Σε Γάλλο δισεκατομμυριούχο το 18% της βρετανικής τηλεπικοινωνιακής ΒΤ - Ανησυχεί για πλήρη εξαγορά η κυβέρνηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε Γάλλο δισεκατομμυριούχο το 18% της βρετανικής τηλεπικοινωνιακής ΒΤ - Ανησυχεί για πλήρη εξαγορά η κυβέρνηση
Ανιχνεύοντας τις ρίζες της από την ίδρυση της πρώτης δημόσιας τηλεγραφικής εταιρείας στον κόσμο το 1846, η BT είναι μια εμβληματική εταιρεία στην εταιρική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία ήταν στο παρελθόν κρατική, αλλά ιδιωτικοποιήθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Πάτρικ Ντράχι αύξησε το μερίδιό του στη βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT, πυροδοτώντας την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης εν μέσω φόβων για πλήρη εξαγορά.

Η BT είπε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενημερώθηκε ότι η Altice, ο όμιλος τηλεπικοινωνιών του Ντράχι, αύξησε την ιδιοκτησία της στην BT σε 18% από 12,1%.

Οι μετοχές της BT υποχώρησαν 6% το πρωί της Τρίτης.

«Το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση του Ομίλου BT θα συνεχίσουν να λειτουργούν την επιχείρηση προς το συμφέρον όλων των μετόχων και θα παραμείνουν επικεντρωμένοι στην επιτυχή εκτέλεση της στρατηγική και στην αξιοποίηση της πρόσφατης δυναμικής απόδοσης», ανέφερε η BT σε δήλωση της την Τρίτη.

Ανιχνεύοντας τις ρίζες της από την ίδρυση της πρώτης δημόσιας τηλεγραφικής εταιρείας στον κόσμο το 1846, η BT είναι μια εμβληματική εταιρεία στην εταιρική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία ήταν στο παρελθόν κρατική, αλλά ιδιωτικοποιήθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα.

Τα τελευταία χρόνια, η BT προσπάθησε να πείσει τους επενδυτές για το όραμά της να αναβαθμίσει την εθνική δικτυακή υποδομή και να γίνει βασικός παίκτης στη μετάβαση στο ίντερνετ κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς 5G. Οι μετοχές της εταιρείας των 16,3 δισ. λιρών περίπου 55% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Ντράχι, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαρόκο αλλά μετανάστευσε στη Γαλλία ως έφηβος, σύμφωνα με το Forbes, ίδρυσε την Altice το 2001.

Κατέπληξε τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών τον Ιούνιο, όταν η εταιρεία του πλήρωσε 2,2 δισ. λίρες για μερίδιο 12,1% της BT. Το ενδιαφέρον του για την BT έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία για πλήρη ενδεχόμενη εξαγορά της εταιρείας.

Ο επιχειρηματίας δεν επιτρεπόταν να επιδιώξει περαιτέρω μετοχική ιδιοκτησία της BT μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου λόγω των κανόνων εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Την Τρίτη, η Altice είπε ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει την BT, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει υπό ορισμένες συνθήκες - συμπεριλαμβανομένου του εάν ένα τρίτο μέρος έκανε μια προσφορά.

Σε δήλωσή του, ο Ντράχι είπε ότι η εταιρεία του «διαπραγματεύτηκε εποικοδομητικά» με το διοικητικό συμβούλιο και τη διοίκηση της BT και «ανυπομονεί να συνεχίσει αυτόν τον διάλογο».

«Συνεχίζουμε να τους έχουμε σε υψηλή εκτίμηση και παραμένουμε πλήρως υποστηρικτές της στρατηγικής τους, κυρίως για να παίξουμε κεντρικό ρόλο στην παροχή της επέκτασης της πρόσβασης σε ένα πλήρες ευρυζωνικό δίκτυο οπτικών ινών», είπε ο Ντράχι.

Η είδηση ότι ο Ντράχι ενίσχυσε το μερίδιό του στην BT προκάλεσε την απάντηση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη. Σε μια σύντομη δήλωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι «παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση».

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναβαθμίσει τη χώρα μέσω της ψηφιακής υποδομής και δεν θα διστάσει να δράσει εάν χρειαστεί για την προστασία της κρίσιμης εθνικής τηλεπικοινωνιακής μας υποδομής», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εφαρμόσει νέους νόμους τον Ιανουάριο του 2022, οι οποίοι θα του δώσουν εξουσίες να παρεμβαίνει σε εξαγορές που εγείρουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη ορισμένες εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης εκείνης από την Nvidia του κατασκευαστή τσιπ Arm και της εξαγοράς από κινεζική εταιρεία του μεγαλύτερου παραγωγού τσιπ της Βρετανίας.

Άλλοι πιθανοί αγοραστές φημολογείται ότι σκέφτονται μια προσφορά εξαγοράς για την BT. Η Reliance Industries, ο ινδικός πολυεθνικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, διέψευσε πρόσφατα μια αναφορά από τους Economic Times ότι σκέφτεται να κάνει μια προσφορά για την εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider