφυτευθούν στο νέο Πάρκο.

Αναφορικά με τη σύνδεσή του με το βουνό (Υμηττός), βασικό κομμάτι του σχεδιασμού της Lamda Development για τον Πόλο του Ελληνικού είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ., που θα συνδέει την λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Παράκτιο Μέτωπο μέσω του Πάρκου του Ελληνικού. Έτσι, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα συνδέοντας τους γύρω Δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν.

Οι 7 περιοχές

Θα διακρίνονται 7 ξεχωριστές περιοχές – ενότητες στο The Ellinikon Park. H Ολυμπιακή Πλατεία, θα αποτελέσει σημείο ανάδειξης της Ολυμπιακής κληρονομιάς, ενώ το αμφιθέατρο της περιοχής θα μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Στο υψηλότερο σημείο του Πάρκου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί που θα φιλοξενούν γλυπτά και έργα μοντέρνας Τέχνης, με έμφαση στους Έλληνες καλλιτέχνες. Σε μία έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίον του Άρεως, θα υπάρχουν θεματικές περιοχές, όπως αμπελώνες, ελαιώνες και αγροί, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ελληνικής γεωργίας . Στην περιοχή Saarinen δεσπόζει το κεντρικό κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού που για δεκαετίες υπήρξε πύλη εισόδου στην Αθήνα. Το ιστορικό κτίριο αποκτά νέα ζωή ως εκθεσιακό κέντρο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Ρέμα Τραχώνων οριοθετείται και η κοίτη του απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη μεταμόρφωση της γύρω περιοχής. Η αναμορφωμένη Λίμνη κανόε-καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 θα είναι ένας χώρος, όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει τη μαγευτική θέα από το παρατηρητήριο και να εξερευνήσει τη λίμνη. Τέλος, αναπόσπαστο μέρος του The Ellinikon Park είναι το Experience Park, στην περιοχή των τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει ήδη γίνει ο νέος προορισμός για στιγμές χαλάρωσης στα νότια προάστια.

Επίσκεψη του βραβευμένου αρχιτέκτονα Kengo Kuma στο Ελληνικό

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο του Ελληνικού στο πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες ο διεθνούς φήμης Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε με την Chief Development and Investment Portfolio Officer της Lamda Development κ. Μελίνα Παΐζη και άλλα στελέχη της εταιρείας για την εξέλιξη των έργων της μεγάλης αστικής ανάπλασης την οποία σε λίγα χρόνια θα μπορούν όλοι οι κάτοικοι της Αττικής και οι επισκέπτες από το εξωτερικό να απολαύσουν.

Θυμίζουμε ότι ο Kengo Kuma και το αρχιτεκτονικό του γραφείο Kengo Kuma & Associates, συμμετέχουν ενεργά στο έργο του Ελληνικού και σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής μελέτης Betaplan έχουν αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και μελέτη της Riviera Galleria, του νέου προορισμού στη Μαρίνα του Αγ. Κοσμά, που θα προσφέρει στους επισκέπτες μια πολύπλευρη και υψηλής αισθητικής εμπειρία αγορών, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας. Όπως είχαμε δει το περασμένο καλοκαίρι στη σχετική διαδικτυακή παρουσίαση της Lamda Development, η Riviera Galleria θα είναι ένα αρχιτεκτονικό τοπόσημο για την Ελλάδα και τον κόσμο. Μεταξύ των πολλών βραβείων και διακρίσεων που έχει λάβει, ο Kengo Kuma είναι ο μοναδικός αρχιτέκτονας που συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Time Magazine με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες για το 2021 έχοντας σχεδιάσει έργα παγκοσμίου φήμης όπως το Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το εντυπωσιακό κτίριο The Exchange στο Σίδνεϋ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Lamda Development παρουσιάζει το The Ellinikon Park, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider