Intrakat: Ενισχύεται κεφαλαιακά, «ανοίγει χώρο» σε θεσμικά χαρτοφυλάκια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Ενισχύεται κεφαλαιακά, «ανοίγει χώρο» σε θεσμικά χαρτοφυλάκια
Που στοχεύει ο κατασκευαστικός όμιλος μέσω της ΑΜΚ των 51,3 εκατ. ευρώ. «Ανοίγει» σήμερα η χρονική περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Οι μέτοχοι και τα μεγάλα έργα.

«Ανοίγει» σήμερα Δευτέρα 31/01, με ορίζοντα έως και τις 14 Φεβρουαρίου, η χρονική περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου Intrakat, έως του ποσού των 51,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει γίνει αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης στις 26.01.2022, ως λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ορίστηκε η λήξη της συνεδρίασης της 09.02.2022, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ.

Επί της ουσίας, η Intrakat στοχεύει σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Αφενός, θα ενισχυθεί κεφαλαιακά με στόχο να προωθήσει σημαντικές επενδυτικές κινήσεις και να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, αφετέρου, να προχωρήσει στη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης «ανοίγοντας χώρο» για την είσοδο νέων επενδυτών (funds και θεσμικών, εγχώριων ή/και διεθνών) σε σημαντικό ποσοστό και ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με μερίδιο τουλάχιστον στο 10%, αν όχι στο 15%. Διαδικασία η οποία ευνοείται από την πρόθεση κάποιων εκ των βασικών μετόχων να συμμετέχουν μερικώς στην ΑΜΚ.

Η εταιρεία, μια από τις 5 μεγαλύτερες της χώρας στον τομέα των υποδομών, έχει μπροστά της ένα ευρύ πεδίο δράσης καθώς η κύρια δραστηριότητά της, ο κατασκευαστικός κλάδος, εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης ανάπτυξης, ενώ έχει ως ατού την ενέργεια, όπου εκπονεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι η Intrakat επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δημόσια έργα, τα ΣΔΙΤ, τις παραχωρήσεις, τα απορρίμματα, το real estate, τις νέες τεχνολογίες αλλά πλέον και στην αγορά των ΑΠΕ, η απόφαση για κεφαλαιακή ενίσχυση και διεύρυνση της μετοχικής της σύνθεσης με επενδυτικά κεφάλαια και θεσμικούς επενδυτές, η οποία δείχνει ήδη «κλεισμένη» και «κλειδωμένη», ήταν μια στρατηγική απόφαση και επιλογή. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Intrakat, μέλος του ομίλου Κόκκαλη, μέχρι πρότινος δεν διακρίνονταν για τη μετοχική διασπορά και την παρουσία θεσμικών χαρτοφυλακίων. Κατά συνέπεια, στην αγορά ήδη γίνεται λόγος για «επιστροφή» ή «είσοδο» των θεσμικών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο γκρουπ που αναπτύσσεται ταχέως και δυναμικά υπό τη διοίκηση του CEO, Πέτρου Σουρέτη. Πληροφορίες της χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι ήδη έχει καταγραφεί ισχυρό ενδιαφέρον από θεσμικά χαρτοφυλάκια για την είσοδο στην αύξηση της εταιρείας με περισσότερα από 10-15 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται επίσης η ανάληψη της θέσης του προέδρου του διοικητικού της συμβουλίου από τον ίδιο τον κ. Κόκκαλη κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τον Ιούλιο του 2021, απόφαση που κατέδειξε την πρόθεση του επιχειρηματία να ενισχύσει τον ρόλο της Intrakat στα επιχειρηματικά δρώμενα.

Το ποσοστό της (σήμερα 36,79%) θα διατηρήσει η Intracom Holdings (με ιδρυτή και βασικό μέτοχο τον Σωκράτη Κόκκαλη). Το ενδιαφέρον είναι ότι Intracom Holdings, θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα που της αναλογούν, όχι απευθείας, αλλά μέσω της θυγατρικής της (κατά ποσοστό 90,91%) Intracom Technologies. Με βάση το ενημερωτικό δελτίο το ποσοστό της Holdings στην Intrakat μετά την αύξηση θα διαμορφωθεί στο 24% και της Technologies σε 13%. Με μικρότερα ποσοστά θα βρεθούν ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κατασκευαστικής, Δημήτριος Κούτρας, ο διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Σουρέτης και ο Δημήτριος Θεοδωρίδης εκτελεστικό μέλος του ΔΣ. Η Danech Estate, με μετόχους τους Λουκά Λαζαράκη και Δημοσθένη Στασινόπουλο, θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα που της αντιστοιχούν, ενώ θα καλύψει κατά μέγιστο ποσοστό 10,069% των μετοχών που τυχόν θα μείνουν αδιάθετες, είτε μέσω προεγγραφής είτε και μέσω της διαδικασίας κάλυψης αδιάθετων μετοχών.

Όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό δελτίο, στόχος της ΑΜΚ είναι να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι επερχόμενες προοπτικές που αφορούν στους 4 πυλώνες δραστηριοποίησης της Intrakat και συγκεκριμένα τα νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά & φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα storage κλπ), τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων καθώς και τα έργα Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον τομέα των ΑΠΕ ο Όμιλος διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1GW. Από την ως άνω συνολική ισχύ, αιολικά πάρκα ισχύος 98MW είναι σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο, με τα 20MW εξ’ αυτών να τίθενται σε λειτουργία εντός του 2022. Επιπρόσθετα η Εταιρία, τον Νοέμβριο του 2021, έλαβε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας («ΡΑΕ») άδειες για 6 σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 496 ΜW.

Στον τομέα των έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων ο Όμιλος ήδη συμμετέχει σε πληθώρα ενεργών διαγωνισμών, σε διάφορα στάδια των διαγωνιστικών διαδικασιών. Επίσης, αναφορικά με τον τομέα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων, η Εταιρία έχει ως στόχο τη συμμετοχή της σε επιπρόσθετους διαγωνισμούς που αναμένονται να προκηρυχθούν τη τρέχουσα χρήση 2022. Η Intrakat δίνει ήδη το «παρών» σε διαγωνισμούς για μεγάλες υποδομές, όπως για παράδειγμα σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το εξωτερικό υδροδοτικό Αθήνας (ΣΔΙΤ, 235 εκατ. ευρώ) αλλά και το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ (και με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις μαζί) ή τα σιδηροδρομικά projects των 4 δις ευρώ, σε συμμαχία με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις για το οδικό ΣΔΙΤ «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη», με τη Μυτιληναίος (συν τη Wade Adams) για τις αρχικές υποδομές στο Ελληνικό που προωθεί η Lamda, σε κτηριακά ΣΔΙΤ (με τον όιμιλο Κοπελούζου (σε κοινοπραξία με την Redex έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων για το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία και τα δικαστικά μέγαρα στην ίδια περιοχή) κ.α.

Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων ο Όμιλος ολοκλήρωσε και λειτουργεί το πρώτο 5άστερό του ξενοδοχείο Xenodocheio Milos στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, συμμετέχει ως κατασκευαστής για την ανάπτυξη στην Μύκονο ενός τουριστικού συγκροτήματος (Resort Hotel & Villas). Ο συνολικός σχεδιασμός του τομέα ανάπτυξης ακινήτων αποβλέπει στην περαιτέρω δραστηριοποίηση με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στους τομείς των τουριστικών υποδομών σε προορισμούς υψηλής προστιθέμενης αξίας .

Όπως σημειώνεται, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «RRF» ύψους 30,9 δισ. ευρώ καθώς και το νέο ΕΣΠΑ ύψους 26,2 δισ. ευρώ (2021-2027) θα δώσουν στην κατασκευαστική αγορά ένα σημαντικό αριθμό έργων υποδομής και σιδηροδρομικών έργων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 10 δισ. ευρώ τα οποία θα τονώσουν τον κατασκευαστικό κλάδο ποιοτικά και ποσοτικά. Παράλληλα προβλέπεται ότι θα δρομολογηθούν σημαντικά έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων που αφορούν υποδομές και περιβάλλον με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον τόσο για τις ελληνικές εταιρίες όσο και για διεθνείς επενδυτικούς ομίλους. Ήδη ο Όμιλος στα πλαίσια δημοπρατήσεων έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων συμμετέχει σε διαγωνισμούς συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το 2021 ο όμιλος Κόκκαλη πούλησε στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, Netcompany Group A/S, την Intrasoft International, βάζοντας στα ταμεία του και συγκεκριμένα στα ταμεία της θυγατρικής του, Intracom Technologies (στην οποία άνηκε το 91,74% της Intrasoft) μετρητά ύψους 166,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει με αφορμή την παραπάνω συναλλαγή η διοίκηση της Holdings «ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η Intracom Holdings, τής προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ» ενώ σε άλλο σημείο της ίδια ανακοίνωση ανέφερε: «Η Intracom Holdings διερευνά προσεκτικά τη συμμετοχή της σε τομείς που αναπτύσσονται δυναμικά στην Ελλάδα και στοχεύει στην καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως το περιβάλλον, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και σύνθετα Real Estate developments».

Η αύξηση πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Η σχέση ανταλλαγής είναι 0,56 νέες ανά 1 παλιά μετοχή και η τιμή διάθεσης 1,90 ευρώ ανά μετοχή και θα εκδοθούν 27.027.028 νέες μετοχές. Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της αύξησης, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ποσού περίπου 600 χιλ. ευρώ, θα διαμορφωθούν περίπου σε 50,8 εκατ. ευρώ.

Τα αντληθέντα κεφάλαια από την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, κατά ποσό 20 εκατ. για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων ή και νέων έργων ΑΠΕ (αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.), κατά 15 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων έργων που εκτελούνται μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή και ΣΔΙΤ, ή και νέων επενδύσεων που εμπίπτουν στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων (παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ αυτοκινητόδρομων, κτηρίων, διαχείρισης απορριμμάτων) και κατά 15,8 εκατ. για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider