Lamda – Ελληνικό: «Κληρώνει» άμεσα για υποδομές έως 500 εκατ. ευρώ – Από τον «Burj Khalifa» στον... «Marina Tower»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: «Κληρώνει» άμεσα για υποδομές έως 500 εκατ. ευρώ – Από τον «Burj Khalifa» στον... «Marina Tower»
Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Μυτιληναίος ετοιμάζονται για την «πρώτη» μάχη των 250-300 εκατ. ευρώ. Ποιοι είναι οι διεθνείς όμιλοι ACC, BOUYGUES, BESIX, Rizzani που έχουν δώσει προσφορές, μαζί με εγχώρια ή ξένα σχήματα, για τον Πύργο Κατοικιών. Οι εμβληματικού ουρανοξύστες σε Εμιράτα, Ευρώπη, Ασία, Αφρική.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, από τα μέσα Δεκεμβρίου έως και τον Ιανουάριο 2022, η Lamda Development θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να αποφασίσει για τους αναδόχους που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το πρώτο «πακέτο» των έργων στην έκταση του Ελληνικού, τόσο σε επίπεδο των αρχικών υποδομών, όσο και σε σχέση με την ανέγερση του εμβληματικού πύργου κατοικιών «Marina Tower», συνολικού ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

Κατ’ αρχάς, για σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου έχει μεταφερθεί (εκ νέου) η κατάθεση των προσφορών, έπειτα από σχετικό αίτημα κατασκευαστών, αναφορικά με την πρώτη φάση των υποδομών, ύψους 250-300 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη των ισχυρών εγχώριων ομίλων, δηλαδή των ΑΚΤΩΡ (όμιλος Ελλάκτωρ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Μυτιληναίου ετοιμάζονται για την «πρώτη μάχη» του Ελληνικού, δηλαδή τις υποδομές της α' φάσης. Στα έργα υποδομών της πρώτης φάσης του Ελληνικού προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος (προϋπολογισμού 70 -85 εκατ.), έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο (50 - 60 εκατ.), οδικά δίκτυα (45 - 57 εκατ.), δίκτυα υποδομών (44 - 54 εκατ.) εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.α. (22 με 27 εκατ.) και έργα στην παράκτια ζώνη (20 με 25 εκατ. ευρώ), με τη Lamda Developmnet να παρουσιάζει το καλοκαίρι και στις αρχές φθινοπώρου τους ενδεικτικούς αυτούς προϋπολογισμούς σε σχετικές παρουσιάσεις, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των υλικών έχουν πάρει τον ανήφορο επηρεάζοντας και τους προϋπολογισμούς έργων.

Επιπρόσθετα, μάλλον από Ιανουάριο του 2022, η Lamda θα αποφασίσει και για το σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή του Πύργου Κατοικιών, «Marina Tower», των 45 ορόφων, των 200 μέτρων ύψους και των 200 διαμερισμάτων, έργο συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ (με το κατασκευαστικό αντικείμενο να εκτιμάται σε 160 με 170 εκατ. ευρώ), με την πανοραμική θέα στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού που κατάφερε να προσελκύσει όχι μόνο το ενδιαφέρον κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνώς αλλά και κάποιων εκ των μεγαλύτερων ξένων ομίλων στον τομέα της κατασκευής τοπόσημων ανά τον κόσμο. Ονόματα όπως η γαλλική BOUYGUES, η αραβική ACC, η ιταλική Rizzani de Eccher SpA και ο όμιλος BESIX με «ρίζες» στο Βέλγιο, που έχουν κατασκευάσει αρκετούς από τα υψηλότερους, μοντέρνους, «πράσινους» και υψηλής αισθητικής ουρανοξύστες του κόσμου είναι μεταξύ αυτών που, σε συνεργασία με εγχώρια ή ξένα κατασκευαστικά σχήματα (τις Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Archirodon αντίστοιχα), έχουν υποβάλει προσφορές για να αναπτύξουν τον εμβληματικό, για τα εγχώρια δεδομένα, Πύργο Κατοικιών που έχει στα «σκαριά» η Lamda.

Η συμμετοχή τους είναι… ενδεικτική του υψηλού ενδιαφέροντος που παρατηρείται για το project της ανάπλασης της έκτασης στο Ελληνικό από τη Lamda Development. Με ποιον τρόπο όμως συνδέεται η Ελλάδα και τα νότια προάστια της Αθήνας με τη θέα στον Σαρωνικό κόλπο, με την ψηλότερη τεχνητή κατασκευή στον κόσμο των 828 μέτρων, δηλαδή τον εντυπωσιακό πύργο Burj Khalifa στο κέντρο του Ντουμπάι, ή του τεράστιους και εμβληματικούς ουρανοξύστες άνω των 300 ή 400 μέτρων που «φιλοξενούν» κατοικίες, ξενοδοχεία, πισίνες, εστιατόρια, εμπορικές και άλλες χρήσεις στα Εμιράτα, την Αφρική και την Ασία ή και τα πολυώροφα μοντέρνα «πράσινα» κτίρια, υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής σε διάφορες χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία και αλλού) και πόλεις της Ευρώπης, από το Λονδίνο και το Παρίσι έως το Ρότερνταμ και το Μιλάνο;

Ας πάρουμε μια «γεύση» για τα εμβληματικά έργα που έχουν υλοποιήσει οι BESIX, Rizzani, ACC, BOUYGUES:

Ο Όμιλος BESIX (συνεργάζεται με τον διεθνή όμιλο Arhcirodon που έχει επανακάμψει ως προς τη διεκδίκηση διαγωνισμών και υποδομών στην Ελλάδα), έχει έδρα το Βέλγιο και ιδρύθηκε το 1909 από την οικογένεια Stulemeijer με την επωνυμία Société Belge des Bétons.

Το 2009, η BESIX γιόρτασε τα εκατό χρόνια της που συνέπεσαν με τα εγκαίνια του Burj Khalifa στο Ντουμπάι, του ψηλότερου πύργου στον κόσμο (στα 828 μέτρα και με 160 ορόφους), που κατασκευάστηκε από την BESIX σε συνεργασία με αραβικό και νοτιοκορεάτικο όμιλο, μια κατασκευή που δίνει τα σχετικά διαπιστευτήρια στο βελγικό γκρουπ. Η BESIX θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους παγκοσμίως, ενώ δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, την Ωκεανία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Το 2020 εμφάνισε έσοδα άνω των 2,57 δις ευρώ (στα 3,3, δις το 2019), εκ των οποίων το 56% αφορούσε σε κτιριακά έργα, ενώ το 45% προέρχονταν από συμβόλαια εκτός Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Γαλλίας. Είχε ανεκτέλεστο παραγγελιών άνω των 4,2 δις ευρώ, με σχεδόν το «μισό» να αφορά σε κιτρικά έργα και το 31,7% σε ευρύτερες υποδομές. Το 2019 το γκρουπ είχε 19.000 εργαζόμενους.

Burj Khalifa

Ο όμιλος έχει διακριθεί και για την κατασκευή κτιρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για έργα στην Αίγυπτο (το μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οροπέδιο στην Πυραμίδα της Γκίζας) κ.α. Στην ιστοσελίδα της σημειώνεται ότι κατασκευάζει με τη Six Construct τον «Πύργο του Μωάμεθ VI», τον ψηλότερο πύργο στην Αφρική (θα πληροί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα με πιστοποιήσεις LEED Gold) ύψους 250 μέτρων ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να είναι ορατός από παντού σε απόσταση 50 χιλιομέτρων. Επίσης, μετά τον πύργο του Μοντεβιδέο (158 μ.), τον πύργο της Νέας Ορλεάνης (158 μ., με 234 διαμερίσματα, πολυλειτουργικό κέντρο, 5 κινηματογράφους, θέατρο, πισίνα, εκθεσιακό χώρο, σε επιφάνεια 56.086 τ.μ.) και τον πύργο του Μάας (165 μ.), η BESIX Nederland συνεχίζει να χτίζει τον ορίζοντα του Ρότερνταμ με τον Terraced Tower, έναν οικιστικό πύργο ύψους 100 μέτρων δίπλα στον ποταμός Μάας. Θα στεγάσει διαφορετικούς τύπους αστικών διαμερισμάτων, εκ των οποίων 258 ενοικιαζόμενες και 86 μονάδες αγοράς. Όσον αφορά στον Emirates Hotel Tower, η BESIX και η Six Construct κατασκεύασαν αυτόν τον πύργο ξενοδοχείου ύψους 309 μέτρων. Διαθέτει 55 ορόφους, με 350 δωμάτια και σουίτες. Ο πύργος στεγάζει το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Jumeirah Emirates Tower Hotel. Ένα από τα χαρακτηριστικά είναι το εντυπωσιακό αίθριο, που ξεκινά από τον όροφο 11 και «ανεβαίνει» άλλους 31 ορόφους.

Η Rizzani de Eccher SpA (σε συμμαχία με την ΑΒΑΞ) είναι μια από τις μεγάλες Ιταλικές κατασκευαστικές εταιρείες, με έδρα στο Pozzuolo del Friuli, στη βορειοανατολική Ιταλία, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στους τομείς των υποδομών (γενικές υποδομές, οδικά, γέφυρες κ.α.) και της κατασκευής κτιρίων.

Ιδρύθηκε στο Ούντινε το 1831. Τον επόμενο αιώνα, η Rizzani ανέπτυξε την παρουσία της στην Ιταλία και άρχισε να επεκτείνεται σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Το 1970 ο Riccardo de Eccher αναλαμβάνει την Rizzani. Δέκα χρόνια αργότερα, η κατασκευή δύο τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Carnia-Tarvisio σηματοδότησε την απόκτηση τεχνολογιών για την προκατασκευή και την έναρξη εναέριων γεφυρών. Το 2020 ο όμιλος εμφάνισε έσοδα 405,5 εκατ. ευρώ και το 2019 σχεδόν 575 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα έργα που έχει κατασκευάσει, ξεχωρίζουν και υψηλά πολυώροφα κτίρια όπως το Grattacielo Intesa Sanpaolo (σε σχέδια του γνωστού και στην Ελλάδα αρχιτέκτονα, Renzo Piano), στο Τορίνο, τον ουρανοξύστη ύψους 167 μέτρων που αποτελεί και έδρα του τραπεζικού ομίλου Intesa Sanpaolo (κόστους 235 εκατ. ευρώ).

Η εταιρεία το 2019 είχε επίσης επιλεγεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο και συγκρότημα κατοικιών 225 εκατομμυρίων ευρώ στο κέντρο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Οι «Y Towers», όπως ονομάζονταν, έχουν ύψος 110 μέτρα και 102 μέτρα. Ο ψηλότερος από τους δύο πύργους έχει χρήση για ξενοδοχείο 579 δωματίων ενώ ο άλλος για οικιστική. Στην ιστοσελίδα του ιταλικού ομίλου γίνεται αναφορά για πλήθος κτιριακών κατασκευών, όπως κτίρια γραφείων, εμπορικούς χώρους (π.χ. στο Μιλάνο), το μεγάλο τζαμί στο Αμπου Ντάμπι (ΗΑΕ), πολυτελή ξενοδοχεία, π.χ. τα Savoy σε Φλωρεντία, Τριέστη, το Novotel στη Βενετία (Μέστρε). Ο όμιλος πάντως δείχνει να έχει σημαντική παρουσία σε οικιστικά κτίρια ή ουρανοξύστες. Έχει κατασκευάσει συγκροτήματα κατοικιών στο Μιλάνο, στην Τεργέστη, στο Αμπου Ντάμπι (συγκρότημα ADCO), στο Ούντινε και αλλού. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με τον όμιλο BESIX, προωθούν το νέο project «Post Tower» στο Ρότερνταμ, έναν πύργο 156 μέτρων που θα υψώνεται από το ιστορικό κτίριο του ταχυδρομείου. Η πρώτη φάση του Έργου (ο «Post Tower») περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πύργου 43 ορόφων με μεικτό εμβαδόν περίπου 39.000 τετραγωνικών μέτρων, με το κλειδί στο χέρι, με 305 διαμερίσματα.

Η Arabian Construction Company (ACC, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ιδρύθηκε στον Λίβανο το 1967, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εμβληματικά projects της περιοχής, από υπερ-υψηλές πολυτελείς κατασκευές μέχρι ξενοδοχεία πέντε αστέρων, νοσοκομεία και έξυπνα κτίρια. Στην ιστοσελίδα του γνωστού αραβικού γκρουπ γίνεται λόγος για ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. δολαρίων, για πάνω από 20.000 εργατικό δυναμικό, για 7 χώρες λειτουργίας και 11 γραφεία στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και τη Δυτική Αφρική. Ο 414 μέτρων Princess Tower στη Μαρίνα του Ντουμπάι είναι το ψηλότερο κτίριο κατοικιών στη Μέση Ανατολή και το δεύτερο ψηλότερο κτίριο κατοικιών στον κόσμο. Διαθέτει συνολικά 100 ορόφους, ισόγειο και 6 υπόγεια επίπεδα στάθμευσης. Περιλαμβάνει πάνω από 700 πολυτελείς κατοικίες διαμερισμάτων δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, μαζί με διπλές βίλες και ρετιρέ. Με 381 μέτρα και 91 ορόφους, ο Πύργος Elite είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορόσημα της μαρίνας του Ντουμπάι. Ο πύργος έχει συνολικά 695 μονάδες με τη μορφή διαμερισμάτων 1, 2, 3 και 4 υπνοδωματίων που κυμαίνονται από 88 έως 668 m². Ο τελευταίος όροφος καταλαμβάνεται από μια sky βίλα 5 υπνοδωματίων 1.338μ².

Princess Tower

Ο βραβευμένος οικιστικός πύργος 92 ορόφων, The Burj Mohammed Bin Rashid, έχει ύψος 382 μέτρα και είναι το ψηλότερο κτίριο στο Άμπου Ντάμπι. Προσφέρει 474 διαμερίσματα και ρετιρέ, με μερικές από τις καλύτερες θέα στη θάλασσα και την πόλη σε όλο το Άμπου Ντάμπι. Εχει κατασκευάσει επίσης το συγκρότημα «8 Boulevard Walk» (ύψος 149 μέτρων, κοντά στο Burj Khalifa και στο Dubai Mall, οικιστικός πύργος 35 ορόφων με επιφάνεια 64.500 τ.μ.), το project Volante (οικιστικός πύργος 35 ορόφων που αποτελείται από 45 διαμερίσματα με θέα στο κανάλι του Ντουμπάι), το εμβληματικό συγκρότημα Gate Towers των 238 μέτρων σε ύψος (790,000 τ.μ., η κατασκευή του αποτελείται από τρεις οικιστικούς πύργους 64 ορόφων που παρέχουν στήριξη πυλώνων για μια ουράνια γέφυρα ρετιρέ), το εντυπωσιακό World Trade Centre Abu Dhabi των 382 μέτρων (μια πλήρως ολοκληρωμένη ανάπτυξη μικτής χρήσης που περιλαμβάνει πύργο γραφείων, πύργο κατοικιών, εμπορικό κέντρο, παζάρι και ξενοδοχείο).

Στο Άμπου Ντάμπι, το διάσημο συγκρότημα μικρής χρήσης Etihad Towers, αποτελείται από πέντε πύργους που κυμαίνονται από 54 έως 75 ορόφους και καλύπτει μια έκταση άνω των 500.000 m². Το Sun and Sky Tower Development στην περιοχή Shams Gate στο νησί Reem του Άμπου Ντάμπι αποτελείται από δύο πύργους με ύψος από 64 έως 74 ορόφους. Το Sky Tower έχει 474 οικιστικές μονάδες και 75.300 m² εμπορικούς χώρους γραφείων, ενώ ο Sun Tower είναι αποκλειστικά οικιστικός με 680 μονάδες. Τους ενώνει το Podium που στεγάζει ένα εμπορικό κέντρο, τρία γυμναστήρια, καφέ και εστιατόρια. Επί του παρόντος υπό κατασκευή, ο The Spira, μέρος του πολυτελούς Supernova Development στη Noida, θα είναι ο ψηλότερος πύργος στη Βόρεια Ινδία, ύψους 300 μέτρων (80 όροφοι). Θα προσφέρει δύο πολυτελή ξενοδοχεία, premium και πολυτελή εμπορικά σήματα, γραφεία και 13 ορόφους εξυπηρετούμενων κατοικιών και διαμερισμάτων.

• Η Bouygues Construction (υπέβαλε προσφορά μαζί με την INTRAKAT), με 58.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 60 χώρες, είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους οικοδομικούς τομείς: στέγαση, γραφεία, βιομηχανία, εμπορικά κέντρα, εκθεσιακά ή ψυχαγωγικά κέντρα, ξενοδοχεία, δημόσιες εγκαταστάσεις (νοσοκομεία, σχολεία ή πανεπιστήμια, αθλητισμός, μεταφορές).

Το 2020, η Bouygues Construction πραγματοποίησε πωλήσεις 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με ύψος 122 μέτρα, ο πύργος Casa Finance City (CFC) έχει 25 ορόφους, ημιώροφο και έξι υπόγεια επίπεδα στάθμευσης για συνολική έκταση 21.000 m². Υπερμοντέρνος, φωτεινός και εντυπωσιακός στο σχεδιασμό του, ο πύργος CFC βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή της Καζαμπλάνκα. Στην Μπανγκόκ, η Bouygues-Thai παρέδωσε το συγκρότημα κατοικιών The River το 2012 στις όχθες του ποταμού Chaophraya . Αποτελούμενο από δύο πύργους, 73 ορόφους και 43 ορόφους ο καθένας, το συγκρότημα προσφέρει σχεδόν 900 πολυτελή διαμερίσματα με πολλές υπηρεσίες (διαμορφωμένους κήπους, γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών αθλημάτων, πισίνες, χώρους στάθμευσης) και εκπληκτική θέα στην καρδιά της Ταϊλάνδης. Με ύψος 258 μέτρα, ο The River South Tower είναι ένας από τους ψηλότερους πύργους της Μπανγκόκ. Σήμερα το προσπερνά ο Πύργος MahaNakhon (314 μέτρα) που χτίστηκε επίσης από την Bouygues-Thai. Ο MahaNakhon είναι πρωτότυπος και πολύπλοκος ουρανοξύστης, του οποίου η δομή σχεδιάστηκε για λογαριασμό της Pace Development, βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή της Μπανγκόκ. Με ύψος 314 μέτρα, η κατασκευή προσφέρει μια μοναδική αρχιτεκτονική που δίνει σε κάθε έναν από τους 77 ορόφους του έναν μοναδικό χαρακτήρα. Ο Πύργος MahaNakhon φιλοξενεί πολλές ανέσεις: ένα εμπορικό κέντρο, 184 πολυτελείς κατοικίες που διαχειρίζεται το Ritz Carlton και ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων.

Στο Στράτφορντ, στο ανατολικό Λονδίνο, η Bouygues UK χτίζει το Manhattan Loft Gardens , έναν εμβληματικό πύργο ύψους 143 μέτρων. Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Skidmore, Owings & Merrill (SOM), θα προσφέρει 248 διαμερίσματα σε 42 ορόφους, ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων, σπα, λόμπι τριών ύψους και δύο εστιατόρια. Ως μέρος μιας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Bouygues Construction ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του νέου Δικαστηρίου του Παρισιού, σχεδιασμένο από τον Renzo Piano , ύψους 160 μ. Η Bouygues Construction, μέσω της θυγατρικής της - Dragages Macao, κατασκεύασε το πολυτελές ξενοδοχείο 6 αστέρων , σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects, για λογαριασμό της Melco Crown Entertainment Limited. Διαθέτει συνολικά 783 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 10 βίλες, ένα καζίνο, εστιατόρια, αίθουσες συνεδριάσεων και μια πισίνα στον τελευταίο όροφο, είναι χτισμένα σε μια έκταση σχεδόν 151.000 m² σε 39 ορόφους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider