doValue Greece: Στην κορυφή των servicers με δάνεια 38 δισ. και μερίδιο αγοράς 29%

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
doValue Greece: Στην κορυφή των servicers με δάνεια 38 δισ. και μερίδιο αγοράς 29%
Στην κορυφή των εταιρειών διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, βρίσκεται η doValue, καθώς μετά την απόκτηση της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής Τράπεζας ελέγχει μερίδιο αγοράς 29%, με υπό διαχείριση δάνεια ύψους 38 δις. ευρώ. 

Στην κορυφή των εταιρειών διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, βρίσκεται η doValue, καθώς μετά την απόκτηση της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής Τράπεζας ελέγχει μερίδιο αγοράς 29%, με υπό διαχείριση δάνεια ύψους 38 δισ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι συγκεντρωμένη σε τέσσερις μεγάλους παίκτες που ελέγχουν αθροιστικά το 80% της αγοράς. Την τετράδα μετά την doValue συμπληρώνουν η Cepal με δάνεια υπό διαχείριση 29 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 22%, η Intrum με δάνεια 28 δισ. ευρώ και η Quant με μερίδιο 8% και δάνεια υπό διαχείριση 11 δισ. ευρώ.

Την δεκάδα των μεγαλύτερων εγχώριων servicers συμπληρώνουν η PQH με δάνεια υπό διαχείριση 9 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 7%, η B2K και η PIMCO με δάνεια 4 δισ. ευρώ εκάστη και μερίδιο 3% αντίστοιχα, η APS με δάνεια 3 δισ. και μερίδιο αγοράς 2%, η Apollo με τα ίδια ποσά και ποσοστά και η Artemis με δάνεια 2 δισ. και μερίδιο 2%.

Η doValue είναι ο μεγαλύτερος servicer στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο (μερίδιο αγοράς στην κυπριακή αγορά 37%).

Ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα, στο γ΄ τρίμηνο 2021, η doValue είχε έσοδα 100 εκατ. ευρώ από διαχείριση καταγγελμένων δανείων, 14 εκατ. από διαχείριση ακινήτων, 37 εκατ. από δάνεια αβέβαιης είσπραξης, δηλ. δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 90 έως 180 ημέρες, 25 εκατ. από δάνεια σε αρχικό στάδιο καθυστέρησης και 3 εκατ. από υπηρεσίες due diligence και underwriting όπως π.χ. στα projects Frontier και Mexico.

Παρουσιάζοντας χθες τις επιδόσεις της doValue Greece, στο πλαίσιο παρουσίασης της στρατηγικής της doValue από τους επικεφαλής ανά χώρα, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece, Θεόδωρος Καλαντώνης είπε ότι τα μεικτά έσοδα της εταιρείας στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 ανήλθαν σε 179 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων στα 82 εκατ. ευρώ. Για το 2024 η doValue Greece στοχεύει σε έσοδα 255 - 265 εκατ. ευρώ, περιθώριο EBITDA 145 - 150 εκατ. ευρώ και μεικτή λογιστική αξία 40 δις. ευρώ από 32 δις. στο εννεάμηνο 2021. Σημειώνεται ότι το περιθώριο EBITDA στην ελληνική αγορά κινείται πάνω από τα μέσα επίπεδα του ομίλου doValue, αλλά είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό των ανταγωνιστών στην εγχώρια αγορά.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 η doValue έχει μεγαλώσει τη λογιστική της αξία στην Ελλάδα κατά 12%.

Στους στόχους της μέχρι το 2024, η doValue Greece συγκαταλέγει την διατήρηση της ηγετικής θέσης, ιδίως στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» με ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη συγχώνευση μικρότερων πλατφορμών διαχείρισης, την περαιτέρω δραστηριοποίησή της στη διαχείριση πρώιμων καθυστερήσεων δανείων τραπεζών, την περαιτέρω ενίσχυση της ισχυρής ήδη παρουσίας της στην αγορά REOs στην Κύπρο κατόπιν συνεργασίας με την BidX1, αλλά και στην Ελλάδα όπου λειτουργεί ήδη την πλατφόρμα της Altamira για τα ακίνητα και γενικότερα τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της με παράλληλη μείωση του κόστους. Στόχος για την ετήσια εξοικονόμηση δαπανών μέχρι το 2024 είναι τα 12 – 13 εκατ. ευρώ (περίπου 20% των λειτουργικών εξόδων του 2022).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider