Υποβάθμιση της BofA για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα - Τα σχέδια για νέες εκδόσεις

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποβάθμιση της BofA για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα - Τα σχέδια για νέες εκδόσεις
Σε υποβάθμιση των συστάσεων που είχε θέσει για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Bank of America.

Σε υποβάθμιση των συστάσεων που είχε θέσει για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Bank of America, επισημαίνοντας πως το πιο αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα αυξημένα επιτόκια, οδηγούν σε μία πιο επιλεκτική στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, η BofA υποβαθμίζει σε «marketweight» τα senior preferred ομόλογα με κουπόνι 2,25% της Eurobank, 2,75% της Εθνικής Τράπεζας, υποβαθμίζει το ομόλογο με κουπόνι 8,25% Tier 2 της Εθνική Τράπεζας σε «underweight» λόγω μη ελκυστικής σχετικής αξίας, αναβαθμίζει το AT1 ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς σε «marketweight» εξαιτίας της βελτίωσης των κεφαλαίων και της αποτίμησης και διατηρεί την «overweight» σύσταση της για τα senior preferred ομόλογα της Eurobank με επιτόκιο 2%.

BofA

Ο αμερικανικός οίκος, εντοπίζει δύο αρνητικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα spreads: (i) την προσφορά ομολόγων MREL (πιθανότατα senior preferred, στο πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων για τίτλους αποδεκτούς ως ενέχυρα) και (ii) τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να εκτρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς αυτό που θεωρούν ασφαλέστερες πιστώσεις.

Τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζει ο επενδυτικός οίκος είναι:

- Ασθενέστερα μακροοικονομικά στοιχεία και αύξηση επιτοκίων = κίνδυνος beta. Η BofA γίνεται πιο επιλεκτική για τις ομολογιακές εκδόσεις στις ελληνικές τράπεζες και διατηρεί σύσταση «overweight» (OW) μόνο για την έκδοση senior preferred της Eurobank με κουπόνι 2% του 2027, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τρέχουσα απόδοση στη λήξη 5,2%.

- Τα senior μπορεί να προσφέρουν πιο ελκυστικά σημεία εισόδου, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά σχέδια έκδοσης, κυρίως senior preferred για την κάλυψη του τελικού δείκτη MREL.

- Σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού. Τα κεφάλαια αποτελούν έναν βασικό παράγοντα διαφοροποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τα πιο αδύναμα capital buffers, τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν από εδώ και στο εξής.

Εκτός τα υψηλότερα beta

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού τους κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με την BofA. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα έχουν φθάσει σε μονοψήφιους δείκτες NPE. Ωστόσο, οι πιο φερέγγυες τράπεζες δεν προσφέρουν γενικά ελκυστικά spreads έναντι πιστώσεων καλύτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης, κατά την BofA (εκτός από τη σύσταση overweight για το ομόλογο με κουπόνι 2% της Eurobank).

Επιπλέον, το μακροοικονομικό σκηνικό προσθέτει κινδύνους δεύτερης τάξης. Με τα spreads να «ανοίγουν» περαιτέρω, ένα αβέβαιο πλαίσιο απαιτεί επιστροφή στην ασφάλεια, ιδίως όταν οι αποτιμήσεις έχουν πλέον βελτιωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, το επενδυτικό «story» για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα είναι πιο δύσκολη, παρά τις ακόμη σταθερές βελτιώσεις στα θεμελιώδη.

Τα σχέδια χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών

Τα σχέδια χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι αρκετά σημαντικά για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις τελικές απαιτήσεις MREL έως το τέλος του 2025. Η Eurobank αναμένει να εκδώσει senior preferred ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ σε καθένα από τα έτη 2022, 2023 και 2024. Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει μία ή δύο εκδόσεις φέτος. Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει έκδοση 1 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η Alpha Bank δεν σχεδιάζει έκδοση έως ότου «εξομαλυνθούν οι συνθήκες», αλλά προετοιμάζεται για έκδοση senior ομολόγων - με ένα εύρος δυνητικά έως και 0,8 δισ. ευρώ AT1. Με την άνοδο των αποδόσεων, οι νέες εκδόσεις θα μπορούσαν ακόμη να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία για τους επενδυτές, κατά την BofA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider