Δέλεαρ ο τομέας ΑΠΕ των κατασκευαστικών ομίλων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέλεαρ ο τομέας ΑΠΕ των κατασκευαστικών ομίλων
Μετά το μεγάλο deal Ελλάκτωρ με Motor Oil, έκλεισε και η συμφωνία ανάμεσα σε ΑΒΑΞ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη Volterra. Θα ολοκληρωθεί προσεχώς το «παζλ» με την «ηγέτιδα» του χώρου Τέρνα Ενεργειακή και την «ανερχόμενη» Intrakat;

Δέλεαρ για ισχυρούς εγχώριους ή και ξένους ομίλους φαίνεται να αποτελεί ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) των κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, κάποιοι εκ των οποίων, κατά βάση το γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στα οφέλη, τα έσοδα και τις εγγυημένες «καλές ταρίφες», δηλαδή πληρωμές, από τα projects στον χώρο των ΑΠΕ.

Προ ημερών δε, «μπήκε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ» των σχετικών διεργασιών και ίσως να έχουμε και συνέχεια, όπως λέγεται στην αγορά. Η δε ονοματολογία, που περιλαμβάνει από το μεγάλο αυστραλιανό funs Macquarie (για Τέρνα Ενεργειακή) έως τη BC Partners (και όχι μόνο, για την Intrakat) είναι ενδεικτική τόσο του ενδιαφέροντος για τις «κατασκευαστικές ΑΠΕ», όσο όμως και της κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια «πράσινη» αγορά όπου μάλλον δεν είναι εύκολο για κάποιον ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί από την αρχή (υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα πολλά πάρκα, με καλές τιμές, δεν υπάρχουν χώροι κ.α.), κοιτώντας έτσι σε «έτοιμες και ποιοτικές λύσεις», όπως δηλώνει στέλεχος τεχνικού ομίλου.

Ως γνωστόν, ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, όπως από το πρωί είχε αναδείξει το insider.gr, η δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της Volterra, θυγατρικής του ομίλου ΑΒΑΞ στην ενέργεια, σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 112MW, στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Μια συναλλαγή που αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) ύψους €133 εκατομμυρίων.

Οι «τιμές» της Volterra – Κέρδη 40 εκατ. για ΑΒΑΞ

Επί της ουσίας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 55% των μετοχών (έχει η ίδια το υπόλοιπο 45%) σε εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία, φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Όπως ανέφερε το insider.gr, κρατάει τα υπόλοιπα πάρκα και, για την ώρα τουλάχιστον, τον τομέα λιανικής - χονδρικής ρεύματος. Από τη πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra, ο όμιλος ΑΒΑΞ θα έχει κέρδη περίπου 40 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η Volterra συνεχίζει ακάθεκτη την περαιτέρω πορεία της σε όλο το ενεργειακό φάσμα. Συγκεκριμένα, συνεχίζει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου περίπου 100MW, το οποίο αποτελείται από έργα ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά) αλλά και έργα αποθήκευσης ενέργειας (αυτόνομα συστήματα και υβριδικά), σε άδειες παραγωγής και άλλα αδειοδοτικά στάδια. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε άλλα ενεργειακά project όπως η ηλεκτροκίνηση με ανάπτυξη δίκτυο φορτιστών σε διάφορες επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας (ESCO). Τέλος, η Volterra συνεχίζει την εμπορική της δραστηριότητα τόσο στον τομέα της λιανικής, όσο και στον τομέα της χονδρικής του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης της δραστηριότητας της μέσω τη σύναψης συμβολαίων PPAs.

Ενδιαφέρον έχουν πάντως και οι «κλειδωμένες» τιμές πώλησης της παραγωγής που έχουν τα έργα σε λειτουργία. Κατά πληροφορίες, έχουν ως εξής: Τα αιολικά πάρκα €98/MWh, εκ των οποίων 16ΜW στη Ναυπακτία με συμφωνία πώλησης μέχρι 07/2039, και 53,7MW στη Βοιωτία μέχρι 10/2041. Το ΦΒ πάρκο 2,65MW στη Βοιωτία έχει κλειδωμένη τιμή πώλησης της παραγωγής €64,2/MWh μέχρι 10/2041. Tα προς κατασκευή πάρκα σε Κοζάνη-Καστοριά έχουν κλειδωμένη τιμή πώλησης γύρω στα €65/MWh.

Γενικά τα πάρκα έχουν χρόνια μπροστά τους με εξασφαλισμένη πώληση και καλές κλειδωμένες τιμές πώλησης. Βέβαια, τα παλαιότερα έργα έχουν υψηλότερη τιμή αλλά λίγα εναπομείναντα χρόνια με εξασφαλισμένη πώληση.

Τι έδιναν στην Ελλάκτωρ τα αιολικά

Έτσι, μετά το mega deal Ελλάκτωρ και Motor Oil για τον τομέα των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου, ολοκληρώνεται και η συμφωνία ανάμεσα σε ΑΒΑΞ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες (επικράτησε και ξένων σχημάτων) όσον αφορά δραστηριότητες ΑΠΕ της θυγατρικής (Volterra) του ομίλου υποδομών. Εξέλιξη που αποτελεί άλλη μια «απόδειξη» ότι αφενός ο τομέας των ΑΠΕ θεωρείται «φιλέτο» με πολλές προοπτικές που παράλληλα βοηθάει ομίλους του χώρου της ενέργειας να «πρασινίσουν», αφετέρου ότι οι ενεργειακοί βραχίονες των κατασκευαστικών γκρουπ (ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές) αποτελούν δέλεαρ για ισχυρούς «παίκτες». Υπενθυμίζεται ότι με το deal των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ η Motor Oil προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της έργα σε λειτουργία ισχύος 493 MW καθώς επίσης και μια σειρά από έργα υπό κατασκευή ή ανάπτυξη συνολικής ισχύος άνω του 1,6GW. Η δε Ελλάκτωρ κράτησε το 25% στη νέα εταιρεία που θα έχει υπό την ομπρέλα της τον τομέα αυτόν. Με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία μόνο σε επίπεδο α’ τριμήνου (2022) ο τομέας ΑΠΕ έδινε στην κατασκευαστική έσοδα σχεδόν 32 εκατ. ευρώ, EBITDA κοντά στα 27 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA άνω του 84%, αλλά και κέρδη 16,9 εκατ. ευρώ.

Μένει να φανεί πλέον αν αυτό το «παζλ» προσεχώς ολοκληρωθεί με την πώληση μεγάλου ή μικρότερου πακέτου μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής (συγγενικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αλλά και αν θα έχουμε εξελίξεις και με τα ενεργειακά assets της Intrakat που φέρονται και αυτά να απασχολούν ξένα funds που θέλουν να επεκταθούν ή να εισέλθουν στον τομέα των ΑΠΕ.

Η «ηγέτιδα δύναμη» Τέρνα Ενεργειακή

Προφανώς και η Τέρνα Ενεργειακή δεν χρειάζεται… «διαφήμιση» μια και είναι ο αδιαμφισβήτητος «ηγέτης» στον τομέα των ΑΠΕ. Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής του γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γ. Περιστέρης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου investor day, η εταιρεία (ΤΕΝΕΡΓΑ) έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο από μεγάλα funds, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια συμφωνία. Έχουν ακουστεί σενάρια για το μεγάλο αυστραλιανού fund Macquarie, όπως και για άλλους υποψήφιους «μνηστήρες», όπως και για «νούμερα» (πάνω από 22-23 ευρώ) ή «ποσοστά» (πάνω από 50%), ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, αν και πρόσφατα μόλις το Bloomberg αναφέρθηκε στο θέμα μιας πιθανής πώλησης ποσοστού. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε αρκετές επενδυτικές προσεγγίσεις από πολλά funds, όλα τα χρόνια αλλά και προσφάτως», απάντησε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ερώτημα του Bloomberg. «Η εταιρεία αξιολογεί πάντα τις προτάσεις από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλά δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο προς ανακοίνωση αυτή τη στιγμή». Η αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακής έφθανε προ ημερών στα 2,1-2,2 δις ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατέχει το 37,3%, τον Γ. Περιστέρη 11,06%, την Atlas Enterprices Ltd 5,98% (συμφερόντων Β. Μαρινάκη) και το 45,66% να είναι σε λοιπούς μετόχους (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΄ίδιας της εταιρείας). Προσανατολισμένος στην πράσινη μετάβαση εδώ και δεκαετίες, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, προωθεί ένα επενδυτικό πλάνο που, παρά την πανδημία, εξελίσσεται απρόσκοπτα, στοχεύοντας σε συνολική εγκατεστημένη 6,4 GW έως το 2029. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες). Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.

«Ανοιχτή σε συμφωνίες και επενδυτές» η Intrakat

Ανοιχτή σε συζητήσεις με τους ξένους για τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη του μεγάλο χαρτοφυλακίου ΑΠΕ έχει δηλώσει και η Intrakat. Όπως σημείωσαν σε σχετική παρουσίαση προς αναλυτές ο CEO του ομίλου, Πέτρος Σουρέτης και στελέχη του γκρουπ, η Intrakat έτσι κι αλλιώς έχει στον σχεδιασμό της να διατηρήσει στο δικό της χαρτοφυλάκιο έργα ισχύος 250MW τα οποία μπορούν να εισφέρουν στα μεγέθη της 30 με 35 εκατ. ευρώ ετησίως σε επαναλαμβανόμενο στάδιο και να προχωρήσει στην ανάπτυξη του υπόλοιπου «πακέτου» από τα 1,6GW (μαζί με ξένο επενδυτή. Όπως αναφέρθηκε, θεωρείται απαραίτητη η παρουσία ξένου συνεταίρου, ωστόσο, η Intrakat δεν έχει καταλήξει κάπου αν και φαίνεται ότι δεν έχουν λείψει επαφές και ζυμώσεις. «Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους για την ενέργεια, το ακούμε, όταν προκύψει κάτι θα ενημερώσουμε», ανέφερε ο κ. Σουρέτης, ενώ κυκλοφορούσαν σενάρια για διάφορους «μνηστήρες» (BC Partners, εγχώριους παίκτες κ.α.). Η Intrakat έχει δηλώσει ότι θα δώσει έμφαση σε νέα έργα ΑΠΕ (και σε υπεράκτια πάρκα, αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο κ.α.) μετά και την περυσινή απορρόφηση της ΓΑΙΑ Άνεμος. Όπως αναφέρεται και στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η Εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,6 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,6 GW. Κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε ότι υπάρχει ο στόχος περίπου 100MW να έχουν τεθεί σε λειτουργία το 2022 ή αρχές 2023 (π.χ. τα 15MW στο Φραγκάκι, το project στο Καστρί κ.α. που θα φέρνουν σημαντικά έσοδα- EBITDA), συνολικά 250MW σε λειτουργία μέχρι τέλη 2023 και 1,3GW έως το 2025 και αργότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider