ΙΕΝΕ: 44,4 δισ. ευρώ επενδύσεις σε ενεργειακά έργα στην Ελλάδα μέχρι το 2030

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΝΕ: 44,4 δισ. ευρώ επενδύσεις σε ενεργειακά έργα στην Ελλάδα μέχρι το 2030
greeninvestments
Τις επενδυτικές προοπτικές στον ενεργειακό κλάδο για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης παρουσίασε το ΙΕΝΕ.

Επενδύσεις ύψους 44,4 δις. ευρώ σε ενεργειακά έργα και επιχειρηματικές ευκαιρίες αρχής γενομένης από τον τομέα του ηλεκτρισμού προβλέπει η ετήσια έκθεση του ΙΕΝΕ “South East Europe Energy Outlook 2021/2022”.

Συγκεκριμένα, στον κλάδο του πετρελαίου οι εκτιμώμενες επενδύσεις για το upstream φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ και για το downstream τα 1,8 δισ. ευρώ ενώ για τον κλάδο του φυσικού αερίου (δίκτυα, μικρής κλίμακας LNG, αποθήκευση, FSRU, αγωγοί) τα 2 δισ. ευρώ. Περισσότερα κεφάλαια αναμένεται να επενδυθούν στον ηλεκτρισμό, με 4 εκατ. ευρώ να τείνουν να κατευθυνθούν στην παραγωγή ενέργειας (από λιγνίτη, αέριο, μεγάλα υδροηλεκτρικά, αποθήκευση ενέργειας), 5,5 δισ. ευρώ σε δίκτυα, 15,1 δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως είναι μικρά υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα/υγρά βιοκαύσιμα, γεωθερμία, δίκτυα συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας/CSP) και 12 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Από το σύνολο των επενδύσεων στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης για την περίοδο 2021-2030, την μερίδα του λέοντος κατέχουν οι επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τα δίκτυα διανομής και τις γραμμές μεταφοράς. Οι περισσότερες χώρες της περιοχές σχεδιάζουν την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας (θερμικών σταθμών, υδροηλεκτρικής ενέργειας, πυρηνικών και ΑΠΕ), έργα συντήρησης και αναβάθμισης, νέες γραμμές διανομής, επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων και ανάπτυξη της παραγωγής από άνθρακα.

Οι επενδύσεις που θα κατευθυνθούν στον τομέα του ηλεκτρισμού αντιστοιχούν στο 34% των συνολικών επενδύσεων στην περιοχή και θα ανέλθουν σε 150 δις ενώ ακολουθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25% και θα ανέλθουν στα 110 δις με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί τομείς να παρουσιάζουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ακολουθεί η ενεργειακή απόδοση η οποία καλύπτει το 20% των συνολικών επενδύσεων στα 88,7 δις. ευρώ.

Ειδικά για την ενεργειακή απόδοση, οι επενδυτικές ευκαιρίες στις χώρες αυτές, σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, είναι αρκετά βελτιωμένες σε σχέση με τις προβλέψεις του 2017. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο ο οποίος πριν από πέντε χρόνια παρουσίαζε αδράνεια. Τέταρτος κατά σειρά προτεραιότητας είναι κλάδος των υδρογονανθράκων ο οποίος καλύπτει το 14% των συνολικών ενεργειακών επενδύσεων στα 63 δις ενώ σημαντικά μικρότερες επενδύσεις προβλέπονται για το φυσικό αέριο, το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 6% των συνολικών ενεργειακών επενδύσεων στα 25,1 δις.

Οι επενδύσεις στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση όσον αφορά στα συνολικά κεφάλαια που κατευθύνονται προς την ενέργεια λόγω της πτωτικής πορείας του κλάδου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των αλλαγών στα στρατηγικά πλάνα των επιχειρήσεων.

Γενικότερα, οι επενδυτικές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης όσον αφορά βασικές υποδομές και ενεργειακά έργα που σχετίζονται με την ενέργεια (π.χ. ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενεργειακή απόδοση) φαίνονται θετικές την επόμενη δεκαετία. Διαφαίνεται να υπάρχει σημαντική βελτίωση στα αναμενόμενα και προγραμματισμένα έργα και τις σχετικές επενδύσεις από εδώ και στο εξής έως το 2030.

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΙΕΝΕ που έγιναν το 2017 για την περίοδο 2016-2025, οι συνολικές εκτιμώμενες επενδύσεις που σχετίζονται με την ενέργεια στην περιοχή εμφανίζονται πολύ υψηλότερες και ανέρχονται σε 483,7 δισεκατομμύρια ευρώ . Οι αντίστοιχες επενδύσεις για την αρχική ομάδα 13 χωρών (όπως εμφανίζονται στο Outlook του 2017) υπολογίζονται σε 387 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι 41,8% υψηλότερες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2017. «Πρόκειται για μια τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με πριν από 5 χρόνια και αναδεικνύει ξεκάθαρα το σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον και όρεξη για ενεργειακές επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη», σύμφωνα με το ΙΕΝΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο η τιμή από 1η Μαρτίου καθώς οι ρωσικές παραδόσεις συνεχίζονται

Με διευρυμένο «Εξοικονομώ», φωτοβολταϊκά και ηλιακούς η αύξηση της ενεργειακής μας ασφάλειας

Κομισιόν: Ενίσχυση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider