Τράπεζες: Θρίλερ για τη νέα σύμβαση, πρόταση για αύξηση μισθών 5%, ανοικτά πεδία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Θρίλερ για τη νέα σύμβαση, πρόταση για αύξηση μισθών 5%, ανοικτά πεδία
Εξαντλητικές είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και ΟΤΟΕ για την επίτευξη συμφωνίας στη νέα, τριετή κλαδική σύμβαση εργασίας.

Εξαντλητικές είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και ΟΤΟΕ για την επίτευξη συμφωνίας στη νέα, τριετή κλαδική σύμβαση εργασίας για την περίοδο 2022 – 2024.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις με την ανταλλαγή κειμένων και συμπληρώσεων, θα συνεχιστούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με την προσδοκία οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια, υπογράφοντας τη νέα εργασιακή συλλογική σύμβαση για τον κλάδο μέσα στην εβδομάδα.

Στη χθεσινή συνάντηση τραπεζών – ΟΤΟΕ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες βελτίωσαν το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης που θα δώσουν σταδιακά στην τριετία, στο 5% έναντι του 3% που είχαν προτείνει κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο. Το ποσοστό αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό από την ΟΤΟΕ, καθώς δεν κρίνεται ικανοποιητικό με βάση τις εισοδηματικές απώλειες της κρίσης και τον συνυπολογισμό του πληθωρισμού. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν έχουν δεσμευτεί στη ρήτρα για την απασχόληση που επιζητεί η ΟΤΟΕ, καθώς δεν έχουν επιβεβαιώσει ρητά στο προσχέδιο του κειμένου της σύμβασης ότι θα διασφαλίζονται οι θέσεις τραπεζοϋπαλλήλων που θα μετακινούνται από τις θέσεις εργασίας τους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων των τραπεζών και του υλοποιούμενου μετασχηματισμού τους. Το συγκεκριμένο θέμα εκτιμάται, ωστόσο, ότι δεν αλλοιώνει τη θέση και δέσμευση των τραπεζών για μη απολύσεις και αναμένεται να διευθετηθεί λεκτικά στη διατύπωση της σύμβασης.

Ανοιχτές παραμένουν ακόμη και ρυθμίσεις που αφορούν στην τηλεργασία, αν και οι δύο πλευρές έχουν επιτύχει σύγκλιση σε πολλές διατάξεις. Η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει ρυθμίσεις για την τηλεργασία, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να ισχύσει το μικτό σύστημα τηλεργασίας (δηλ. εργασία και στην τράπεζα και από το σπίτι), με δυνατότητα ανάκλησης για τον εργαζόμενο ώστε αυτός να μπορεί να καθορίζει αν επιθυμεί και πότε να εργαστεί εξ αποστάσεως ή να επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Το δικαίωμα αυτό θα αφορά σε όλες τις θέσεις εργασίας και θα υπογραφεί στις λεπτομέρειές του κατά την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε τράπεζα.

Η ΟΤΟΕ ζητά όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρύθμιση της τηλεργασίας στη συλλογική εργασιακή σύμβαση του κλάδου, ώστε να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες κατά την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να υπογραφούν οι δύο πρώτες επιχειρησιακές συμβάσεις από τις τράπεζες με τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.
Στη σημερινή νέα συνάντηση τραπεζών και ΟΤΟΕ εκτιμάται ότι, εκτός απροόπτου, θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Αν και το βασικό θέμα είναι το ύψος της μισθολογικής αναπροσαρμογής και σε αυτό δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση, η τελική συμφωνία θα κριθεί από το συνολικό, οικονομικό και θεσμικό, πλαίσιο της νέας κλαδικής ΣΣΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Προτείνουν αύξηση μισθών κατά 4,75% - Έκτη συνάντηση στις 30/3 με την ΟΤΟΕ

Αρχίζει τρίμηνο bras de fer OTOE - Τραπεζών για τηλεργασία, ψηφιοποίηση και μείωση προσωπικού 

gazzetta
gazzetta reader insider insider