Τα βλέμματα διεθνών επενδυτών προσελκύει το Φαιστός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα βλέμματα διεθνών επενδυτών προσελκύει το Φαιστός
Ζωηρό το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο οικοσύστημα που δημιουργείται. 31 εταιρείες έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα του Ταμείου.

Στο ραντάρ εγχώριων αλλά και διεθνών επενδυτών έχει μπει το Ταμείο Φαιστός, το οποίο λίγους μήνες αφότου ανακοίνωσε τον επενδυτικό του κανονισμό εξασφάλισε και τον πρώτο ιδιώτη επενδυτή του. Ο λόγος για τον Όμιλο του ΟΤΕ και την Deutsche Telecom, που βάσει του νέου στρατηγικού πλάνου που ανακοινώθηκε χθες, σκοπεύουν να επενδύσουν 3 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.

Να θυμίσουμε ότι το Φαιστός, το οποίο διαχειρίζεται η Συμμετοχές 5G (5G Ventures) είναι ένα επενδυτικό ταμείο που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κι υποστήριξη του οικοσυστήματος του 5G στην Ελλάδα και πρόκειται να επενδύσει σε καινοτόμες επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της πέμπτης γενιάς δικτύων. Η προίκα του Ταμείου ανέρχεται ήδη σε 93 εκατ. ευρώ, που αποκόμισε από την δημοπρασία εκχώρησης φάσματος για το 5G και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών, εγχώριων και διεθνών, για να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά του.

Το γεγονός δε ότι ένας ισχυρός επενδυτής με διεθνή παρουσία και ισχυρό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς επενδύει στο Ταμείο σε διάστημα μικρότερο του έτους από την ίδρυση της Συμμετοχές 5G, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το φιλόδοξο εγχείρημα του Φαιστός, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πρώτη φορά όπου ιδιωτικά κεφάλαια έρχονται να προστεθούν σε δημόσιους πόρους και σε ένα επενδυτικό ταμείο όπως το Φαιστός.

Την ίδια στιγμή βέβαια η εν λόγω επένδυση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που είχε επισημάνει και η Ευρωπαϊκη Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση του δείκτη DESI για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το Φαιστός ως σημαντικό παράγοντα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας στην μετά κορονοϊό εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη της EY που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι για λογαριασμό του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το 5G μπορεί να δημιουργήσει ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, ενώ ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης αυτή, αναμένεται να κινητοποιήσει κι άλλους επενδυτές με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες το Ταμείο προκειμένου να αυξήσει τα κεφάλαια των 96 πλέον εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο οικοσύστημα που δημιουργείται, καταγράφεται ζωηρό από πλευράς ιδιωτών επενδυτών και επενδυτικών σχημάτων κι όπως όλα δείχνουν τo Ταμείο θα καταφέρει να αυξήσει αισθητά τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια.

31 εταιρείες στην πόρτα του Ταμείου

Κι ενώ το στάδιο του fund raising προχωρά, κινήσεις γίνονται και προς την άλλη κατεύθυνση, αυτή των υποψηφίων προς επένδυση εταιρειών, με 31 επιχειρήσεις να έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα του Φαιστός, διερευνώντας τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Συμμετοχές 5G, κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη «το ενδιαφέρον για συν-επενδύσεις στην Ελλάδα, στον κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με το 5G, είναι μεγάλο, παρότι το εν λόγω εγχείρημα είναι πρωτοπόρο για τα ελληνικά -και όχι μόνο- δεδομένα».

Οι 31 αυτές εταιρείες είναι τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό και μεταξύ αυτών κυριαρχούν, οι κλάδοι των logistics, της διασυνδεσιμότητας και της κυβερνοασφάλειας. Δυνητικά βέβαια κινητικότητα αναμένεται και στον κλάδο των διαστημικών τεχνολογιών.

Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι είναι ότι μέρος των εταιρειών αυτών, δεν δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στη χώρα, κάτι που αναμένεται να αλλάξει αν επιδιώξουν να χρηματοδοτηθούν από το ΦΑΙΣΤΟΣ ( σ.σ. βάσει του επενδυτικού κανονισμού ο οποίος δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι η εγχώρια δραστηριότητα αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση από το ΦΑΙΣΤΟΣ). «Υπάρχει εταιρεία η οποία ήθελε στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της να φτιάξει ένα ερευνητικό κέντρο στη Γερμανία και μετά τις συζητήσεις με το ελληνικό θεματικό fund υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το κάνει τελικά στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης στο πλαίσιο πρόσφατου συνεδρίου.

Την θελκτικότητα του Ταμείου για τις εταιρείες ενισχύει σίγουρα και το ευρύ δίκτυο υποστήριξης που έχει ήδη χτίσει μέσα από συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΣΚ, το Corallia, τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και την Cosmote. Κι αυτό γιατί μέσα από τις συνεργασίες αυτές έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον τόσο για νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και για εταιρείες που θέλουν να «ανέβουν πίστα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραχώρηση φάσματος σε υποψήφιους επενδυτές, το οποίο και μπορούν να χρησιμοποιήσουν για δοκιμές των προϊόντων κι εφαρμογών τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Ταμείο Φαιστός αποκτά πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες του ΕΣΚ

Νέα συνεργασία Συμμετοχές 5G και Cosmote - Στην τελική ευθεία μπαίνει το Ταμείο Φαιστός

Με βήμα ταχύ προχωρά το Ταμείο Φαιστός

gazzetta
gazzetta reader insider insider