ΕΥΔΑΠ: Το επενδυτικό πλάνο 800 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική και ο παράγοντας «αύξηση κόστους» - Ποιες δράσεις προτείνει η McKinsey

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Το επενδυτικό πλάνο 800 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική και ο παράγοντας «αύξηση κόστους» - Ποιες δράσεις προτείνει η McKinsey
Tι ανέφερε ο CEO της εισηγμένης για επενδυτικό πρόγραμμα και τις επιπτώσεις της ανόδου υλικών-ενέργειας στις εργολαβίες. Σχεδιάζει συμμετοχή σε εταιρείες ύδρευσης, σε ΣΔΙΤ, τα πλάνα για την ενέργεια.

Με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και σχετική ανησυχία παρακολουθεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ραγδαίας ανόδου του κόστους σε υλικά και ενέργεια και στις τυχόν επιπτώσεις που αυτά επιφέρουν στο επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 800 εκατ. ευρώ (τιμές προϋπολογισμού διαγωνισμών χωρίς τη συμμετοχή επιχορηγήσεων ύψους 90%) που προωθεί στην Ανατολική Αττική (νέα έργα αποχέτευσης). Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει τη συμμετοχή της σε οργανισμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητάς της, νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε έργα ΣΔΙΤ, την ενεργειακή της μετάβαση, ενώ δεν σχεδιάζει προς το παρόν αύξηση στα τιμολόγια κοιτώντας κατά βάση να μειώσει το λειτουργικό της κόστος. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αξιολογεί στρατηγικές περαιτέρω ανάπτυξης για να ξεκλειδώσει τη μελλοντική αξία της εταιρείας, ζητώντας αλλαγές στο τρέχον ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο µμπορούν να καταστήσουν δυνατή την υλοποίηση τους και τη συμμετοχή της σε νέες δράσεις. Πάντως, περισσότερα στον τομέα αυτόν αναμένονται στην πορεία και μάλλον προς το τέλος της χρονιάς, ενώ θυμίζουμε ότι ήδη η ΕΥΔΑΠ δεν έχει καταφέρει να δώσει το παρών στον ΣΔΙΤ διαγωνισμό για το εξωτερικό υδροδροτικό σύστημα (ΕΥΣ) της Αθήνας.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο CEO της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας ύδρευσης για το 2021, το κόστος των υλικών και της ενέργειας προφανώς και «φοβίζει» τους εμπλεκόμενους, ΕΥΔΑΠ και εργολάβους που έχουν αναλάβει τα projects, με τη διοίκηση της εισηγμένης να μην αποκλείει κάποιες καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ότι είναι σε επαφές με τους κατασκευαστές που είναι πολλοί (υπάρχουν διαφορετικές εργολαβίες), αξιόπιστοι.

Για την ώρα ο κ. Σαχίνης υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει δέκτης συγκεκριμένων ευρύτερων αιτημάτων για αναπροσαρμογή κόστους (αύξηση συμβάσεων) και χρονοδιαγραμμάτων, παρά για λίγα μόλις έργα, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει τίποτα, προσθέτοντας ότι η ΕΥΔΑΠ είναι σε συνεχή επαφή με όσους συνεργάζεται ενώ και το υπ. Υποδομών προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτά τα νέα έργα στην Ανατολική Αττική θα χρειαστούν να απορροφήσουν τα επόμενα 5-6 έτη σχεδόν 100 με 150 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά συνέπεια η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί στενά αυτό το επενδυτικό πλάνο που προσπαθεί να επιταχύνει εν μέσω δύσκολων συνθηκών. Πρόκειται για 1.300 χλμ. δικτύων αποχέτευσης που θα εξυπηρετούν 400 χι. κατοίκους.

Εξέλιξη Έργων Ανατολικής Αττικής

Σε εξέλιξη κατασκευής: - Δίκτυα ακαθάρτων σε: Γλυκά Νερά (Δ. Παιανίας) Παλλήνη- Γέρακα -Ανθούσα (Δ. Παλλήνης) Ραφήνα- Καλλιτεχνούπολη- Νέος Βουτζας (Δ. Ραφηνας Πικερμιου) Πικέρμι - Ντράφι- Διώνη (Δ. Ραφήνας Πικερμίου) Ν. Μάκρη-Νεος Βουτζάς-Ζούμπερι -Αγ. ΜαρίναΜαραθώνας (Δ. Μαραθώνα).

• Διαγωνισμοί για ανάθεση κατασκευής: - ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδας - Δίκτυο ακαθάρτων Σπάτων-Αρτέμιδας - ΚΕΛ Μαραθώνα και έργα μεταφοράς ακαθάρτων - Δίκτυο ακαθάρτων Καπανδριτίου και Αφιδνών - Δίκτυο ακαθάρτων οικισμού Παιανίας.

• Διαγωνισμοί για ανάθεση Οριστικών Μελετών δικτυών ακάθαρτων περιοχών: - Λεονταρίου -Κάντζας Δήμου Παλλήνης - Νότιας Ακτής Σαρωνικού - Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνος - Κίτσι Δήμου Κρωπίας.

Γενικότερα πάντως, η ΕΥΔΑΠ, μετά το «κλείσιμο» πέρυσι της συμφωνίας με το Δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης και την επίτευξη δίκαιου τιμήματος για το αδιύλιστο νερό, προχωρά το ευρύτερο πλάνο μετασχηματισμού της (400 εκατ. ευρώ, με πιθανή συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων), μαζί με έργα αντικατάστασης Δικτύων Νερού για μείωση διαρροών περίπου 200 εκατ. ευρώ αλλά και αναζήτηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων της με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών (250 εκατ. ευρώ). Συνολικά, το πλάνο της ΕΥΔΑΠ προσεγγίζει τα 1,65 δις ευρώ.

Ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι η McKinsey έχει παραδώσει ένα πλάνο περίπου 30 νέων ιδεών και στόχων από τις οποίες η ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με τον σύμβουλό της, έχει επικεντρωθεί σε 6. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η συμμετοχή σε οργανισμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, η παροχή υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης για Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων σε επιχειρήσεις ύδρευσης και δήμους σε όλη την Ελλάδα, τα νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε έργα ΣΔΙΤ, η διερεύνηση συνεργειών με εταιρείες του χώρου, η ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και μικρής κλίμακας μονάδα αντλησιοταμίευσης, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης συνολικής ισχύος περίπου 40MW.

Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε στα 406,7 εκατ. κυβικά μέτρα από 399,7 εκατ. κυβικά μέτρα το 2020 (+1,75%). Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 360,7 εκατ. € από+ 330,3 εκατ. € το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,4 εκατ. € (+9,2%).

Από τα 30,4 εκ. €, τα 25 εκ. € είναι σταθερή αμοιβή ανά έτος, για τις υπηρεσίες συνήθους λειτουργίας και συντήρησης που παρέχει η ΕΥΔΑΠ για την χρονική περίοδο τριών ετών με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες. Η απαίτηση για την είσπραξη της αμοιβής αυτής θα συμψηφιστεί με την αντίστοιχη απαίτηση της ΕΠΕΥΔΑΠ για την παραχώρηση ενός άυλου δικαιώματος αποκλειστικής προμήθειας ακατέργαστου ύδατος.

Τα υπόλοιπα 5,4 εκατ. € οφείλονται κυρίως: • στην αύξηση των εσόδων ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 5 εκατ. € περίπου • στην αύξηση των εσόδων από εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης 1 εκατ. € περίπου.

Το συνολικό λειτουργικό κόστος της Εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά 29 εκατ. € (+10,1%) και διαμορφώθηκε στα 317,6 εκατ. € από 288,6 εκατ. € το 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην: επιβάρυνση κατά 7,7 εκατ. € λόγω του αυξημένου κόστους αδιύλιστου νερού, στην αύξηση αριθμού εργαζομένων από τις νέες προσλήψεις (περίπου 254 άτομα) και τη νέα ΣΣΕ: + 5,1 εκατ. €, στην αύξηση κατά 19% στις παροχές τρίτων από 37,6 εκατ. € το 2020 σε 44,9 εκατ. € το 2021 κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους

Τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 59,4 εκατ. € από -80,4 εκατ. € το 2020 σημειώνοντας μεταβολή κατά +174% ή +139,8 εκατ. €.

Ισχυρή παραμένει η ταμειακή θέση της Εταιρείας στις 31/3/2022 μετά από την εκταμίευση των 157,5 εκ. € και το ταμείο και τα ταμειακά ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 299 εκατ. € περίπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας προτείνει:

Τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη εις νέον σε ποσό 29,82 εκ. € (0,28 € / μετοχή) που αντιστοιχεί σε ποσοστό 97% των κερδών μετά από φόρους.

Την εξέταση της δυνατότητας για περαιτέρω διανομή μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις αρχές Μάιου αναμένονται κάποιες διευκρινήσεις για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ βάσει της οποίας ο έλεγχος φεύγει από την ΕΕΣΥΠ και επιστρέφει απευθείας το Δημόσιο, με τον κ. Σαχίνη βέβαια να αναφέρει ότι έτσι και αλλιώς η ΕΥΔΑΠ θεωρείται εταιρεία του δημοσίου που κατέχει το 61%. Επίσης, η ΕΥΔΑΠ επιθυμεί να προχωρήσει σε εθελουσία αλλά απαιτείται ειδική ρύθμιση ενώ χρειάζεται και νέο προσωπικό (τα επόμενα έτη θα αποχωρούν από 90 έως 150 άτομα ετησίως), τα ληξιπρόθεσμα δεν έχουν σημειώσει αύξηση, ενώ στόχος της Εταιρείας είναι η αύξηση της αποδοτικότητας, μεταξύ άλλων, μέσω εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους με σκοπό τη συγκράτηση του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης με: Μείωση του κόστους ενέργειας, μείωση του κόστους ταχυδρομικών υπηρεσιών, βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού (εθελούσια, workforce planning), βέλτιστη αξιοποίηση υγειονομικών δαπανών, μείωση κόστους αδιύλιστου νερού, μείωση κόστους και βελτίωση στέγασης υπηρεσιών

Στόχοι για το 2022 είναι: η προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων, η εκτέλεση και προώθηση του σημαντικού επενδυτικού μας έργου, η προετοιμασία της Εταιρείας για περαιτέρω ανάπτυξη, η αναβάθμιση της Εταιρείας στις αξιολογήσεις ESG, η αύξηση της συνολικής απόδοσης για τους μετόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Στον τελικό των 100μ. πεταλούδα η Ντουντουνάκη

23:49

Άργος: Ασθενοφόρο παρέσυρε ηλικιωμένη

23:32

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την κατάρρευση προηγμένων πολιτισμών

23:16

Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ): Αγωνιζόμαστε ενάντια στα τουρκικά τετελεσμένα

22:59

Θεσσαλονίκη: Άλλες 10 φορές θα επισκεφθεί την πόλη το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal ως το τέλος του έτους

22:43

Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα καλέσει για πάγωμα της οροφής στις τιμές της ενέργειας για το φθινόπωρο

22:20

Κουβέιτ: Διορισμός πρεσβευτή στο Ιράν, μετά από έξι και πλέον χρόνια

22:01

Πάτρα: Συνελήφθησαν τρία άτομα από την ίδια οικογένεια για αρπαγή ανήλικης

21:44

Κομοτηνή: Μία σύλληψη για παράνομη μεταφορά οκτώ μεταναστών

21:28

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 43χρονη και 34χρονος σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα

21:14

Χίος: Παραχώρηση έκτασης από το δήμο για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

20:54

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

20:38

ΗΠΑ: "Μεγάλη ανακούφιση" για την οικογένεια Ρούσντι η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του

20:27

Υπ. Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί το έργο της κυβερνοασφάλειας

20:04

Θάσος: Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς ακόμα και μετά την καταιγίδα

19:56

Ουκρανία: Οι κίνδυνοι αυξάνονται κάθε μέρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:50

Ελ. Βενιζέλος: Αεροπλάνο της Air France έκανε αναγκαστική προσγείωση

19:40

Ηράκλειο: Υπό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε στα Πραιτώρια Μονοφατσίου

19:25

Ισημερινός: Πέντε νεκροί σε επίθεση που αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα

19:17

«Αρκούδα» εκ νέου για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA - Γιατί το «ράλι» δε θα έχει διάρκεια

19:11

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μένει απαθής σε ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα

18:53

Κρήτη: Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ανήλικοι που είχαν καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ

18:47

Λήμνος: Ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού

18:14

Meteo: Ηλιοφάνεια τη Δευτέρα με περιορισμό της καιρικής αστάθειας στα βορειοανατολικά

18:06

ΝΔ: Στη συζήτηση στη Βουλή θα αναδειχθεί το μέγεθος της συκοφαντίας του ΣΥΡΙΖΑ

17:46

ΗΠΑ: Νεκρός άντρας που έριξε το αυτοκίνητό του σε οδόφραγμα στο Καπιτώλιο, ενώ πυροβολούσε στον αέρα

17:34

Σεισμός 6,8 βαθμών έγινε στην περιοχή των Νήσων Κερμαντέκ στον Ειρηνικό

17:25

Βόλος: Πρωτοφανής θύελλα σαρώνει την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας

17:03

Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ και ναρκωτικά είχε ο 33χρονος που εισέβαλε χτες με ΙΧ στο Εφετείο

16:55

Λευκάδα: Ασθενής σεισμική δόνηση νοτιοδυτικά της Βασιλικής