Attica Bank: Νηνεμία μετά την καταιγίδα - Συμφωνία των μετόχων για την επόμενη ΑΜΚ  

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Attica Bank: Νηνεμία μετά την καταιγίδα - Συμφωνία των μετόχων για την επόμενη ΑΜΚ  
Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Τράπεζας. Μέχρι τις 3 Μαΐου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2021. Προχωρεί το πλάνο εξυγίανσης όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Κρίσιμο το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών από τις τιτλοποιήσεις και το rating που απαιτείται για να οδεύσουν στον «Ηρακλή». 

Με συμφωνία των μετόχων για τη συμμετοχή τους στην επόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας βάσει του σχεδίου που είχε καταρτιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, οδεύουν οι εξελίξεις στην Attica Bank. Οι εξελίξεις στην Τράπεζα αναμένεται να συμπέσουν και με την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, ο οποίος έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, ΕΚΤ) και απομένει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Μετά από μια τρικυμιώδη, θολή και επίφοβη για το μέλλον της Attica Bank περίοδο που έκανε ορατό τον κίνδυνο επιβολής εποπτικών μέτρων από την ΤτΕ, οι εσωτερικές συγκρούσεις στην Attica Bank κατευνάστηκαν και στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας που, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, συνεδρίασε χθες, επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή των μετόχων ενόψει της νέας ΑΜΚ.

Η συνεδρίαση του ΔΣ είχε ως αντικείμενο την έγκριση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021, τα οποία θα ανακοινωθούν μέχρι τις 3 Μαΐου. Ωστόσο, το κρισιμότερο ήταν το κλίμα συνεργασίας που επετεύχθη μεταξύ των μετόχων – ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ – και η αποδοχή και στήριξη στο πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου, Μιχάλη Ανδρεάδη, ο οποίος κλήθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να «τρέξει» την υλοποίηση του συμφωνημένου πλάνου εξυγίανσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μέτοχοι συμφώνησαν ότι το πλάνο εξυγίανσης θα προχωρήσει όπως συμφωνήθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, πριν ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ με την οποία η Attica Bank απέφυγε το «λουκέτο». Η συμφωνία αφορά αφενός το χρονοδιάγραμμα, αφετέρου την δέσμευση αμφοτέρων των μετόχων να καλύψουν, στο ποσοστό που τους αναλογεί, τις όποιες νέες κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν για την Τράπεζα. Την δέσμευσή τους αυτή, τόσο το ΤΧΣ όσο και η Ellington με το ΤΜΕΔΕ, έχουν καταθέσει με επιστολές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αttica Bank και στον ορκωτό λογιστή, KPMG, που θα υπογράψει τον ισολογισμό της Τράπεζας.

Πληροφορίες φέρουν τα αποτελέσματα χρήσης 2021 της Αttica Bank να είναι ζημιογόνα κατά 100 εκατ. ευρώ (30 εκατ. λειτουργική ζημία και 70 εκατ. ευρώ προβλέψεις για επισφάλειες δανείων). Σε ό,τι αφορά, πάντως, την κεφαλαιακή «τρύπα» από τις τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ που θα διενεργήσει η Τράπεζα, τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει κάνουν λόγο για 300 ή και έως 600 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο σκοπός της άσκησης δέουσας επιμέλειας που οι μέτοχοι είχαν συμφωνήσει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022 (ήδη έχει υπάρξει καθυστέρηση ενός μηνός που θα μεταθέσει αντίστοιχα χρονικά και την έναρξη της επόμενης ΑΜΚ) ήταν να ποσοτικοποιηθούν τυχόν κενά στις προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους και λοιπές απομειώσεις της Τράπεζας και να εντοπιστούν ενέργειες προς καταγραφή στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του οικονομικού έτους 2021 για την κάλυψη τυχόν επιπλέον προβλέψεων.

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, οι μέτοχοι δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην Τράπεζα το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ΤΧΣ τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει σήμερα στην Attica Bank ποσοστό 63,1% (σ.σ. μειώθηκε από 68,2%), το ΤΜΕΔΕ 14,7%, ο e-ΕΦΚΑ 10,3%, η Ellington 9,9% και λοιποί μέτοχοι (διασπορά) 2%.

Tο καταλυτικό στοιχείο για την επόμενη ΑΜΚ της Αttica Bank είναι οι τιτλοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί το 2020 από τον πρώην CEO, Θεόδωρο Πανταλάκη, με τη συμβολική ονομασία «Ωμέγα». Πρόκειται για τιτλοποίηση 700 εκατ. ευρώ (σύμβουλος έχει αναλάβει η UBS) και 1,3 δισ. ευρώ (σύμβουλος η Deloitte), οι οποίες θα πρέπει να λάβουν οριστικό rating από την DBRS, ώστε να μπορέσουν να αποαναγνωριστούν από τον ισολογισμό της Τράπεζας και να οδεύσουν στον «Ηρακλή 2» εντός της περιόδου που το σχήμα θα παραμείνει σε ισχύ (η παράταση του «Ηρακλή» εκπνέει τον Οκτώβριο).

Σημειώνεται ότι η συμφωνία ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ του περασμένου Δεκεμβρίου προβλέπει και ενδεχόμενη τρίτη εισφορά κεφαλαίου στην Τράπεζα, η οποία θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την Τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών.

Το ποσό της δεύτερης ΑΜΚ και της τρίτης εισφοράς κεφαλαίου (στο μέτρο που θα απαιτηθεί), καθώς και ο αριθμός των νέων μετοχών που θα εκδοθούν για καθένα από τα μέρη θα βασίζονται σε ένα μηχανισμό προσαρμογής σε αναλογία με το ακριβές μέγεθος των προβλέψεων που θα πρέπει να λογιστικοποιηθούν σε σχέση με τα συνολικά ανοίγματα της Τράπεζας ως αποτέλεσμα (α) της διεξαγωγής της άσκησης δέουσας επιμέλειας, (β) της τυχόν αξιολόγησης προγράμματος «Ηρακλής» και (γ) της μειωτικής επίπτωσης στη συμμετοχή μετόχων στο κεφάλαιο της Τράπεζας λόγω τυχόν μετατροπής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) που τυχόν πραγματοποιηθεί μεταξύ της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της τρίτης εισφοράς κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

ΕΕ: Η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πράγας

23:43

Δυτική Όχθη: Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις

23:29

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Καταδικάζει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

23:12

Μελόνι: Θα απαντήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στα προβλήματα της Ιταλίας

22:49

Στυλιανίδης: Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης

22:31

1ο Mykonos Running Festival: Η Μύκονος «φοράει αθλητικά» προβάλλοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα της

22:17

Πιλοτικό πρόγραμμα προστασίας για πυρκαγιά στο άλσος Συγγρού

21:59

Συγχαρητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ στη Νιγηρία για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της

21:44

Βουλή: Τις εκδηλώσεις για την προβολή των προϊόντων της Ηπείρου στο Ζάππειο Μέγαρο, εγκαινίασε ο Κ. Τασούλας

21:29

Aναστασιάδης: Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία

21:13

Ολλανδία: "Λυπηρή" η απόφαση της Νικαράγουα να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Χάγη

21:00

Επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ προγραμματίζουν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης οι ΜμΕ σε Βιομηχανία και Κατασκευές

20:50

Μενέντεζ: Οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή

20:40

ΣΥΡΙΖΑ: Κεραμέως και Θεοδωρικάκος συνεχίζουν να κάνουν τους ψόφιους κοριούς

20:35

ΝΔ: Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο της Ζωής Ράπτη είναι καταδικαστέα

20:24

Λετονία: Το κεντρώο κόμμα Νέα Ενότητα, νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με exit poll

20:18

Πύργος: Φωτιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σπιάντζα

20:13

Ιράν: Διαδηλώσεις σε ιρανικά πανεπιστήμια και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κόσμο

20:06

Ολοκληρώθηκε η 2η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ

19:58

Ράπτη: Η επίθεση του φεμινιστικού τμήματος του Ρουβίκωνα στο πολιτικό μου γραφείο δεν μας τρομοκρατεί

19:54

Γεωργιάδης: Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων tης διπλής ανάπλασης

19:48

Ερντογάν: Ξέρουμε πολύ καλά ποιος έχει εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα

19:40

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

19:34

Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη: Η εστία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας

19:12

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο δυστύχημα στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πετριτσίου

18:57

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16

18:51

Ιαπωνία: Σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την περιοχή Κιούσου

18:48

Κ. Μητσοτάκης: «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

18:32

Ντερ Λάιεν: Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα εργαστούμε για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας

18:21

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές