Alpha Bank: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 330 εκατ. ευρώ το 2021 -Στα 2,9 δισ. το κόστος εξυγίανσης του ισολογισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 330 εκατ. ευρώ το 2021 -Στα 2,9 δισ. το κόστος εξυγίανσης του ισολογισμού
Με προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 330 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2021 για την Alpha Services and Holdings. 

Με προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 330 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2021 για την Alpha Services and Holdings, η οποία πέτυχε τον στόχο κερδοφορίας της με απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων στο 5%.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους για το 2021 προκύπτουν από τις ζημίες μετά από φόρους ύψους 2,9 δισ. ευρώ, εξαιρουμένης της επίπτωσης των συναλλαγών Galaxy, Cosmos και της απόσχισης της Cepal ποσού 2,1 δισ. ευρώ και εξαιρουμένων αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές Πράξεις 120 εκατ. ευρώ, των «Εξαιρούμενων κονδυλίων» από Λειτουργικά Έξοδα ύψους 265 εκατ. ευρώ, την επίπτωση των συναλλαγών ΜΕΑ ποσού 1.038 εκατ. ευρώ και 131 εκατ. ευρώ φόρο εισοδήματος, που αφορά σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες και Ευρώ -35 εκατ. που αφορά σε διακοπείσες δραστηριότητες.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 1,376 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 9,9% σε σχέση με το 2020. Η εξέλιξη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλότερη συνεισφορά του ενεργητικού που προήλθε από τη μείωση της περιμέτρου των ΜΕΑ, καθώς και της αύξησης των υπολοίπων καταθέσεων, τα οποία αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη βελτίωση στο κόστος χρηματοδότησης. Το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά 5,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 297,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα έκτακτου εσόδου ύψους 6,8 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 λόγω αναδιάρθρωσης μεγάλου επιχειρηματικού δανείου στην Κύπρο. Μη λαμβάνοντας υπόψη το εν λόγω έσοδο, το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού καθώς και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, η Κεφαλαιακή βάση ανήλθε σε 5,7 δισ. ευρώ, ενώ ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Total Capital Ratio) ανήλθε σε
16,1%, μειωμένος κατά 106 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση. Συγκεκριμένα, η μείωση προέκυψε από την αρνητική επίπτωση, κατά 91 μονάδες βάσης, από
συναλλαγές χαρτοφυλακίων, και κατά 18 μονάδες βάσης, από το χαμηλότερο αποθεματικό των ομολόγων, που αποτιμώνται στην εύλογη αξία και καταχωρούνται στην Καθαρή Θέση (FVOCI), τα οποία αντισταθμίστηκαν μερικώς από την οργανική κερδοφορία του τριμήνου.

Το δ’ τρίμηνο 2021, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση 1 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 47 δισ. ευρώ (+2,2%). Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα
των καταθέσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ (+2.1%), με την πλειονότητα των εισροών να προέρχεται από καταθέσεις πρώτης ζήτησης, κυρίως Επιχειρήσεων. Σε ετήσια βάση, τα υπόλοιπα καταθέσεων στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ (+9,3%), ως αποτέλεσμα του υψηλότερου ρυθμού αποταμίευσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, αυξημένα κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 78% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 έναντι 90% το προηγούμενο έτος, ενώ σε επίπεδο Ομίλου ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 183%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου.

Το 2021 ολοκληρώθηκαν έντεκα συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων μη Εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων ύψους 16 δισ. ευρώ, Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα ύψους 800 εκατ. ευρώ, επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, εκδόσεων ομολόγων
και άλλων διαρθρωτικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τράπεζας να φέρει εις πέρας ένα σύνολο προγραμματισμένων ενεργειών εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

Το 2021 ολοκληρώθηκαν έντεκα συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων μη Εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων ύψους 16 δισ. ευρώ, Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα ύψους Ευρώ 800 εκατ., επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, εκδόσεων ομολόγων
και άλλων διαρθρωτικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τράπεζας να φέρει εις πέρας ένα σύνολο προγραμματισμένων ενεργειών εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, το Δίκτυο του Ομίλου μειώθηκε σε 464 Καταστήματα, έναντι 519 Καταστημάτων στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου προγράμματος εξορθολογισμού του Δικτύου και της πώλησης της θυγατρικής του Ομίλου στην Αλβανία. Τον Δεκέμβριο 2021, τα Καταστήματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 313. Η ετήσια παραγωγικότητα σε επίπεδο Καταστήματος έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με υψηλότερες εκταμιεύσεις δανείων σε Ιδιώτες, καθώς και αυξημένο μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις πρώτης ζήτησης.

Β. Ψάλτης: Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή

Ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε:

«Το 2021 η Alpha Bank πέτυχε μία σειρά από σημαντικούς στρατηγικούς στόχους, γεγονός που της επιτρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην επόμενη φάση του μετασχηματισμού της. Έχοντας ισχυροποιήσει τον ισολογισμό μας και με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση, είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε τη βασική μας αποστολή που είναι να στηρίξουμε ενεργά την Πρόοδο, παραμένοντας στο πλευρό των Πελατών μας εντός και εκτός Ελλάδος, ώστε να
αντιμετωπίσουν τις αδιαμφισβήτητες προκλήσεις του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η Alpha Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων ΜΕΑ ύψους Ευρώ 16 δισ., βάζοντας έτσι σε τροχιά την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΑ έως τα μέσα του 2022 και την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της κρίσης. Μάλιστα, στο δ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφηκε σημαντική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων της
Alpha Bank μετά από μία 10ετή προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού.

Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,1%, και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 σε 13,2%, ενώ η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ, που προβλέπονται στο Στρατηγικό μας Σχέδιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, η Alpha Bank στήριξε την ελληνική οικονομία με συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ύψους Ευρώ 5,4 δισ., περιλαμβανομένης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις ύψους Ευρώ 1.6 δισ. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του 2022 με σημαντικές χρηματοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, ενώ, παράλληλα, στα υπό διαχείριση κεφάλαια των χαρτοφυλακίων asset management σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 37% σε ετήσια βάση.

Οι εγχώριες καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 1 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 41,6 δισ., ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Η Alpha Bank καταγράφει επιταχυνόμενη πρόοδο ως προς τη μείωση του κόστους, έχοντας επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που είχαν τεθεί για το 2021, με Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων στο 5% και Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους σε Ευρώ 330 εκατ.

Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παρόλα αυτά, ο υγιής και ισχυρός ισολογισμός μας και τα εν εξελίξει έργα μετασχηματισμού, προς όφελος των Πελατών και του Προσωπικού μας, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας και στην εμπέδωση της θετικής μας συμβολής προς τους Πελάτες, τους Μετόχους και την Κοινωνία».

Δείτε αναλυτικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου στη δεξιά στήλη «σχετικά αρχεία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider