Γιατί «στέρεψαν» οι αυτόματοι πωλητές του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί «στέρεψαν» οι αυτόματοι πωλητές του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα
Η διαδρομή από το συνεταιριστικό επίτευγμα του 2011 έως τους τίτλους τέλους του 2022. Η πορεία μιας εξαίρετης επιχειρηματικής ιδέας από τη Λάρισα κι ένας κύκλος που έκλεισε. Οι προσπάθειες διάσωσης που δεν απέτρεψαν το «λουκέτο» των ΑΤΜ γάλακτος.

(Η διαδρομή από το συνεταιριστικό επίτευγμα του 2011 έως τους τίτλους τέλους του 2022. Η πορεία μιας εξαίρετης επιχειρηματικής ιδέας από τη Λάρισα κι ένας κύκλος που έκλεισε. Οι προσπάθειες διάσωσης που δεν απέτρεψαν το «λουκέτο» των ΑΤΜ γάλακτος).

«Το γάλα μας είναι ποιοτικό και φρέσκο μέχρι την τελευταία του σταγόνα. Όμως όλα ξεκίνησαν με την πρώτη σταγόνα». Με αυτό τον τρόπο περιγράφεται στον επίσημο ιστότοπο του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα η γέννηση μιας πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρηματικής ιδέας.

Ήταν το 2011 όταν μια ομάδα παραγωγών αγελαδινού γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία προχώρησαν στην ίδρυση ενός συνεταιρισμού που είχε στόχο μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση ως προς τη συνεταιριστική αντίληψη. Με τον Θανάση Βακάλη, απόφοιτο Ιατρικής από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, στο τιμόνι του συνεταιρισμού, από τη θέση του προέδρου, το ταξίδι είχε μόλις ξεκινήσει… Με το βλέμμα στο μέλλον και με όχημα την καινοτομία, ο ΘΕΣΓΑΛΑ άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην πώληση γάλακτος εισάγοντας στην ελληνική αγορά τους αυτόματους πωλητές (ΑΤΜ γάλακτος), μια ιδέα που οι καταναλωτές έσπευσαν να αγκαλιάσουν. Στόχος; Μέσω των αυτόματων πωλητών να διαθέτει καθημερινά, απευθείας στους καταναλωτές, το γάλα από τις φάρμες του σε λιγότερο από 24 ώρες από την παραγωγή του. Παράλληλα ο συνεταιρισμός έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες, με στόχο την επίτευξη ευνοϊκών όρων για τη διάθεση του γάλακτος.

Το 2013 ο συνεταιρισμός έχει ήδη συστήσει στην αγορά έναν νέο τρόπο διάθεσης γάλακτος, διατηρώντας ένα σημαντικό δίκτυο καταστημάτων με αυτόματους πωλητές στη Λάρισα σε 17 σημεία πώλησης, ενώ δύο χρόνια αργότερα η ιδέα των ΑΤΜ γάλακτος επεκτείνεται στη Θεσσαλονίκη με 13 σημεία πώλησης. Το 2016 και μετά από δύο χρόνια επιτυχίας σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, οι αυτόματοι πωλητές κατηφορίζουν Αθήνα, δημιουργώντας 32 σημεία πώλησης. Το 2017 τα υπάρχοντα καταστήματα εξελίσσονται σε συνεταιριστικές γωνιές ελληνικών προϊόντων καθημερινής διατροφής, ενώ ο ΘΕΣγάλα αναπτύσσει συνεργασίες μέσω franchise. Τότε είναι που ξεκινά και η υπηρεσία διανομής όλων των προϊόντων κατ’ οίκον.

Τα πρώτα «σύννεφα» και τα προβλήματα που δεν... έπαψαν

Το επιτυχημένο συνεταιριστικό μοντέλο άρχισε ωστόσο να «χωλαίνει». Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας έκαναν την εμφάνισή τους, όταν ο ΘΕΣγάλα ανοίχτηκε υπερβολικά, καταφεύγοντας και στο δανεισμό. Οι πληροφορίες θέλουν τον συνεταιρισμό να μην χειρίζεται σωστά το πλήγμα από την αποχώρηση της Friesland Campina (Νουνού) από το φρέσκο γάλα, ενώ την ίδια ώρα, η κατανάλωση γάλακτος βαίνει μειούμενη διεθνώς, με τους καταναλωτές να γυρίζουν σταδιακά την πλάτη στο γάλα και να εστιάζουν στο τυρί και το γιαούρτι. Το ενισχυμένο δίκτυο - μεγαλύτερα καταστήματα με περισσότερα προϊόντα - σε συνδυασμό με την ανάγκη απορρόφησης του γάλακτος που μέχρι πρότινος διοχετευόταν στη Friesland, αύξησε κατακόρυφα τα κόστη, δημιουργώντας μεγάλες οφειλές. Τότε ήταν που ο δρόμος δεν είχε πια επιστροφή...

Ήταν Ιανουάριος του 2019 όταν έγινε γνωστή η αίτηση υπαγωγής του συνεταιρισμού στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πρωτοδικείο της Λάρισας, ενώ έναν περίπου χρόνο αργότερα εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσής του, παρέχοντας μια σημαντική ανάσα «ζωής» στον ΘΕΣγάλα. Το Πρωτοδικείο της Λάρισας ενέκρινε στις αρχές του 2020 το business plan, κρίνοντας βιώσιμο το αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε ο συνεταιρισμός, μετά και από συμφωνία με τους πιστωτές του, επιτρέποντας αφενός στο συνεταιρισμό την απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγικής του δραστηριότητας και ικανοποιώντας αφετέρου ικανοποιεί μια μεγάλη μερίδα των πιστωτών. Το 2019 μάλιστα ο συνεταιρισμός βρισκόταν σε συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια για το ενδεχόμενο εισόδου επενδυτή στο σχήμα, οι οποίες ωστόσο δεν απέφεραν καρπούς.

Και μπορεί ο ΘΕΣγάλα να κέρδισε πολύτιμο χρόνο για την εξυγίανσή του το 2020, τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί… Από τις αρχές του 2022 ο συνεταιρισμός έχει τεθεί εκ νέου σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών του, ενώ τους τελευταίους μήνες είχε επανέλθει στο τραπέζι η ιδέα εισόδου επενδυτή.

«Έκλεισαν οι κάνουλες» στους αυτόματους πωλητές γάλακτος

Μόλις πριν από μερικά 24ωρα και όπως μεταδίδει το onlarissa.gr, ανακοινώθηκε ο τερματισμός λειτουργίας των αυτόματων πωλητών γάλακτος, σηματοδοτώντας το τέλος μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας για τα δεδομένα του ελληνικού επιχειρείν και δη του συνεταιριστικού επιχειρείν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider