Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Επώδυνος ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά - Να ληφθούν επιπλέον μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Επώδυνος ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά - Να ληφθούν επιπλέον μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΗΓΙΖΑΚΗΣ
Στην ενεργειακή κρίση και τις προοπτικές των τιμών των καυσίμων αναφέρεται ο κ. Αληγιζάκης μιλώντας στο insider.gr.

Στην ενεργειακή κρίση και τις προοπτικές των τιμών των καυσίμων αναφέρεται ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΙΝΟΙΛ & Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), Γιάννης Αληγιζάκης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Insider.gr. Ο κ. Αληγιζάκης αναλύει τους λόγους της αύξησης της τιμής του πετρελαίου ενώ εκτιμά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα κινηθούν ανοδικά τους επόμενους μήνες.

Ως προς το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ επανέλαβε τις θέσεις του συνδέσμου για μείωση της φορολογίας και για παροχή του επιδόματος θέρμανσης σε όλους τους καταναλωτές.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του κλάδου εν μέσω της πράσινης μετάβασης, ο κ. Αληγιζάκης σημειώνει ότι «θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις και κυρίως θα απαιτηθεί να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Πολιτεία, ώστε η μετάβαση προς την «πράσινη ενέργεια» να γίνει με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου».

Τέλος, αναφορικά με την παραβατικότητα, η οποία μαστίζει τον κλάδο όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Αληγιζάκης επισημαίνει ότι εάν το σύστημα «Εισροών-Εκροών» λειτουργήσει και συγχρόνως η Πολιτεία υλοποιήσει και τα άλλα μέτρα που προβλέπονται, τότε θα έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Εκτιμούμε ότι στο α΄ εξάμηνο, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι κινηθούν αποτελεσματικά και γρήγορα, θα έχουμε τα πρώτα σοβαρά θετικά αποτελέσματα», υπογραμμίζει σχετικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Αληγιζάκης στο Insider.gr:

Πώς θεωρείτε ότι θα επηρεάσει την ελληνική αγορά η άνοδος των τιμών πετρελαίου/φυσικού αερίου (πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης);

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, αναμφίβολα επηρεάζει την ελληνική αγορά, περιορίζοντας το εισόδημα του καταναλωτή σε μια χρονική περίοδο δύσκολη, εάν λάβουμε υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν στα νοικοκυριά, τόσο από την δεκαετή οικονομική κρίση, όσο και από την πανδημία.
Κάποια πρώτα ανησυχητικά μηνύματα είχαμε τον Οκτώβριο, όπου στα καύσιμα κίνησης η αγορά υποχώρησε 2% μετά από μια συνεχή ανοδική πορεία 7 μηνών.

Οι προοπτικές που αφορούν την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου, μετά την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό Nord Stream II, σε συνδυασμό με έναν «βαρύ» χειμώνα στη Β. Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Συνεπώς, η άμεση επίπτωση για την αγορά του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι, ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά τους προσεχείς μήνες, καθιστώντας τον φετινό χειμώνα ιδιαίτερα δύσκολο και επώδυνο για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι αιτίες της αύξησης της τιμής του πετρελαίου είναι διαφορετικές. Λόγω της ανάπτυξης και της αύξησης της ζήτησης που δημιουργήθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με την επιδείνωση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι περισσότερες χώρες, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν. Συνεπώς, αντίθετα με τις -τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα- δυσοίωνες προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου, οι τιμές των καυσίμων με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των μεταλλάξεων, δείχνουν να διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και οι επιπτώσεις στην κατανάλωση θα είναι περιορισμένες.

Σε τι επίπεδα κινείται η αγορά αυτή τη στιγμή και ποια είναι η εκτίμησή σας για το άμεσο μέλλον; Από τι εξαρτάται;

Τον Οκτώβριο, η σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε με τις τιμές να κινούνται σε ένα επίπεδο 50% υψηλότερα των περσινών.

Όμως, ο φόβος του καταναλωτή ότι οι τιμές θα κινηθούν λόγω ενεργειακής κρίσης ακόμα υψηλότερα, και η μη δημιουργία -από τα νοικοκυριά- κάποιας αποθεματοποίησης (τον Απρίλιο που έληξε η χειμερινή σεζόν) αύξησαν σημαντικά, παρά την υψηλή τιμή, τη ζήτηση. Η αγορά τον Οκτώβριο παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 184%, σε σύγκριση με πέρυσι. Η άνοδος συνεχίστηκε με μικρότερους ρυθμούς το Νοέμβριο, όπου έκλεισε στο 26%.

Εκτιμώ ότι, εάν δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών ώστε να υπάρχει κατανάλωση, οι πωλήσεις τον Δεκέμβριο θα είναι μειωμένες, κυρίως λόγω της ακριβής τιμής του πετρελαίου.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ώστε τα καύσιμα και δη το πετρέλαιο θέρμανσης να καταστούν πιο προσιτά για τους καταναλωτές; (αρκεί η αλλαγή/διεύρυνση που έγινε στο επίδομα θέρμανσης κλπ);

Η ακριβή τιμή δημιουργεί προβλήματα στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Στο ζήτημα αυτό, η Πολιτεία ανταποκρινόμενη και στην πρόταση του ΣΕΕΠΕ, διπλασίασε το επίδομα θέρμανσης, διατηρώντας όμως τα κριτήρια.

Ο ΣΕΕΠΕ έχει μια σταθερή και συνεπή θέση στο ζήτημα αυτό.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας που αποφάσισε η Πολιτεία, όταν προκειμένου να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο, εξομοίωσε τους φόρους του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Συνεπώς, η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα, είχε σαν αποτέλεσμα το πετρέλαιο θέρμανσης να γίνει ένα «πολυτελές» προϊόν για τον καταναλωτή.

Πριν από λίγο καιρό υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΑΔΕ. Σε τι φάση βρίσκεται η στρατηγική σας για την περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου; Πότε να αναμένουμε να λειτουργήσει η πλατφόρμα;

Η παραβατικότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Για την αντιμετώπιση αυτού του διαχρονικού προβλήματος, το οποίο δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και περιορίζει την ανάπτυξη των Εταιριών, ο ΣΕΕΠΕ προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να λειτουργήσει μετά από 10 χρόνια από τη στιγμή που τοποθετήθηκε το σύστημα «Εισροών-Εκροών» στα πρατήρια, και να αξιοποιούνται οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συλλέγονται από την ΑΑΔΕ.

Εκτιμούμε, εάν το σύστημα «Εισροών-Εκροών» λειτουργήσει και συγχρόνως η Πολιτεία υλοποιήσει και τα άλλα μέτρα που προβλέπονται όπως π.χ. οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά, θα έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Εκτιμούμε ότι στο α΄ εξάμηνο, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι κινηθούν αποτελεσματικά και γρήγορα, θα έχουμε τα πρώτα σοβαρά θετικά αποτελέσματα.

Από τη στιγμή που το ζήτημα της παραβατικότητας ξεκινήσει να ελέγχεται από την Πολιτεία, τότε εφόσον το επιτρέπουν και οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση της φορολογίας. Μέχρι τότε όμως είναι υποχρέωσή της, το όποιο αυξημένο «επίδομα» να αφορά όλους τους καταναλωτές. Να είναι ένα οριζόντιο μέτρο.

Πώς μετασχηματίζεται ο κλάδος εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης ανάπτυξης; Οι εταιρείες εμπορίας, τα πρατήρια αλλάζουν μορφή … Από τι εξαρτάται η βιωσιμότητά τους;

Το «ενεργειακό τοπίο» αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Με δεδομένο την αναγκαία και απολύτως απαραίτητη στροφή στην «πράσινη ενέργεια», και την συνδρομή όλων μας και ιδιαίτερα του πετρελαϊκού κλάδου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η αγορά των ορυκτών καυσίμων θα παρουσιάσει σταδιακά μια σημαντική μείωση.

Θα εξακολουθήσουν τα καύσιμα να αποτελούν βασικό τμήμα της εμπορικής δραστηριότητος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Όμως οι Εταιρίες είναι υποχρεωμένες, εφόσον θέλουν να είναι βιώσιμες, να αναπτύξουν νέες ενεργειακές αγορές.

Θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις και κυρίως θα απαιτηθεί να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Πολιτεία, ώστε η μετάβαση προς την «πράσινη ενέργεια» να γίνει με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να απειλείται η βιωσιμότητα του Κλάδου. Ήδη έχει αποφασιστεί και συγκροτείται Κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Ουδετερότητα. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος, η συμμετοχή των συλλογικών φορέων ενεργειακών παρόχων, όπως ο ΣΕΕΠΕ, σαν σύμβουλοι της Επιτροπής.

Οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών έχοντας το δίκτυο, τις υποδομές, αλλά και τις ειλημμένες αποφάσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, θα στηρίξουν έμπρακτα την μετάβαση αυτή. Συνεπώς, είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ.Αληγιζάκης (ΕΛΙΝΟΙΛ): «Αντίδοτο» στην πανδημία η ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό

Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης

Αληγιζάκης: Η ελληνική αγορά πετρελαίου θα εξισορροπήσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider