Τράπεζες: Αυξήσεις μισθών 5,50% - Πρώτη κλαδική σύμβαση στην Ελλάδα που προβλέπει την τηλεργασία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αυξήσεις μισθών 5,50% - Πρώτη κλαδική σύμβαση στην Ελλάδα που προβλέπει την τηλεργασία
Με συμφωνία που δίνει αυξήσεις στους μισθούς των πρωτοδιοριζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων που ανεβάζουν τον εισαγωγικό μισθό στα 1.020 ευρώ, κλείνει η ΟΤΟΕ τη νέα τριετή κλαδική ΣΣΕ για το 2022 – 2024. Ενισχύεται η ρήτρα για την απασχόληση.

Με συμφωνία μεταξύ τραπεζών και ΟΤΟΕ για τη νέα τριετή κλαδική συλλογική σύμβαση της περιόδου 2022 – 2024, έκλεισαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις μισθών στο 5,50%, είναι πλούσια και σε νέες θεσμικές κατακτήσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ με τη νέα κλαδική σύμβαση που θα υπογραφεί αύριο ή το αργότερο μεθαύριο, θεμελιώνεται και η πρώτη εργασιακή σύμβαση που προβλέπει την τηλεργασία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στη σημερινή συνάντηση οι τράπεζες αύξησαν το ποσοστό για τη μισθολογική αναπροσαρμογή των τραπεζοϋπαλλήλων, στο 5,50% (από αύξηση 2,75% που είχε δοθεί με την προηγούμενη τριετή κλαδική σύμβαση). Οι αυξήσεις θα δοθούν τμηματικά, κατά 2% από 1/10/2022, 1% την 1/12/2023 και 2,50% την 1/12/2024. Με τη συνολική αύξηση του 5,50%, ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου τραπεζοϋπαλλήλου θα ανέλθει σε 1.020 ευρώ την 1/12/2024 από 966 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα ο εισαγωγικός μισθός στις τράπεζες.

Σημαντική κατάκτηση της ΟΤΟΕ από την διαπραγμάτευση με τις τράπεζες είναι επίσης η ενίσχυση της ρήτρας απασχόλησης, η οποία βελτιώθηκε με την προσθήκη για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που αποκλείουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους. Με την προσθήκη αυτή οι τραπεζοϋπάλληλοι διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και στις περιπτώσεις μετασχηματισμού των τραπεζών μέσω των οποίων καταργούνται θέσεις εργασίας με την προηγούμενη μορφή τους ή τμήματα εργασιών των τραπεζών μεταβιβάζονται σε τρίτους οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία, η ΟΤΟΕ ζητούσε ρυθμίσεις με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι τράπεζες συμφώνησαν να ισχύσει το μικτό σύστημα τηλεργασίας (δηλ. εργασία και στην τράπεζα και από το σπίτι) που ζητούσαν οι εργαζόμενοι, με δυνατότητα ανάκλησης για τον εργαζόμενο ώστε αυτός να μπορεί να καθορίζει αν επιθυμεί και πότε να εργαστεί εξ αποστάσεως ή να επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Το δικαίωμα αυτό θα αφορά σε όλες τις θέσεις εργασίας και θα υπογραφεί στις λεπτομέρειές του κατά την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε τράπεζα.

Στο πλαίσιο της μέριμνας για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις γυναίκες που προχωρούν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχύουν με 1.000 ευρώ, πλέον του ποσού που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ, κάθε προσπάθεια εξωσωματικής (έως 4 προσπάθειες).

Στο πλαίσιο της οικογενειακής αρωγής των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειας, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται (κατόπιν αποδεικτικών).

Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ζητούμενο της ΟΤΟΕ για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Επίσης, οι τράπεζες έχουν συναινέσει στη βελτίωση ειδικών παροχών, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση ερευνητικών-επιμορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Προτείνουν αύξηση μισθών κατά 4,75% - Έκτη συνάντηση στις 30/3 με την ΟΤΟΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider