Bloomberg: Αν ήταν κακή περίοδος για τις μετοχές τεχνολογίας που να δείτε το retail

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Αν ήταν κακή περίοδος για τις μετοχές τεχνολογίας που να δείτε το retail
Τα σύννεφα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν πάνω από τις μεγάλες εταιρείες λιανικής στις ΗΠΑ.

Παρ' ότι η πτώση των μετοχών τεχνολογίας χαρακτήρισε αυτή την «ύπουλη» χρονιά για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, υπάρχει ένας τομέας που τα πάει ακόμα χειρότερα, αναφέρει το Bloomberg.

Ο δείκτης MSCI World Retailing Index, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Target., η Zalando και η Amazon, βρίσκεται σε πορεία για να καταγράψει το πρώτο αρνητικό έτος από το 2008. Ο δείκτης έως την Πέμπτη υποχώρησε περίπου 29% το 2022, ξεπερνώντας ακόμη και την πτώση 24% του MSCI World Information Technology Index.

Οι ίδιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό που προκάλεσαν ανατριχίλες στις μετοχές τεχνολογίας επηρεάζουν επίσης και τις λιανικές πωλήσεις, οδηγώντας σε συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος και αυξάνοντας το κόστος των πάντων, από τη μεταφορά μέχρι την εργασία. Οι προειδοποιήσεις από μεγαθήρια όπως η Walmart και η Target έχουν ταράξει τους επενδυτές και πολλοί αναλυτές λένε ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται μπορεί να μην είναι οι τελευταίες.

«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πληθωριστικού σπιράλ», δήλωσε ο Alasdair McKinnon, επικεφαλής επενδύσεων της Sgurr Ventures, μιλώντας πριν από τα στοιχεία της Παρασκευής που δείχνουν μια απροσδόκητη επιτάχυνση στην αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ. «Αυτή η συμπίεση των εισοδημάτων των καταναλωτών έχει εκπλήξει πολλούς επενδυτές», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η Target, ανακοινώνοντας στις 18 Μαΐου τις προβλέψεις της κερδοφορίας της, οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες 25%, τη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987. Το χειρότερο, μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα, ο αμερικανικός γίγαντας λιανικής μείωσε ξανά τις προβλέψεις του - κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες για ένα ταχέως επιδεινούμενο καταναλωτικό περιβάλλον.

Επιφυλακτικές για το μέλλον εμφανίστηκαν και άλλες μεγάλες εταιρείες του τομέα του retail, όπως οι Walmart, Abercrombie & Fitch, American Eagle Outfitters και η Gap.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider