Εξοικονομώ: Υπερδιπλασιάζονται τα κονδύλια και οι δικαιούχοι – Στόχος για πάνω από 120.000 υπαγωγές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοικονομώ: Υπερδιπλασιάζονται τα κονδύλια και οι δικαιούχοι – Στόχος για πάνω από 120.000 υπαγωγές
Σχέδιο του ΥΠΕΝ για αξιοποίηση έως και του συνόλου των κεφαλαίων, ύψους 1,354 δισ. ευρώ, που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται η υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση με 300-500 εκατ. από το ΕΣΠΑ – Προβλέπεται να επιδοτηθούν περίπου όσα νοικοκυριά εντάχθηκαν σε όλα μαζί τα προγράμματα εξοικονόμησης που «έτρεξαν» στο παρελθόν.

Την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του «Εξοικονομώ» σε επίπεδα-ρεκόρ δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυξάνοντας για αυτό τον σκοπό ανάλογα και τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του «Εξοικονομώ», ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, για να αναβαθμισθούν ενεργειακά περί τις 50.000 κατοικίες. Πλέον ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ο «πήχης» αυξάνεται σε πάνω από 120.000 κατοικίες, με ανάλογη ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Οι 120.000 κατοικίες δεν αποτελούν απλώς «ιστορικό υψηλό» για δράση ενεργειακής εξοικονόμησης που έχει «τρέξει» στη χώρα μας, με δεδομένο ότι κανένα άλλο πρόγραμμα στο παρελθόν δεν έχει ξεπεράσει τις 50.000 υπαγωγές. Παράλληλα, κινούνται στο συνολικό αριθμό των νοικοκυριών τα οποία εντάχθηκαν σε όλα μαζί τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα, και τα οποία αγγίζουν τις 140.000.

Για την κάλυψη ενός τόσο μεγάλου αριθμού ωφελούμενων, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αξιοποιήσει έως και το σύνολο των κονδυλίων που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, ύψους 1,354 δισ. ευρώ. Επίσης, εξετάζεται η υποβολή αιτήματος για άντληση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ύψους 300-500 εκατομμυρίων.

Υποβολή αιτήσεων έως τις 15 Μαρτίου

Υπενθυμίζεται ότι, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξής του. Έτσι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει πλέον ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου, για την υποβολή αιτήσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, όπως και η δράση αντικατάστασης των κλιματιστικών και ψυγείων που θα τρέξει τους επόμενους μήνες, το πρόγραμμα εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εξοικονόμησης ενέργειας, που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα τους λογαριασμούς. Πρωτοβουλίες που εξελίσσονται παράλληλα με τα μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έως αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί περί τις 80.000 αιτήσεις υπαγωγής στο «Εξοικονομώ». Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ είναι πως το νούμερο αυτό μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα φτάσει τις 150.000. Έτσι, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού, θα καλυφθεί σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων.

Όπως είναι γνωστό, από τις αιτήσεις θα δημιουργηθεί μία λίστα προτεραιότητας για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα θα καταρτισθεί με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Από τη συγκεκριμένη λίστα, θα δρομολογηθούν άμεσα οι επιδοτήσεις των πρώτων 50.000 αιτούντων, καλύπτοντας έτσι τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος. Η υπαγωγή των υπολοίπων αιτήσεων θα γίνει από τη λίστα επιλαχόντων που θα δημιουργηθεί, με το σταδιακό «ξεκλείδωμα» των επιπλέον κεφαλαίων που έχει αποφασισθεί να διατεθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider