«Ανοίγει» η δευτερογενής αγορά για τα κόκκινα δάνεια – Έρχονται δύο deals και ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
«Ανοίγει» η δευτερογενής αγορά για τα κόκκινα δάνεια – Έρχονται δύο deals και ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών
Τα projects Souk και Virgo από την doValue και η πλατφόρμα της Debitos φέρνουν το πρώτο ουσιαστικό άνοιγμα στη δευτερογενή αγορά NPLs. Αφορούν «πακέτα» δανείων από τις τιτλοποιήσεις Cairo και Frontier. Τέλος Απριλίου και τον Μάιο οι μη δεσμευτικές προσφορές για τα δύο χαρτοφυλάκια.

Σημαντικό «άνοιγμα» θα κάνει η δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων το αμέσως προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της προσφορότερης διαχείρισης χαρτοφυλακίων που έχουν ήδη περάσει από ένα πρώτο διαχειριστικό στάδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται δύο σημαντικές κινήσεις από την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, doValue Greece. Η πρώτη αφορά μεταπώληση τμήματος του χαρτοφυλακίου Cairo, το οποίο ήταν η πρώτη τιτλοποίηση NPLs που μπήκε στον «Ηρακλή» και αγοράστηκε από την doValue που ανέλαβε και τη διαχείρισή του, τον Ιούνιο του 2020. Η δεύτερη συναλλαγή θα αφορά μεταπώληση μέρους του χαρτοφυλακίου Frontier της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο η doValue απέκτησε τον Οκτώβριο του 2021, συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με τις Bain Capital και Fortress Investment Group.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την δευτερογενή πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo, το project που φέρει την ονομασία Souk, αφορά νομικές απαιτήσεις 2,6 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο αναμένονται μέσα στον Μάιο. Σύμβουλος της doValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου Souk είναι η Hellenic Finance του Άνθιμου Θωμόπουλου μαζί με την KPMG.

Η συγκεκριμένη συναλλαγή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα εγκαινιάσει και τη λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για τις δευτερογενείς πωλήσεις δανείων, προσδίδοντας ευκολία, ταχύτητα και διαφάνεια στις συναλλαγές που είναι αναγκαία για την εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς.

Θα πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων NPLs, Debitos, στην οποία η doValue έχει αποκτήσει ποσοστό 15% και πρόκειται να την εγκαινιάσει με το project Souk. Η Debitos είναι η κορυφαία δευτερογενής ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη και επεκτείνει τη συνεργασία της με την doValue εγκαθιδρύοντας, μετά την Ιταλία, την πλατφόρμα doLook, για κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η τεχνολογική υποδομή που έχει αναπτύξει η Debitos είναι ήδη διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα. Οι πελάτες της doValue και όσοι θα αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα θα επωφεληθούν από την διαθέσιμη ρευστότητα στην αγορά, δεδομένου ότι θα αποκτούν και πρόσβαση σε περισσότερους από 1.200 θεσμικούς επενδυτές από 16 χώρες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην Debitos. Οι επενδυτές θα αποκτούν αφενός πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία και αφετέρου τη δυνατότητα να εκτελούν, απομακρυσμένα, due diligence καθώς και ανάλυση των δανείων, διαχείριση δεδομένων εξ αποστάσεως, δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης συναλλαγής επί των επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων. Μέσω της πλατφόρμας doLook η συναλλακτική διαδικασία θα απλοποιείται και παράλληλα θα εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ρευστότητα στην δευτερογενή αγορά.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία μεταξύ doValue και Debitos ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 με την ίδρυση της doLook στην Ιταλία. Στο τέλος του 2020 είχαν γίνει περισσότερες από 10.000 συναλλαγές δανείων στην doLook.

Η δεύτερη συναλλαγή που θα πραγματοποιήσει στη δευτερογενή αγορά NPLs η doValue, αφορά στην τελευταία απόκτηση τιτλοποιημένων δανείων που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της. Το project Virgo, όπως ονομάζεται, αφορά μεταπώληση καταναλωτικών δανείων άνευ εξασφαλίσεων, ύψους 1 δις. ευρώ, από την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αναμένονται στο τέλος Απριλίου.

Την έναρξη των δευτερογενών πωλήσεων NPLs μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2022 είχε προαναγγείλει το insider.gr τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως ανέφερε, μετά την απομάκρυνση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και τη μεταβίβασή τους σε επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης, η επιστροφή των κόκκινων δανείων υγιών πίσω στις τράπεζες και την οικονομία θα είναι το μεγάλο στοίχημα του 2022, όταν οι τράπεζες θα έχουν επιτύχει τον μονοψήφιο δείκτη NPE χάρη στον «Ηρακλή» 1 και 2.

Την ίδια στιγμή, το 2022 αναμένεται να ανοίξει η δευτερογενής αγορά NPLs, καθώς τα δάνεια που έχουν εξυγιανθεί ή εξυγιαίνονται από τις Εταιρείες Διαχείρισης, καθώς και δάνεια που είναι ακόμη κόκκινα, θα συνθέσουν μεικτά πακέτα δανείων προς πώληση σε νέους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα εμβαθύνεται η εξυγίανση της οικονομίας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και θα ενισχύεται η δυναμική των ανακτήσεων από τους Servicers, θωρακίζοντας την ασφάλεια των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορμάς (Τράπεζα Πειραιώς): Κρίσιμη η σωστή διαχείριση των χιλιάδων ακινήτων που συνδέονται με τα NPLs

Τράπεζες: Η οικονομία θα αντέξει το σοκ της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού – Θετικές οι ενδείξεις για τα νέα NPLs

Όλες οι ειδήσεις

20:48

Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε την αγορά S-400 και πυραύλων Iskander από τη Ρωσία

20:34

H&M: Συμβιβασμός 36 εκατ. δολαρίων για την υπόθεση με τις «αναξιοποίητες» δωροκάρτες

20:29

Μισέλ προς Σερβία: Να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

20:23

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 40 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της Ουκρανίας

20:21

Το Twitter θα προειδοποιεί τους χρήστες για κάθε παραπλανητική ανάρτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

20:16

Το Βρετανικό Μουσείο δεν υποχωρεί από τις θέσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

20:08

O EMA ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ως ενισχυτική δόση

20:07

Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα πολέμου στην Ανατολία

19:59

Γερμανία: Οι εισαγωγείς αερίου μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς για πληρωμές σε ρούβλια

19:51

Βρετανική κατασκοπεία: Απομακρύνθηκαν δύο υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματικοί για «αποτυχίες» στον πόλεμο

19:45

Δένδιας στην Χάγη: Αρχή της Ελλάδας, η επίλυση όλων των διμερών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

19:44

Cenergy: Στα 12,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων - Στο 1 δισ. το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

19:43

Ρέθυμνο: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 247.798,32 ευρώ για την ενίσχυση των «πράσινων» τρόπων μετακίνησης

19:34

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπογράφει την παροχή επιπλέον 100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

19:32

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο Ρόδου - «Ναι» και στην παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου ΟΑΚΑ

19:28

Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν «όλα τα κριτήρια» για να ενταχθούν στο NATO

19:19

Επιπλέον 36 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 1,983 εκατ. ευρώ εντάσσονται στη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας»

19:10

Οι G7 δίνουν 18,4 δισ. δολάρια για ενίσχυση στην Ουκρανία

19:08

Ανδρουλάκης: Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν το συνέδριό μας

19:04

Μακρόν προς ΕΕ: Να αποφασίσει σύντομα σχετικά με την ένταξη της Μολδαβίας

19:02

Οδ. Αθανασίου - The Ellinikon Experience Centre: Το μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά προηγμένο Κέντρο Επισκεπτών αστικής ανάπτυξης στον κόσμο

18:55

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές, υπό τον φόβο ενδεχόμενης ύφεσης

18:51

Παπαστεργίου (ΚΕΔΕ): Δεν τίθεται θέμα μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών

18:48

Αντιδράσεις στο Κογκρέσο μετά το τουρκικό «βέτο» στο ΝΑΤΟ

18:44

Πέθανε ο Έλληνας μουσικός και συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

18:37

Flexopack: Στις 25 Μαΐου η εισαγωγή των νέων μετοχών από την ΑΜΚ

18:33

Noval Property: Εστιάζει σε σύγχρονες «πράσινες» επενδύσεις

18:30

Η Κίνα θέλει να επεκτείνει τη συμμαχία των BRICS 

18:30

Χαρδαλιάς: Αναγκαία η ύπαρξη ενός αποφασιστικού κρατικού μηχανισμού για την εξάλειψη της υβριδικής απειλής «εν τη γενέσει» της

18:20

ΥΠΑΑΤ: Παράταση των αιτήσεων για τον «Εκσυγχρονισμό του Πρωτογενούς Τομέα» και τον «Πράσινο Αγροτουρισμό»